
Honorable Don Witt 
Prosecuting Attorney 
Platte County 
Platte City. Missouri 

Dear Mr. Witt: 

August ll, 1966 
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This l etter is in answer to your request for an opinion of 
this office on the question whether a county court has the au­
thority to levy the special tax mentioned in Section 64.755, RSMo 
Cum. Supp . 1965, without a vote of the people . Said Section 
64. 755 reads: 

nl. The governing body of any political subdivision 
may provide. establish, equip. develop, operate, 
maintain and conduct a system of public recreation, 
including parks and other recreational grounds, 
playgrounds. recreational centers, swimming pools, 
and any and all other recreational areas, facilities 
and activities. and may do so by purchase, gift, 
lease . condemnation, exchange or otherwise, and may 
employ necessary personnel . Punds to be spent for 
such purposes may be set up in their respective budg­
ets by any governing body. 

2 . If sufficient funds cannot be made available from 
ordinary levies, additional funds may be raised by a 
special tax levy. or bond issue within constitutional 
limits, but no special tax shall be levied or any 
bonds issued by any political subdivision Uriless the 
rate arid purpose of the tax or borid issue is submitted 
to a vote and a two- thirds majority of the qualified 
voters voting thereon vote therefor. The rate of such 
apecial tax levied by one or more political subdivi­
sions or by cooperating political subdivisions shall 
not total in the aggregate more than two mills on each 
one dollar assessed valuation of all real and tangible 
personal property subject to its or their taxing pow-
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ers . I n the event that any political subdivision 
is now authorized by statute to levy a tax for 
this purpose the combined levies authorized by 
such statute and by this section shall not exceed 
the larger levy authori zed . " {Emphasis supplied) 

The express language of paragraph 2 of Section 64. 755, supra. 
as shown by the underlining requires such a levy to be voted as 
therein l)rc~;ided; hence we conclude that a county court does not 
have the authority to levy the special tax mentioned therein with­
out a vote r£ the people . 

Very truly yours, 

NORMAN H. ANDERSON 
Attorney General 


