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E10ctton nrecincts in the City of St . Louis rnay be 
established accordinr; to the numher of r er;istered 
vot e r s rather than the population of an area . 

OPINION NO . 175 

March 2, 1966 

FILE 0 
~r . ~r3ncis M. O' Bri en , Secretary 
l~:)1.rJ of 1-:lection Cmnmissioners / 75 lJ 11 ·~· Ltle Guaranty Buildin~ 
7 0 f, r · :v? 3 t nut Street 
St . L~ui s , Missouri ~ 3101 

Dear ~·1r . O' Brien : 

Refrrence is made to your letter of February 4 , 1966, wherein 
you requested a formal opinion from this office as follows: 

'"!'hat the Board of Election Commissioners also 
has the statutory duty to establish precincts 
of not more than 700 voters. 

Now , considering the dut ies and re spons ibilities 
of the Board of Election Commissioners in the 
li;J;ht of the fore9:oinP' , i s the St. Louis Board of 
Election Com~issioners to es tablish and equalize 
elect ion precincts by considerin~ only registered 
voters in such establishment , or are we required 
under the Supreme Court edict to establish and 
equalize precincts on the basis of population, 
and of thi s matter we require an opinion. 11 

Jt is assumed that the "Supreme Court edict'' to which you refer 
in your op inion request is the so- called 1'one man--one vote " princinlc 
enunciated by the Supreme Court of the United States in a series of 
cases in recent years. Baker v. Carr, 369 US 186 (1962); Wesberry v. 
Sanders, 376 US l (1964); and Reynolds v. Simms, 377 US 533 (1964) are 
landmark decisions by the United States Supreme Court which hold that 
districts for representatives in the Congress of the United States and 
legislative districts for both houses of state legislatures must be 
substantially equal in population. Other cases have arisen throughout 
the country in regard to the application of the principles announced in 
these landmark cases to districts of local gove rnmental entities, such 
as the board of aldermen of municipalities and districts makin g up 
county governments. No opinions by the Supreme Court have been written 
as of this date applying the ''one man-- one vote'' principle to local 
~overnmental units. However, some decisions by United States District 
Court s have held that the principle does apply to local governmental 
units . 



~~ r. Pranc is r~ . 0 I Brien 

Th0 Aoard of Election Commissioners of the City of St. Louis is 
r<"qui r.~d by la\-J to establish election precincts pursuant to Sections 
118 . 1 ~ 0, 118 . 153, and 118.156, RSMo 1959 . Since all election pre ­
cincts in the City of St. Louis use voting machines, the followin~ 
orovision of Section 118.153 (2) is applicable to the question you 
haw• rR tsecl : 

''2. Every election precinct established for the 
use of votin~ machines shall be composed of com­
pact and contiguous territory and shall not con­
tain in excess of approximately seven hundred 
voters. The election authority shall rer-ard 
ward lines where such lines exist, but otherwise 
may revise, subdivide or rearrange any precinct 
or precincts at any time it may deem necessary . " 

It will be noted that the cited statute nrovides for the estab­
lishnent of election precincts containin~ not in excess of seven hun­
dred voters . No reference is made to the population of a precinct as 
such . Tt is also noted that no governmental functions are assi~ned 
to nrecincts . Precincts are established for the convenience of con­
ductinG elections . The convenience of conductin~ elections may be 
affected by the number of voters casting ballots at any particular 
nlacc. The ponulation of a precinct enters into the convenience of 
conductin~ elections only insofar as the number of voters may be re­
flected by such population. However, the number of r egiste red voters 
in any oarticular place may be a more accurate measure of the necessit y 
for v0tin ~ accommodations than the population of the area itself . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that tl1e Hoard of Election Com­
missioners of the City of St . Louis is required by law to establish 
precincts to contain not in excess of apnroximate ly s e ven hundred voters. 
In dividinr. areas into precincts of approxi~ately seven hundred votern, 
the Board of Election Commissioners ~ay consider only the re~istered 
voters in such area. 

The fore~otn~ opinion, which I h0reby annrovc, was nrepared by my 
assistant , Thomas J. Downey . 

truly your.s, 

I . Rr1AN II . :JlER~,o~""N~-"' 
1\ttorney General 


