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TAXES: 
COUN'I'Y OOLL!i;OTOH ! 

1) Surplus money received ~·om the sale of 
real estate for taxes must , when demanded 
by the person entitled there to { b~ paid 
immediately to such person . 2 } The 
owner of real estate sold f or taxes is 
not required to execute a deed to pur­
chaser or any other person at any time. 

December 13, 1966 

OPINION NO . 463 

F l LED Honora ble James Millan 
Prosecuting Attorney 
Pike County 
Bowling Green 7 Missouri Jf6~ 
Dear Mr. ~1il1an: 

In your letter of September 8, 1966 7 you requested an opinion 
from this office which reads as follows : 

"The Pike County Collector and Pike County 
Treasurer have requested me to ask for 
an opinion from your office r e lative 
to a certa in tax sale that took place 
here in Pike County . 

"In this instance there is a tract of 
ground near Bowling Green upon which is 
situated a residence . The taxes were three 
years deliquent on this property and because 
it appeared that the property had been 
abandoned the Collector advertised thi s 
prop0rty for sale at a tax sale and it was 
sold at public auction in accordance with 
the Statutes for a sum considerably larger 
than the amount of taxes against the property . 

"The owner of the property has novJ come in 
and has demanded from the Treasurer and 
Collector the surplus funds and has re -
fused to execute a Deed to the purchaser 
at the tax sale . The said owner is taking 

. the position that she has two years to 
redeem the property , if she wishes, under 
Section 140 . 340 of the Revised Statutes 
of r.ussouri 7 and that within the two years 
she has the option l'lhether to simply 
accept the surplus and permit the Col-
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lector to give a Collector ' s Deed to the 
purchaser at the sale , or che can redeem 
under the Statues and pay to the purchas ­
er the tota l purchase price plus 10 per 
cent , plus a ny improvements that he may 
have made on the property . 

11 0ur question is , is it permissible for 
the Treasurer to pay over the said surpl us 
to the record owner pending the ~wo year 
period? If so, is the record owner obli­
ga ted to give a Deed to the purchaser at 
the tax sale? 

11 I can find no authority for this, although 
Section 140 . 230 does provide f~r what 
happens in case the owner or o:,mers cannot 
be found . This would seem to imply that 
if the mmer can be found , as is our case , 
then the surplus or overplus is to be paid 
directly to the owner pending the exercise 
of the owner's option whether to redeem 
or not during the two year period . 

11 r-1ay \·Te have an opinion on this or a copy 
of any previous opinion that may have been 
issued . " 

Section 140 . 280 , RSMo 1959 , provides in part : 

"1 . Hherc such sale is made , the purchaser at 
such sale shall immediately pay the 
amount of his bid to the collector , who 
shall pay the surplus , if any , to the per-
son entitled thereto ; or if he has doubt , 
or a di s pute arises as to the proper per-
son, the same shall be paid into the 
c~unty treasury to be held for thn use 
and benf~fi t oi.' the person entitled thereto . 11 

lh1der this section it is the duty of th~ county collector to 
pay any surplus h~ receives from th? sa l e of real estate for taxes 
over and above the amount of taxes and costs of sale to the p0r­
son entitled to said surplus, and , if there is any doubt as to 
the person entitled thereto, th~ sam~ shall ')r; paid into thn 
c~u~ty treasury to be helu for thn p~rson ntitl~d th"reto . 

Under St~ction 12!0 . 230, nsrJio 1959 ' HlY.n any property is 
solr" for taxes ancl ther8 is a surplur:: r'CC"iV''d .LrOiil tbr: sal,.., 
<11lC1 th~J o·.mer Oi." ovmcrs or person representi,l~ the O\·.'n!"rs cannot 
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be found , it is the duty of the collector to make a ntorn written 
statement to the county court of this fact, and upon approval 
of the statement by the county court, the surplus is to be paid 
to the county treasurer to be held in trust for the m.ner of said 
property. It further provides that the county court shall comp el 
the owners to make satisfactory proof that they are Pntitled to 
th'"' money before the same shall be paid to them. This s ect ion 
a pplies only when the person entitled to the surplus is unknown 
or cannot be found . 

Under s.-.ction 140.290, RSMo 1959, th"" county collector ehall 
at the tim~ of sale give to the purchaser a certificate of pur­
chase describ ing the land, the amount of tax, penalty, interes t 
and cost of sale and the excess in amount of the taxes and costs 
togeth~r with the names of the owners as provided th0rein . 

Section 140.340, RSMo 1959, provides as follows : 

"The owner or occupant of any land or lot 
sold for taxes, or any other persons ha ving 
an interest therein, may redeem the same at 
any time during the t\·..ro years next ensuing , 
in the following manner : By paying to the 
county collector, for the use of the purchaser, 
his heirs or assigns, the full sum of the 
purchase money named in hiz certificate 
of purchase and all the cost of the sale 
together with interest at the rate spec-
ified in such certificate, not to exceed 
ten per cent annually, with all subse -
quent taxes Fhich have been paid 
thereon by the purchaser, his heirs or 
assigns, with interest at the rate of eight 
per cent per annum on such taxes nub-
sequently paid, and in addition thPreto 
the person redeeming any land shall pay 
the costs incident to entry of recital of 
such redemption. 

"2 . Upon deposit with the county col­
lector of the amount necessary to re-
deem as herein providec, it shall be the 
duty of the county collector to mail to 
the purchaser , his heirs or assigns, a t 
the last post office address if known , and 
if not known , then to the addrPss of the 
purchaser as shown in the record of the 
certificate of purchase, notice of such 
deposit for redemption. 
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"3. Such notice, given as herein pro­
vided, shall stop payment to the pur­
chaser, his heirs or assigns, of any 
further interest or penalty . 

"4 . In case the party purchasing said 
land, his heirs or assigns, fails to take 
a tax deed for the land so purchased 
within six months after the expiration 
of the two years next following the date 
of sale, no interest shall be charged or 
collected from the redemptioner after 
that time . " 

Under Section 140.420, supra, it is the duty of the purchaser 
or his assignee t o secure a deed from the county collector at the 
expiration of two years from the date of sale, and under Section 
140 . 410, RSMo 1959, it is the duty of the purchaser to have this 
deed recorded in the recorder's office within four years of the 
date of sale . If it is not recorded, the purchaser loses his 
r ight to a deed, reimbursement from the collector of the mone y 
paid and all interest in said real estate. Journey v. Miler, 250 
s .w. 2d 164 . 

There is no law or statutory provision requiring the owne r 
of real estate that is sold for taxes to execute any kind of a 
deed to the purchaser or to any other person at any time . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office: 1 . That it is the duty 
of the county collector to pay immediately on demand to the 
person entitled thereto any surplus money received from the pur­
chaser of real estate at a tax sale over and above the amount 
of taxes and costs of sale. If the money has been deposited with 
the county treasurer, it shall be the duty of the county treasurer 
to pay the surplus money to the persons entitled thereto when 
they have made said proof of their claims to the county court . 

2. There is no law or statute requiring the owner of real 
estate sold for taxes to execute any kind of a conveyance to t he 
pur chaser of real estate sold for taxes at any time. 

The fo r egoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, Moody Mansur. 


