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~~ 
This is in response to your request for an opinion which reads 

in part as follows: 

'"rhe County Court of Washington County , Missouri, 
has directed me to request the views of your office 
in the matter of purchases of asphalt to be applied 
by the supplier to public roads of Washington County . 

11 The Missouri State Highway Department has indicated 
to the County Court of Washington County that the 
department considers it to be its responsibiltty 
to determine that purchases of asphalt to be applied 
by the supplier be made under the requirements of 
Section 229 . 050, RSMo 1959 . At present, the Washing­
ton County Court purchases asphalt, applied, at rates 
per gallon, as set out in the enclosed contract for 
the current year. Section 229.050, RSMo 1959, and 
the bidding therein provided, has not been followed 
by the County. ·' 

In addition, you have informed this office that the cost of the 
asphalt purchases under the subject contract is in excess of $500. 

Thus, the question presented is whether purchases of asphalt for 
the public roads of Washington County are to be made under the pro­
visions of Section 229 . 050, RSMo 1959, providing for the letting of 
contracts after advertising and bidding, and providing that the con­
tract shall be awarded to the lowest possible bidder. 

It is the opinion of this office that your question must be 
answered affirmatively. 



Honorable Robert L. Carr 

Sect ion 229 . 050, RSMo 1959, states : 

"1 . Whenever it shall be ordered by the county 
court, township board or district commissioner, 
as the case may be, that any road, brid~e or 
culvert in the county be constructed, reconstructed 
or improved or repaired by contract, and the engin­
eer ' s estimated cost thereof exceeds the sum of 
five hundred dollars, the county, township or dis ­
trict authorities shall order the county highway 
engineer, or other engineer in their employ, or 
both such engineers acting to~ether, if so desired, 
to prepare and file with the clerk of the court, 
township board or district commissioners, as the 
case may be, all necessary maps , plans, specifica­
tions and profiles, and an estimate of the cost of 
the work . The court or other proper authority may 
approve or reject the maps, plans, specifications 
and profiles and order others prepared and filed . 

"2 . When the maps, plans , specifications and pro­
files have been approved, the county, township or 
district authorities shall order the en~ineer to 
advertise the letting of the contract proposed to be 
let by advertisement in some newspaper published in 
the county wherein the contract is to be executed, 
which said advertisement shall be published once a 
week for three consecutive weeks, the last insertion 
to be within ten days of the day of letting . 

'3 . All bids shall be in writing, accompanied by 
instructions to bidders which shall be furnished by 
the engineer upon application. All bids on road work 
shall state the unit prices upon which the same are 
based. All bids shall be sealed and filed with the 
clerk of the county court: township board or special 
road district commissioners, and on the day and at the 
hour named in the ~ advertisement, shall be publicly 
opened and read in the presence of the court, township 
board or special road district commissioners, and the 
engineer , and shall then be recorded in detail in some 
suitable book ... 

"4. The contract shall be awarded to the lowest re­
sponsible bidder. The court may in its discretion 
reject any or all bids. Any bid in excess of the 
engineer's estimate of the cost of the work to be done 
shall be rejected . When it shall be decided by order 
of record to accept any bid , the county, township or 
district authorities shall order a contract to be entered 
into by and between the bidder and the county, town-
ship or special road district, as the case may be. The 
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contract shall have attached to and made a part 
thereof the proposal sheet, instructions to bid­
ders, the bid, maps , plans, specifications and 
profiles . 11 

In Hillside Securities Co . v. Minter , et al, 25~ SW 188, 300 
Mo 380, the Supreme Court~ en bane , considered the question which 
you propound. The Court stated: 

11 Section 10734 [now Section 229 . 050, RSMo 1959] 
provides an exclusive method of letting contracts 
for the construction of bridges by the county cour t. 
It requires that all work let by contract , of an 
est imated cost of over $500 . 00 , shall be let, after 
due advertisement, upon bids made upon maps, plans , 
specifications, and profiles, previously prepared by 
the highway engineer . That the statute does not con­
template the letting of contracts upon plans other 
than those submitted by the highway engineer and ap­
proved in advance of advertising and acceptance of 
bids of contractors bidding upon such plans is clear 
... ,, 25LJ sw 190. 

The Court , in the Hillside Securities case, affirmed the general 
principle upon which its holding was based, quoting from an earlier 
decision, Wolcott v. Lawrence County, 26 Mo 272 . The Court there 
stated : 

"The county court is only the agent of the county , 
and, like any other a~ent , must pursue its authority 
and act within the scope of its power. In respect 
to many things that concern the county, it has a 
large discretion; but in reference to the erect ion 
of county buildin~s its authority is defined by a 
public law , and is special and limited . It cannot 
act like general agents , whose acts may bind their 
principles if performed within the general scope of 
their agency , though in violation of private in­
structions unknown to those who deal with them; for 
it has no power over the subject except such as is 
given by law; and every person who deals with the 
county court , acting in behalf of the county, is 
bound to know the law that confers the authority ... " 

Further , the court held that since contracts not entered into 
in compliance with this statute are void, recovery will be allowed 
neither under the contract, nor under the theory of quantum meruit . 
Hillside Securities Co . v. Minter , supra, at page 193. 
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The Hillside Securities case was followed in the later case 
of Hanick v. Marion County, 278 SW 730, 312 Mo 81 . 

These cases appear to represent the law in this state on the 
point raised in your request . Thus, under these authorities, the 
contract between the County Court of Washington County and the 
supplier of asphalt , since it was entered into without compliance 
with the bidding requirements of Section 229.050, RSMo 1959 , is 
void. 

CONCLUSION 

It is the conclusion of this office that the County Court of 
Washington County must comply with the method of letting contracts 
for the construction of roads, as provided in Section 229.050, 
RSMo 1959, when the estimated cost thereof exceeds the sum of $500. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by 
my assistant, Donald R. Wilson . 

Attorney General 


