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bO 
This official opinion is issued in response to your request for 

a ruling on the following question: May the county superintendent of 
Atchison County, Missouri, under Section 167 . 121, RSMo Supp. 1965, 
assign students to attend a public school in the State of Io,tra on the 
basis that the Iowa school is "more accessible"? 

Sec tions 167.131 and 167.141, RSMo Supp. 1965, expressly provide 
for Missouri school districts without high schools to send resident 
high school pupils to a school in an adjoining county of another state 
and pay their tuition . Since you inquire about assignment under Section 
167.121 we assume that the pupils here are not within Sectionsl67.131 
and 167 .141 . 

Section '167 . 121, RSMo Supp . 1965, provides as follows : 

"If any pupil is so located that a school in 
another district is more accessible, the county 
s~perintendent shall assign the pupil to the 
other district . If it is deemed advisable to 
assign a pupil to an adjoining county or if a 
common school district is divided by a county 
line, then the county superintendent of the 
county wherein the pupil resides shall make the 
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assignment. If a six-director district is divided 
by a county line, the county superintendent of 
the county to which the district in which the 
pupil resides is assigned shall make the assing ­
ment. An assignment of a pupil is subject to 
an appeal to the state board of education by 
any county superintendent whose county is affected, 
and the decision of the state board of education 
is final. The board of directors of the dis -
trict in which the pupil lives shall pay the 
tuition of the pupil assigned. The tuition shall 
not exceed the pro rata cost of instruction." 

This statute authorizes assignment of pup,ils of one district to 
another . When the legislature used the term 'district" in this statute, 
it clearly meant a district of the State of Missouri and not a public 
school district of another state. This meaning we believe to be 
evident from the terms of the whole statute. Furthermore, this statute 
governs the right of the district receiving the pupil as well as the 
district in which the pupil resides. Obviously the legislature of 
the State of Missouri has no control over the authority or duties of 
school districts in the State of Iowa . 

Therefore, we are of the opinion that the county superintendent 
does not have authority under Section 167 . 121 to assign a pupil from 
a school district in the State of Missouri to attend school in a school 
district in the State of Iowa. 

However, the foregoing conclusion does not preclude a Missouri 
pupil from attending school in the State of Iowa. 

There is no requirement of Missouri law that a pupil attend a 
Missouri school, public or private. A child resident of Missouri so 
long as he complies with the compulsory attendance laws , Section 
167 .031, et seq., RSMo Supp. 1965, may attend any school within or 
without this state. However, the cost of the pupil's education can 
be paid out of public funds only when authorized by law.;, 

Article VI, Section 16, Missouri Constitution, 1945, provides 
as follows: 

"Any municipality or political subdivision of 
this state may contract and cooperate with other 
municipalities or political subdivisions thereof, 
or with other states or their municipalities or 
political subdivisions, or with the United States, 
for the planning, development, construction, 
acquisition or operation of any public improve­
ment or facility, or for a common service, in 
the manner provided by law." 

Section 70.220, RSMo, 1959, provides as follows: 
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"Any municipality or political subdivision of 
this s t ate , as herein defined , may contract and 
cooperate with any other municipality or poli ­
tical subdivision, or with an elective or 
appointive official thereof, or with a duly 
authorized agency of the United States, or of 
this state , or with other states or their 
municipalities or political subdivisions, or 
with any private person, firm, association or 
corporation, for the planning, development, 
construction, acquisition or operation of any 
public improvement or facility, or for a com­
mon ser vice; provided, that the subject and 
pur poses of any such contract or cooperative 
action made and entered into by such munici ­
pality or political subdivision shall be 
within the scope of the powers of such muni­
cipality or political subdivision . If such 
contract or cooper ative action shall be 
entered into between a municipality or poli ­
tical subdivision and an elective or appointive 
official of another municipality or political 
subdivision, said contract or cooperative 
action must be appr oved by the gover ning body 
of the unit of government in which such elec­
tive or appointive official resides." 

Section 70 .210 defines political subdivisions to include school 
districts . Under Section 70 . 220 a school district of Missouri may 
contract with school district s and officials of the State of Im'la 
for the operation of a common public facility or service which is 
within the scope of the powers of the contracting parites . 

This office has previously considered this statute and approved 
agreements providing for such things as the collection of taxes 
(Opinion 230, Holman , 3- 29- 66); the cooperative erection of hospitals, 
(Opinion 63 , Moore, 3- 27 - 57); and common police protection (Opinion 
258, Avery, 11- 4- 63) . 

The power to enter into cooperative agreement is not unlimited . 
The subject and purposes of the contact must be within the scope of 
the po'l'rers of the cooperating subdivisions . Here we are dearing with 
the education of children resident of the school district . Clearly 
the Missour i school district has the authori t y to provide for the 
education of these children . The authority of school districts and 
officials of the State of Iowa is, of course, a matter of Iowa law 
and we express no opinion, but shall assume for the purposes of this 
discussion that the Iowa school district has authority to enter into 
an agreement with a Missouri school district and that the subject 
of the agreement would be within the scope of powers of the Iowa 
school district . 

- 3-



Honorable Bernard W. Gorman 

Cooperative agreements under Section 70 .220 are further limlted 
by the rule that public corporations may not surrender or delegate 
to others their governmental powers. C.J .S., Municipal Corporations, 
Sections 139, 154, 1007 . This office has held that Article VI, Sec ­
tion 16, Missouri Constitution of 1945, quoted supra, does not authorize 
one municipality to contract with another for municipal - judicial 
services for the reason that this is a non- delegable , sovereign 
governmental function. 

The question of what functions of a public corporation may be 
performed by contract requires detailed consideration of each parti­
cular situation . It is a question that can be resolved only in 
regards to a specific case . Therefore, the holding of this opinion 
should be considered to apply only to the situation where a school 
district of Missouri contracts with a school district of another 
state to provide educational services to a resident of the Missouri 
district and not be considered as appl icable to any other situation. 
\'le rule today on this situation and no other . 

We are of the opinion that, where there is a need and where 
contracted services would be educationally sound and not inconsistent 
1·1i th the governmental responsibilities of a public school board, 
a school district of Missouri may contract with a school district 
of another state to provide educational services to residents of the 
Missouri district . 

The contract should be strictly limited to the providing of 
instruction and other ministerial type activities . The contract 
should reserve to the school board of the Missouri district all 
governmental functions which are the non -delegable responsibility 
of the board . The contract would not relieve the board of its re ­
sponsibility to see that adequate education is provided to resident 
pupils and to make such decisions as are vested by law in the board. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that: 

1) A county superintendent does not have authority under Sec­
tion 167 .121, RSMo Supp . 1965 , to assign a pupil f rom a district in 
the State of Missouri to attend a school district of another state . 

2) The board of education of a Missouri public school district 
may contract with the school district and officials in another state 
for the providing of instructional services to pupils resident of 
the Missouri district where the schools of the other state are more 
accessible to the pupil so long as the contract does not delegate or 
surrender governmental functions and duties which are inherently 
vested in the Missouri public school board. 
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The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by 
my Assistant, Louis c . DeFeo, Jr . 

truly 

Enclosures: Opiniou 230, Holman, 3-29-66 
Opinion 63 Moore, 3-27-57 
Opinion 25S, Avery, 11-4-63 
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