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bidder after due opportunity for competition . 

June 1, 1967 

OPINION NO. 62(1967) 
444(1966) 

Honorable Charles A. Sheehan 
State Representative 

F l LED 

b~ 1st District - Jefferson County 
Route #1 , Box 434 
House Springs, Missouri 

Dear Representative Sheehan: 

This is in response to your request for an opinion from this 
office which reads as follows: 

"1 . Must a County Court in a second- class 
county put up for bids the insurance on 
county property and boilers? 

"2. May the County Court determine the 
issuance of insurance coverage on a bid 
basis?" 

Your opinion request concerns itself with the procedure 
required in letting insurance contracts on county property. 

Section 50.660, RSMo 1959, states: 

"Rules gove rning contracts (class one and two 
counties).--All contracts shall be executed in 
the name of the county by the head of the de­
partment or officer concerned, except contracts 
for the purchase of supplies, materials, equip­
ment or services other than personal made by 
the officer in charge of purchasing in any 
county having the officer. No contract or order 
imposing any financial obligation on the county 
is binding on the county unless it is in writing 
and unless there is a balance otherwise unencum­
bered to the credit of the appropriation to which 
it is to be charged and a cash balance otherwise 
unencumbered in the treasury to the credit of the 
fund from which payment is to be made, each 
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sufficient to meet the obligation incurred and 
unless the contract or order bears the certifi­
cation of the accounting officer so stating; 
except t hat in case of any contract for public 
works or buildings to be paid for from bond 
funds or from taxes levied for the purpose it 
is sufficient for the accounting officer to 
certify that the bonds or taxes have been 
authorized by vote of the people and that there 
is a sufficient unencumbered amount of the bonds 
yet to be sold or of the taxes levied and yet 
to be collected to meet the obligation in cash 
there is not a sufficient unencumbered cash 
balance in the treasury . All contracts and 
purchases shall be let to the lowest and best 
bidder after due opportunity for competition, 
including advertising the proposed letting in 
a newspaper in the county with a circulation of 
at least five hundred copies per issue, if 
there is one, except that the advertising is not 
required in case of contracts or purchases in ­
volving an expenditure of less than five hundred 
dollars, in which case notice shall be posted 
on the bulletin board in the courthouse . It 
is not necessary to obtain bids on any purchase 
in the amount of one hundred dollars or less 
made from any one person, firm or corporation 
during any period of thirty days. All bids for 
any contract or purchase may be rejected and 
new bids advertised for. Contracts which provide 
that the person contracting with the county 
shall, during the term of the contract, furnish 
to the county at the price therein specified 
the supplies, materials, equipment or services 
other than personal therein described, in the 
quantities required, and from time to time 
as ordered by the officer in charge of pur­
chasing during the term of the contract, need 
not bear the certification of the accounting 
officer, as herein provided; but all orders 
for supplies, materials, equipment or services 
other than personal shall bear the certification. 
In case of such a contract, no financial obli ­
gation accrues against the county until the 
supplies, materials, equipment or services 
other than personal are so ordered and the 
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certificate furnished . " 

Section 50 . 760, RSMo 1959, which also deals with contracts 
in class two counties, is not applicable in this instance as t :t i;:; 
section has been construed to include the ordinarily foreseeabl e 
items to be used by the various county officials in the conduct 
o f their offices and which may, by pooling purchases, be obtainc.l 
at advantageous prices to the county . Language similar to Section 
50.660, supra, has been interpreted in Layne--Western Company v. 
Buchanan County, 85 F. 2d 343, 346: 

"The requirement of competitive bidding is 
always sub j ect to qualification that the 
contract must be naturally competitive." 

We have not found any Missouri cases directly in point. 
Therefore, we shall proceed on the theory based on the purposes 
intended by the legislature for requiring competitive bidding for 
public contracts . The reason for requiring competitive bidding 
is based upon public policy, that is, to benefit the public in the 
contract by obtaining the best result for the proposed contract 
at a reasonable cost . There are certain similarities in insurance 
rates, protection offered and stability of insurance companies, as 
most aspects of insurance are regulated by statutes or rules. How­
ever, this office has been informed by the Department of Insurance 
that premium rates may vary . 

Therefore, we interpret Section 50.660, supra, as requirin~ 
competitive bidding as prescribed in said section, and further 
state that our opinion is that a county court of a second class 
county must comply with Section 50.660, supra. 

CONCLUSION 

The County Court of a second class county must comply with 
Section 50. 660, RSMo 1959, and submit all contracts involving 
expenditures of $500.00 or more for insurance on county property 
to the 10\'lest and best bidder after due opportunity for competition . 

Very truly yo 

~tlE~ 
Attorney General 


