Opinion No, 216
Answered by Letter (DeFeo)

May 3, 1966 Fl LED

Honorable Charles H. Baker 2. / b

Prosecuting Attorney
Dunklin County
Kennett, Missouri

Dear Mr. Baker:

This letter i1s in response to your request for an
offieial opinion., You inquire as to the effect of a tie
vote on the reemployment of a publiec schoolteacher,

Seetion 168,111, RSMo. Supp. 1965, sets forth the
law concerning the reemployment of publie schoolteachers,
Subsection 4, of this statute provides:

"Any motion regarding laeck of loy=
ment of a teacher shall include only
one person and a tie vote thereon con-
stitutes reglopc_nf. Disapproval of
reemploymen o be effective requires

a majority vote of the whole board."(Emphasis added)

Sinece this statute expressly provides that a tie
vote on the question of reemployment is sufficlent to ap-
prove reemployment, there can be no doubt that if a board
votes upon reemployment and the vote is tled, then the teacher
is entitled to reemployment. The further provisions of
Subseetion 4, which require a majority vote to disapprove
reemployment, also manifest the legislative intent that a tie
vote 1s sufficient to approve reemployment.

Consistent with this provision of Seection 168,111,
Section 162,301(3), RSMo. Supp. 1965, states:

"A majority of the board constitutes
a quorum for the transaction of business,
but no contract shall be let, teacher em~-
ployed, bill approved or warrant ordered




Honorable Charles H, Baker

unless a majority of the whole board

votes therefor, When there 1s an equal
division of the whole board upon any
question except the reemployment of a
teacher, the county superintendent of
schools, if requested by at least three
members of the board, shall cast the
deciding vote upon the question, and

for the determination of the question

shall be considered a member of the board.”

Under the former statutes the courts held that where
a vote by a school board on a motion to reemploy a teacher
resulted in a tie vote the teacher was not entitled to a con-

tract of reemployment. See, for example, State ex rel. Joslin
v, School District No, 7T of J Coun PP. oW,

. se declsions were under the prior statute, Sec-
tion 163,090, RSMo 1959, This statute, however, was amended
(Laws 1961, p. 351) as quoted above, thus the previous court
decisions no longer reflect the law of this State.

Therefore, under the present law where a school board
votes on a motion to reemploy a teacher, if a tie vote results,
the teacher is entitled to a contract for reemployment,

Yours very truly,

NORMAN H, ANDERSON
Attorney General
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