
COUNTY BJARDS OF EDUCATION: 
SCHOOLS: 

There is no statutory meth~d for 
breaking a deadlock in the election 
of president of the county board of 
education . Until the deadlock is 
resolved , the current president will 
continue in office pursuant to Sec­
tion 105 . 010 , RSMo 1959 . 

OPINION NO. 313 

July 5, 1966 

Honorable Richard M. Webster 
State Senator , 32nd District 
204 South Garri son 
Carthage, Missouri 

Dear Senator 11/ebster: 
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This opinion is rendered in response to your request 

for an official ruling. 

Your letter makes the following inquiry: 

"~Vhat can be legally done when a county 
board of education is unable to brealc 
a t ie vote in electing the president of 
the county board of education for the 
ensuing year?" 

Section 162.121, RSMo Supp. 1965, provides for the election 
of a president of a county board of education as follows: 

"The county board of education, within 
four days after its election, shall meet 
in t he office of the county superinten­
dent of schools and organize by electing 
one of its members president. The county 
superintendent of schools is the secretary 
of the board. * * * 11 

To our knowledge there is no provision in the statutes 
relevant to county boards of education which provides for the 
resolution of a deadlock in the election of the president of the 
county board of education . We note that the legislature has made 
such provision for resolving tie votes on a question before a 
six director school district, to wit: Section 162.301(3), 
RSMo Supp. 1965. This provision is, however, not applicable 
to county boards of education. 



Honorable Richard M. Webster 

Therefore, when there is a tie vote in the election 
of president of the county board of education the only 
method of breaking the deadlock is reconsideration by the 
county board members until a majority can agree on a president. 

Unti l the deadlock is resolved the current president will 
continue in office pursuant to Section 105 . 010, RSMo 1959 . 

11 All officers elected or appointed by 
the authority of the laws of this state 
shall hold their offices until their 
successors are elected or appointed, 
commissioned and qualified." 

The president of a county board of education is an officer 
elected by the authority of the laws of this State, to wit: 
Section 162.121. Therefore, he shall hold his office until 
his successor is elected and qualified. 

It is our understanding that the member of the county 
board who was president last year is still a member of the 
board. Therefore, he would hold over until the new president 
is elected . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my assistant Louis C. DeFeo, Jr . 
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