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by Op . No . 223 - 1975. 
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Putnam County 
Unionvil le, Missouri 

Dear Mr. Baker : 

OPINION NO. 478 

This op inion is rendered in response to your inquiry con­
cerning the a ccumulated funds of a county hospital wherein you 
ask : 

"1 . May the Board of Trustees of a county 
hospital invest any or all of a manten-
ance fund of the hospital collected pursuant 
to Section 205 . 200 RSMo . , Supp? 

"2 . If so, what type of investment is proper? 

"3 . I f so , must the county cour t approve 
· t he investment?" 

The statute which we must apply is Section 205 . 190 RSMo. 
Supp . which reads in pertinent part s as folb\vS: 

"The trustees shall, * * * qualify * * * 
and or ganize as a board of hospital 
trustees***· 

"2. The county treasurer of the county in 
which such hospital is located shall be 
treasurer of the board of trustees, * * * 
The treasurer shall receive and pay out all 
the moneys under the contr ol of the said 
board , as ordered by it, * * * 11 
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* * * * * * 
11 4 . The board of hospital trustees shall 
make and adopt such bylaws~ rules and 
regulations for their own guidance and for 
the government of the hospital as may be 
deemed expedient for the economic and 
equitable conduct the reof, not inconsistent 
with sections 205.160 to 205.340 and the 
ordinances of the city or town wherein 
such public hospital is located.* * * 
They shall have the exclusive control of 
the expenditures of all moneys collected 
to the credit of the hospital fund, * * * 
the purchase or construction of any 
hospital buildings, * * * set apart for 
that purpose ; provided, that all moneys 
received for such hospital shall be 
deposited in the treasury of the county 
to the credit of the hospital fund, and 
paid out only upon warrants ordered 
drawn by the county court of said county 
upon the properly authenticated vouchers 
of the hospital board.***" · 

A study of the above quoted statutes establishes that the 
Board has 11 exclusive control of the expenditures of all moneys 
collected to the credit of the hospital fund" , that such funds must, 
be deposited with the county treasurer for safe-keeping and ''paid 
out only upon warrants drawn by the CoWlty Court of said county upon 
the properly certified vouchers of the hospital board . " Money can 
only be paid out upon vouchers of the hospital board fo r expenditures . 
Inasmuch as the county hospital and the county hospital board are 
creatures of statute, "they can exercise the following powers and 
no others : (1) those granted in express words; (2) those necessarily 
or f airly implied in or incident to the powers expressly granted; 
( 3) those essential to the declared objects and purposes of the 
corporation- not simply convenient but indispensable." (Lancaster 
v . Atchison Co ., 180 S .W.2d 706, 708) . We find no statute auth­
orizing the hospital board to invest surplus money in bonds, etc . 
We, therefore , answer your first question in the negative. 

Your second and third questions are predicated upon the first 
question and by fo r ce of our answer to the first question, they 
become moot and will not be discussed further. 
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CONCLUSION 

It is our opinion that a County Hospital Board may not 
ilJVest public monies in bonds or other forms of investment unles s 
expressly authorized by statutes under which they are or ganized 
or governed. 

The foregoing op~n~on which I hereby approve was prepared 
by my assistant, Richard C. Ashby. 


