
PUBLIC ASSISTANCE: 
AID TO DEPENDENT CHILDREN: 

Property owned by step-parent does 
not render child ineligible for aid 
to dependent children benefits. 

August 30, 1.966 

Honorable Gordon R. Boyer 
Prosecuting Attorney 
Barton County 
Lamar, Missouri 

Dear Mr. Boyer: 

OPINION NO. 371 
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In your letter of June 24, 1966 you requested an opinion 

from this office which reads in part as follows: 

"Does Section 208.010 preclude payment of 
Aid to Dependent Children, where the step­
father has property in excess of $6,000.00? 

The facts are that an application was made 
by the natural mother of minor children for 
aid on the grounds that the natural father 
was confined in the state penitentiary. Her 
present husband, the step-father of the 
children, is the owner of property valued 
in excess of $8,000.00. The natural mother 
of the children and the children live with 
the step- father. 11 

This office has been informed that the step-rather in question 
has made no attempt to legally adopt these children. 

Section 208.010, Missouri Cumulative Supplement 1965 , pro-
vides in part that: 

11 In determining the eligibility of a claimant 
for public assistance ..• it shall be the 
duty of the division of welfare to consider 
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and take into account all fac ts and cir­
cumstances surrounding the cla imant, 
including his living conditions, earning 
capacity, income and resour ces , from 
whatever source received, and if from 
all the facts and circumstances the claimant 
is not f ound to be in need, assistance 
shall be denied * * *" 

It further provi des that benefits shall not be payable to 
any claimant who: 

"(4) Owns or possesses property of any 
kind or character, or has an interest in 
property, of which he is the record or 
beneficial owner, the value of such pro­
perty, as determined by the division of 
welfare, l ess encumbrances of record, ex­
ceeds six thousand dollars , or if married 
and actually living with husband or wife , 
if the value of his or her property, or 
the value of his or her interest in property, 
together with that of such husband and 
wife, exceeds said amount ; provided, how­
ever, tha t in the case of an aid to de­
pendent children claimant this limitation 
shall apply only to property owned by parent 
and child or ch ildren in the home and not 
to other relatives with whom the child may 
reside." 

Section 208.040 , RSMo 1959 provides in part that aid shall 
be granted in behalf of any dependent child who is deprived 
of support or care by reason of the death, continued absence 
from the home, or physical or mental incapability of a "parent" 
and who is living with certain des ignated relatives including a 
"step-father." 

Section 208.050, RSMo 1959 provides in part: 

"Aid to dependent children benefits shall 
not be granted or continued with respect 
to any child: 

"(2) Who is living in the home with a parent 
and ste~-parent, both of whom are able­
bodied; 1 

This office is informed that the step-father is able to 
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work on only a very limited basis, and further that he is 
under legal guardianship. Thus, we conclude t hat the step-father 
is not able-bodied within the meaning of Section 208.050, sub­
section 2, RSMo 1959. 

The question submitted is whether the value of property 
owned by a step-parent is to be considered under Section 208.010 
(4) in determining the eligibility of a child to rece ive aid to 
dependent children benefits. 

Under the common law, in the absence of a statute, a step­
parent is under no legal obligation to support his step-children. 
Stricklin v. Richters, Mo . App., 256 S.W.2d 53. 

In the construction of statutes, words and phrases are 
taken in their plain and ordinary meaning. Section 1 .090, RSMo 
1959. The word "parent" in its common and accepted meaning refers 
to the natural parent or mother and does not include a "step­
parent." The word "parent" usuall;y; denotes consanguinity ra ther 
than affinity. 67 C.J . S. "Parents', p. 624; 31 Words and Phrases, 
"Parents", p. 109. 

Apparently , the legislature recognized the distinction be ­
tween parent and step-parent when these statutes were enacted 
because it used both terms which indicates that the;y; did not in­
tend for the word "parent" to include "step-parent . ' If the 
legislature had intended for the word "parent" used in Section 
208.010 (4) supra, to include a "step- parent", it could have done 
so very easily by including the word 'step-parent" as well as 
"parent" in said section. 

CONCWSION 

It is the opinion of this office that under Section 208.010 
{4), RSMo Supp 1965, the value of property owned by a step-parent 
is not to be considered in determining the eligibility of a parent 
for aid to dependent children under Section 208.040, RSMo. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, Moody Mansur. 


