
February 3, 1966 

Opinion No. 158 
Answered by Letter 

(Stevens) 

Honorable James G. Lauderdal e 
Lafayette County Pros~cuting Attorney 
Lexington, Mi ssouri 

Dear ~~ . Lauderdale : 

Your l~tt~r ol Janaary 25 , 1965, request~ an opinion from 
thi s office vn the following ques tion : 

"Is there any l egal reason why a Deputy Probate 
Clerk, who has been appointed by an elect ed 
Probate Judge , t o do clerical work in the Probate 
Court , cannot , if elected , also serve in the of­
fice of Public Administrator . " 

Section 473 . 111· RSMo 1959, is as follo\'IS : 

"1 . No judge or clerk of any probate court, 
in hi s own county , or his deputy, no person 
under t\ enty-one years of age , or of unsound 
mind , no habitual drunkard, and , except as 
otherwis e provided by law, no person who i s 
a nonresident of this state , shal l be execu­
tor or administrator . No executor of an 
executor, in consequence thereof , shall oe 
executor of the first testator . 11 

It is to be seen that this section states that, "no clerk of 
any Proba te Court in hi s county, or his deputy,* * * shall be 
executor or administrator . " Hence, \'le 0elieve that this answer s 
your question i n the negative , and that a deput y probate clerk 
cannot also serve in the office of public administrator . We trust 
that this answer s your question . 

OHS/sj 

Yours very t ruly , 

NORMAN H. ANDERSON 
Attorney General 


