
June 15, 1966 

Honorable Eugene P. Mazzuca 
Representative, 2nd District 
City or St. Louis 
6215 Victoria Avenue 
st. Louis, Missouri 

Dear Representative Mazzuca: 

Opinion No . 326 
Answered by Letter (Siddens) 

Fl LED 

"32-ID 

This letter is in response to your request for an opinion 
dated May 20, 1966, relating to a candidate for state repre­
sentative who has filed for the 67th District, whereas you 
state the candidate actually resides in the 69th District . 
This inquiry really involves the question of whether such a 
candidate is eligible to become a representative as provided 
by Article III, Section 4, of the Constitution, which provides: 

"Each representative shall be twenty-four years 
of age, and next before the day of his election 
shall have been a qualified voter for two years 
and a resident of the county or district which 
he is chosen to represent for one year, if such 
county or district shall have been so long 
established, and if not, then of the county or 
district from which the same shall have been 
taken. " 

The Constitution, however, further provides in Article III, 
Section 18, as follows: 

"Bach house shall appoint its own officers; 
shall be sole judge of the qualifications, 
election and returns of ita own members; • • • " 

Under this provision of the Constitution t he power to determine 
the eligibility of a person to hold the office of state repre­
senative is vested solely in the House of Representatives and 



Honorable Eugene F. Mazzuca 

can not be determined either by the Courts, the Executive 
Branch of the Government or by administrative officers. 

We are not unmindful of the case of Mansur vs . Morris, 
196 s.w. 2d 287, in which, among other things, it considers 
the application of Section 120. 440 RSMo 1959. Mansur involved 
the eligibility or a candidate for Magistrate under the Consti­
tution. It did not involve a candidate for State Representative . 
The opinion makes no reference \'lhatever nor considers Section 
18, Article III of the Constitution. We therefore conclude 
that the Board of Election Commissioners nor this office has 
authority to rule that a candidate for State Representative 
may be ineligible to hold the office if elected. We enclose 
herewith a copy of an opinion or a former Attorney General dated 
May 13, 1954, to Michael J. Doherty which rules this question. 

Enclosure 

Yours very truly, 

NORMAN H. ANDERSON 
Attorney General 


