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Dear Mr. Gum: 
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This is in answer to your request for an opinion of this of­
fice concerning the type of publication that constitutes a news­
paper insofar as Section 231.280, RSMo 1959, is concerned. That 
statute provides for publication by township boards of directors 
in a 11newspaper" of certain information regarding the fiscal opera­
tion and the physical inventory of townships in counties under 
township organization. 

You inquire whether so-called "advertising papers" which do 
not have a paid circulation can qualify as newspapers under said 
Section 231.280. You point out that Section 493.050, RSMo 1959, 
provides that all public advertisements required by law shall be 
published in some daily, triweekly, or semiweekly newspaper of 
general circulation. 

Section 231.280, RSMo 1959, reads as follows: 

"The township board of directors in all 
counties under township organization shall 
keep, or cause to be kept, a full, true 
and correct record of all moneys received 
and disbursed on account of roads and bridges 
and all other receipts and disbursements of 
every nature in such township, showing in de­
tail from whom and on what account such 
money was received, and to whom and 
for what purpose disbursed, together 
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with a complete inventory of all tools, 
road machinery and other property be­
longing to the township, together with 
such other information as to the condi­
tion of r oads and bridges and the needs 
of same as may be deemed of value, and 
within thirty days after the end of the 
fiscal year of said township board of di­
rectors, which fiscal year shall begin and 
end on the same date as the fiscal year 
of the county in which such township is 
located, shall cause to be published an 
itemized statement of such receipts and 
expenditures, inventory of tools, ma­
chinery and other property in some news­
paper published in such township, and i f 
there be no newspaper published in the 
township, then such publ ication may be 
made in any newspaper of general 
circulation within such township 
published in the county. Such statement 
shall be made by the township clerk 
under the direction of the township 
board, and shall be sworn to by such 
clerk, and it shall be the duty of the 
township clerk within thirty days after 
the end of the fiscal year of said town­
ship board to file one copy each of such 
detailed statement with the chief engi­
neer of the Missouri state highway com­
mission at Jefferson City, and with the 
county clerk of such county, and the 
county clerk shall lay the same before 
the county court at its next regular 
meeting." 

Section 493.050, RSMo 1959, reads as follows: 

"All public advertisements and orders of 
publication required by law to be made and 
all legal publications affecting the title 
to real estate, shall be published in some 
daily, triweekly, semiweekly or weekly news­
paper of general circulation in the county 
where located and which shall have been ad­
mitted to the post office as second class 
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matter in the city of publication; shall 
have been published regularly and con­
secutively for a period of three years; 
shall have a list of bona fide subscribers 
voluntarily engaged as such, who have paid 
or agreed to pay a stated price for a sub­
scription for a definite period of time; 
provided, that when a public notice, re-
quired by law, to be published once a week 
for a given number of weeks, shall be pub­
lished in a daily, triweekly, semiweekly 
or weekly newspaper, the notice shall ap-
pear once a week, on the same day of each 
week, and further provided, that every affi ­
davit to proof of publication shall state 
that the newspaper in which such notice was 
published has complied with the provisions 
of this section; provided further, that the 
duration of consecutive publication herein 
provided for shall not affect newspapers 
which have become legal publications prior 
to the effective date of this section; pro­
vided, however, that when any newspaper shall 
be forced to suspend publication in any time 
of war, due to the owner or publisher being 
inducted into the armed forces of the United 
States, the same may be reinstated within 
one year after actual hostilities shall have 
ceased, with all the benefits under the pro­
visions of this section, upon the filing with 
the secretary of state of notice of intention 
of said owner or publisher, his widow or legal 
heirs, to republish said newspaper, setting 
forth the name of the publication, its volume 
and number, its frequency of publication, and 
its readmission to the post office where it was 
previously entered as second class mail matter, 
and when it shall have a list of bona fide sub­
scribers voluntarily engaged as sucn-whOlhave 
paid or agreed to pay a stated price for sub ­
scription for a definite period of time. All 
laws or parts of laws in conflict with this 
section except sections 493.070 to 493.120, 
are hereby repealed." 

We enclose copies of the following opinions of the Attorney 
General : No. 369 t o Honorable Peter H. Rea, dated October 8, 
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1965; No. 38 to Honorable John F. Hayner, dated September 29 , 1961 ; 
and No . 18 to Honorable J . W. Colley, dated July 2, 1957. 

It is clear from the reasoning in said opinions, under the 
authority therein cited, that a publication must comply with the 
requirements of said Section 493 . 050 in order to be a proper medium 
for advertising the type of statements set out in said Section 
231.280, and to qualify thereunder . 

Since the "advertising papers" that you describe, not having a 
list of paid subscribers, do not qualify as newspapers for the pur­
pose of publishing such public advertisements, it is illegal to use 
them as such. 

CONCLUSION 

It is the op~n~on of this office that periodicals which do not 
have a paid circulation do not qualify as newspapers under Section 
231.280, RSMo 1959, which provides for publication in a newspaper 
of the township financial statement and inventory of township 
property. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by 
my Assistant Donald L. Randolph. 

truly 

Attorney General 


