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Dear Mr. Scott: 

This is in response to your request for an opinion which 
reads as follows: 

"This is to advise that at the General Election 
held in Butler County, Missouri, there is a tie 
vote for the candidates for the office of Judge 
County Court Western District of Butler County 
Missouri, each candidate receiving a total vote 
of 788, namely 

Ralph D. Shelton, Democrat 
George M. Morrow, Republican 

Please furnish me with your opinion immediately 
what method to use to declare the elected officer 
in this contest. Advise on Missouri Law under 
Section 111.760, also Section 49.040 of Vernon's 
Annotated Missouri Statutes." 



Honorable George Scott 

Section 49.040, RSMo 1959, provides as follows: 

"All elections of judges of the county court 
under this chapter shall be certified to the 
clerks of the county courts of the counties 
wherein such elections shall be held; and in 
case of a tie between two or more persons, 
the same shall be determined by the sheriff 
of the proper county." 

Section 111.760, RSMo 1959, provides as follows: 

"If there shall be a tie of the votes given for 
any two of the candidates, except in cases 
otherwise provided by law, the clerk and his 
assistants appointed pursuant to section 111.710 
casting up the number of votes, or a majority 
of them, shall issue their order to the sheriff 
of the county where the same may occur, directing 
him to issue his proclamation for holding an 
election agreeably to the provisions of this 
chapter; and in all cases of such special 
election, the clerk and assistants , or a majority 
of them, when they issue the order to the sheriff, 
shall, in such order, state the day on which 
such election shall be held, giving reasonable 
time for the same to be promulgated." 

The general law on tie votes is stated in 29 C.J . S . , Section 244, 
Page 678, as follows: 

"Where the vote r esult s in a tie, and no pro­
vision is made by law f or determining who 
shall be declared elected in such case , there 
is no election. That is where two candidates 
receive the same number of votes, and there 
is no provision of law for determining which 
shall be declared elected, there is no choice 
or choosing and consequently no election; * * *" 

26 Am. Jr. 2nd Section 315, Page 140, states the rule: 

"Where rival candidates for an office receive an 
equal number of votes, neither is elected . * * *" 
"In the absence of statutory authority, it is not 
permissible for the election officers to determine 
by lot which candidate shall be declared elected, 
nor can the candidates by agreement undertake 
between themselves to settle the question by lot 
or otherwise. In a number of jurisdictions, how-
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Honorable George Scott 

ever, provision is made for the settling of 
a tie vote by the drawing or casting of lots , 
and in some cases provision is made for the 
holding of a second election where the first 
results in a tie. * * *" 

The general rule appears to be that in the absence of a statute, 
where an election of an officer results in a tie vote , no one is 
elected. This rule seems to be approved in Missouri in State 
ex rel Speck v. Geiger, 65 Mo. 306, 310, where the Court said: 

"* * *Both parties concur in regarding the 
result of the regular election in November 
1874, as a failure to elect, and we will so 
consider it. * * *" 

Article VI, Section 7, Constitution, provides as follows: 

"In each county not framing and adopting its 
own charter or adopting an alternative form 
of county government, there shall be elected 
a county court of three members which shall 
manage all county business as prescribed by 
law, and keep an accurate record of its 
proceedings . The vote r s of any county may 
reduce the number of members to one or two 
as provided by law." (Emphasis added) 

Ar ticle VIII , Section 3, of the Constitution, provides : 

"All elections by the people shall be by 
ballot or by any mechanical method pre­
scribed by law. * * *" 

SBction 49.020, RSMo 1959, provides: 

"At the general election in the year 1880, and 
every two years thereafter, the qualified 
voters of each of said districts shall elect 
a county court judge, who shall hold his office 
for a term of two years and until his successor 
is duly elected and qualified; and at the 
general election in the year 1882, and every 
four years thereafter, the presiding judge 
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Honorable George Scott 

of said court shall be elected by the 
qualified voters of the county at large , 
who shall hold his office for the term of 
four years and until his successor is duly 
elected and qualified . Each judge elected 
under the provisions of this chapter shall 
enter upon the duties of his office on the 
fi r st day of Januar y next after his election . " 
(Emphasis added) 

Turning to a consideration of the statutes, Section 49 . 040 
purportedly authorizes the sheriff to choose or decide which one 
of the candidates who received the same number of votes as the 
other should be considered elected . The Supreme Court in State 
ex re l Crow v . Kramer, 150 Mo. 89, 51 S . W. 716 , held that a 
statute which authorized the County Court to decide in cases of 
a tie vote for Justice of the Peace was unconstitutional. 
Section 7, Article VI , Constitution, requires the County Judges 
to be "elected" and Section 3, Article VIII , Constitution, requires 
all "elections" to be by ballot . Certainly the appointment of a 
County Judge by the Sheriff does not comply with the mandate of 
the Constitution for an "election". We therefore must conclude 
that Section 49 . 040 respecting the determination by the Sheriff 
i n the case of a tie vote f or Count y Judge i s unconstitutional 
and not e f fecti ve . Moreover, t he i dea of del egating the selection 
of a County Judge t o the she riff deprives the e lector ate of 
making the choice . Only the electorate has the right to choose 
or "elec t" a County Judge . 

The provisions of Section 111 . 760 , RSMo 1959, place the 
matte r where it properly belongs , that is in the hands of the 
e lectorate . It is therefore our view that the County Cle r k and 
his a ssistants as provided by said section, should comply with 
the provis ions of Secti on 111 . 760 and issue their orde r t o the 
sheriff of the county directing him to issue his proclamation 
for holding a new election for the office of Judge 01 t he County 
Court , 1-lestern District, a s p rovided i n s a id section. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office (1) That Section 49 .040 
RSl-1o 195~ , providing for t he determination o"' the winner o"' an 
e l ection for County Judge in case of a tie vote is unconstituti onal . 
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Honorable George Scott 

(2) That Section 111 . 760 , RSMo 1959, is applicable in 
the case where there is a tie vote for candidates for office 
of Judge of the County Court and the clerk and his assistants 
should issue their order to the sheriff directing him to 
issue his proclamation for holding an election for the 
purpose of electing a Judge of the County Court . 

The for egoing opinion, which I hereby approve, was 
prepared by my Assistant J. Gordon Siddens . 

• 
Attorney General 


