
INITIATIVE: 
COUNTY COUNCIL: 
ST . LOUIS COUNTY CHARTER: 

For the purpose of determining the 
sufficiency of initiative petitions 
under the St. Louis County Charter 
the petitions must be signed by at 
least 5 percent of the total vote 
cast for governor at the last election 
in at least 5 of the Council distric ts 
from which presently serving councilmen 
were elected . 

May 2.3, 1966 OPINION NO . a18 

Honorable Norman Barken, Counselor 
Board of Election Commissioners 
8005 Forsyth Boulevard 
Clayton, Missouri 63105 

Dear Mr . Barken: 

Your letter of March 4, 1966, requesting an opinion from this 
office is as follows: 

"St. Louis County Council did on or about 
September 10, 1964, adopt an ordinance es­
tablishing new districts for the election 
of councilmen in said County . A copy of 
said ordinance is attached hereto and made 
a part hereof . Subsequent to the adoption 
of said ordinance, a group of citizens have 
been circulating petitions pursuant to the 
initiative powers of Article VII, Sec . 78 
of the Charter of St . Louis County, 1950, 
as amended. Said Section states: 

"Section 78. Initiative petitions proposing 
ordinances shall be signed by qualified voters 
equal in number to at least 5 percent of the 
total vote cast for governor in at least five 
of the Council districts at the last election 
at which a governor was chosen . Each petition 
shall contain the full text of the measure and 
an enacting clause which shall read as follows: 
'Be it enacted by the people of St. Louis County:'· 
Such petitions shall be filed with the Board of 
Election Commissioners which shall be the judge 
of their sufficiency. The Board shall submit 
the proposed ordinance to the voters at the next 
general election held at least 60 days after the 
petitions are filed. An affirmative vote of a 
majority of those voting on the proposition shall 
be sufficient for its adoption." 



Honorable Norman Barken 

"Pursuant to said Section, the petitions must 
contain suffic i ent signatures from at least 
five of the Council districts . 

"The Board of Election Commissioners has been 
asked to respond to the query that if said 
initiative petitions are filed with the Board 
whether or not said petitions must contain the 
prescribed number of petitioners from the "old" 
Council districts or from the new Council 
districts , pursuant to the ordinance attached 
hereto . We desire to obtain your opinion as to 
the validity of initiative petitions under 
Section 78 as to whether or not said petitions 
are to be from the old or new Council districts, 
if said petitions are filed with the Board of 
Election Commissioners subsequent to February 1 , 
1966 and prior to August 1, 1966 . " 

Article VII, Section 78, of the Charter of St . Louis County, 
1950, as amended provides : 

"Sec t ion 78 . Initiative petitions proposing 
ordinances shall be signed by qualified voters 
equal in number to at least 5 percent of the 
total vote cast for governor in at least five 
of the Council districts at the last election 
at vthich a governor was chosen * * *" 

Your question is vrhether or not the petitions must contain 
5 percent of the qualified voters of the total vote cast at the last 
gubernatorial election in at least five councilmanic districts , as 
they existed prior to adoption of the ordinance changing the districts . 

The ordinance establishing the new voting districts provides 
that the voters of the odd-numbered districts shall elect a council­
man in 1966, and even numbered in 1968 . This advance Section 103.260 , 
is as follows : 

"The qualified voters of each of the odd­
numbered districts shall nominate and elect 
a member of the Council at the primary and 
general elections held in 1966. The qualified 
voters of each of the even-numbered districts 
shall nominate and elect a member of the Council 
at the primary and general elections held in 1968 . 
Each member of the Council shall take office on 
the first day of January following his election 
and shall serve for a term of four (4) years ." 

In our opinion the new districts do not come into existence 
insofar as Section 78 of Article VIII of the Charter is concerned 
until such time as the councilmen are elected for those districts . 
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Honorable Norman Barken 

This office issued Opinion No. 164 on April 13, 1962, to 
Warren E. Hearnes , then Secretary of State of Missouri, wherein a 
similar question was decided . The congressional districts of 
r.1issouri \'lere reduced from eleven to ten, due to the drop in 
population under the 1960 census . The question at that time was 
raised in regard to initiative petitions which required 8 percent 
of the voters voting in the last gubernatorial election in each of 
two - thirds of the districts in the state. The Hearnes opinion, a 
copy of Nhich is attached, holds that the new districts had no ex ­
istence insofar as initiative petitions are concerned until such 
time as a representative was elected. 

In our opinion therefore, the councilmanic districts to be 
considered for the purpose of determining the sufficiency of initiative 
petitions are those districts from which existing councilmen were 
previsouly elected • 

CONCLUSION 

It is our opinion that for the purpose of determining the 
sufficiency of initiative petitions submitted under "Article VII, 
Section 78, of the Charter of St. Louis County, 1950,11 the petitions 
must be signed by at least 5 percent of the total vote cast for 
governor i n the last elec tion in at least five of the Council dis­
tricts from which presently serving councilmen were elected. 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared by 
my assistant, 0. Hampton Stevens. 

Encl: Opinion No. 164, dated April 13, 1962, to Warren E. Hearnes, 
Secretary of State of Missouri. 


