TAXATION Nonresident servicemen stationed in Missouri

°“RVICEMEN. are not liable for personal property taxes on
PERSONAL PPOPERTY: personal property they bring with tiam. Resi-
MILITARY SERVICE: dent servicemen are responsible for personal
RESIDENTS: property taxes whether such tangible personal
NONRZSIDENTS: property is located in the state or out of state.
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Dear IMr. Blanck:

This opinion is in response to your request whereln you
submitted the following questlons:

"1. 1Is personal property located in this
County on the 1lst of January and owned by
a member of the Armed Forces, stationed in .
the County, subject to personal property tax?"

"2, Is personal property not located in this
County on the 1lst of January but owned by a
member of the Armed Forces whe claims Cooper
County, Missourl, as his residence and domi-
cile but 1is presently stationed cutside the
CounEy and State, subject to personal property
tax?

Your first question must be determined having in mind the
fact whether such serviceman 1s a resident or nonresident.

If the serviceman is a nonresident, your first question is
answered in the negatlive. We have so held in our Opinion Attorney
General No. 95, dated February 16, 1266, addressed to the Hon.
Don Z, Burrell, Prosecuting uttorrey of Greene County. A copy
of that opinion 1s attached.

If we assume the serviceman 1s a resident of Missouri, the
first question would be answered in the affirmative. See our
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Opinion Attorney General No. 318, dated June 28, 1966, addressed
to the Hon. Roy Carver. A copy of this opinion is also attached.

A caveat is noted that this Opinion No. 318 (supra) is
sub ject, in its operation, to the provisions of Section 137.090,
R3Mo Supp. 1965, which reads as follows:

"All tangible personal property of whatever
nature and character situate in a county other
than the one in which the owner resides shall
be assessed in the county where the owner
resides, except that houseboats, cabin cruisers
and automobile trailer houses used for lodging
shall be assessed in the county where they

are located and tanglble personal property
belonging to estates, which shall be assessed
in the county in which the probate court

has Jurisdiction; provided, that no tangible
personal property shall be simultaneously
assessed in more than one county."

The above statute defines what county has Jjurlsdiction to
impose its taxes insofar as particular kinds of personal property
are concerned. As this statute seems clear, we wlll not belabor
this issue further.

We assume for the purposes of answering your second question
that the taxing entity involved here 1is Cooper County. Inasmuch
as the question does not specify whether the tangible personal
property is located in Cooper County or accompanied the service-
man to an assignment out of the State of Missourl on a temporary
basis, we shall consider the question 1n its broader aspects.

If the tangible personal property 1s located in Missouri,
our Opinion Attorney General No. 318 (supra) holds that the
serviceman 1s responsible to the appropriate taxing entitles
where such tax 1s properly levied.

If the tanglble personal property accompanied the service-
man and he 1s outside the State of Missourl pursuant to military
crders, the serviceman still must fulfill his obligation as a
citizen of this state. This tax liability has been considered
by the United States Supreme Court in Dameron v. Brodhead, 345
U.S. 322 1.c. 326, 73 S.Ct. 721, 97 L. Ed. 1041, where the Court
said:

- "* % #In fact, though the evils of potential
multiple taxation may have given rise to this
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provision, Congress appears to have chosen

the broader technique of the statute carefully,
freelng servicemen from both lncome and property
taxes imposed by any state by virtue of their
presence there as a result of mllitary orders.
It saved the sole right of taxation to the state
of original residence whether or not that state
exercised the right.* * *!

This view was recently reaffirmed by that court in California v.
Buzard, 382 U.S. 386, 86 S.Ct., 478, 15 L. Ed.2d 436.

We find nothing in the statute or in case law that exempts
a serviceman of the obligation of a citizen. However onerous,
the payment of taxes to the appropriate taxing entities con-
stitutes an obligation, like others, that a serviceman must
fulfill. We belileve this view 1s 1n consonance with the cilted
cases decided by the United Stateg Supreme Court. See also,
United States v. Arlington County Commonwealth of Virginia,
(CA), 326 Fed.2d 929.

On the facts of this case, 1t 1s evident that the service-
man is a resident of Missouri; that he is stationed only tempo-
rarily in another state pursuant to military orders and his
tangible personal property (which accompanied him) is only tempo-
rarily in such other state or place during his period of service
there.

Applying the common law doctrine of "Mobilia Sequuntur
Personam'" (see Smith v. Ajax Pipe Line Co. 87 Fed.2d 567, 569),
we are of the opinion that the power to tax the tangible personal
properties of the serviceman temporarily located in another state
would follow such resident serviceman.

Accordingly, we conclude the permanent situs of such tangi-
ble personal property would be in the domicilary state and the
county of the residence of such serviceman. By virtue of the
above common law doctrine, we belleve a resident serviceman 1s
oblizated to pay taxes on his tangible personal property which
accompanies him even though such property may be outside the
state.

CONCLUSION

It is the opinion of this office that:
1. Nonresident military personnel who bring personal

property temporarily into this state pursuant to their military
duty are not subject to a personal property tax by any taxing
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entlty of this state.

2. Resident military personnel, although not physically
present in the state and county and whose tangible personal
property may not be within the state, are still subject to

personal property taxes where levied by an appropriate taxing
entity.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my Assistant, Richard C. Ashby.

Very truly yours,

O fmuscasc b U dortnes

NORMAN H, ANDERSON
Attorney General
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