
ELECTIONS : 
.'\DSENTEE DJ\LLOTS : 

~ith respect to the provisions of Sect~.on 
11 :? • oGo, RSriJo 1959 , in t :1e event that the 
central committees o i' the dominant political 
partJc~ submit lists of persons who are un ­

COUNTY CLERKS : 

able or unwillin~ t o ~cr 1c and are therefore less than double 
the number required by lm·1 the county clerk or the board of 
election commissioners may select persons of the proper polltical 
"n.i th from outside t:1c lists to malce up double the number required 
and may appoint therefrom. In the event that all of the persons 
on the lists submitted by the central commJttees refuse t o serve, 
the county clerlc Ol' the board may act as thO'l(l;h the commi ttec 
had fajled to present a list of names as required and may, t~em­
selves , select and appoint the requisite number as required and 
provided by law for the party for the purpose of opening and 
coun t ins the absentee vote . 

Honorable J oe R. Ellis 
Prosecuting Attorney 
Barry County Courthouse 
Cassville , Missouri 

Dear I>1r. Ellis : 

OPINION NO . 152 

Mar ch 28, 1966 

This is in response to yo~r request for an opinion-in 
reference to the provisions of Section 112 . 060, RSMo 1959 , 
as follo\·Js : 

11 !Vly :::>pecif:i c question :l s as follows : 
l.•fu.en the County Cleric of Barry County ap­
points persons to open , count and canvass 
absentee ballots from a list of names con ­
taining double the number of persons re ­
quired f '>r appointment \'lhich is submitted 
the cleric by the Central Committees of the 
dominant political parties in accordance 
with Sect:l.onll2 . 060, Missouri Revised 
Statutes , 1959 , and the person or persons 
so appointed refuse to serve , what is the 
duty of the County Clerk? Specif:l.cally, 
must he appoint from the persons remaining 
on the list submitted? May he designate 
other s outside the submitted list of the 
proper political faith to open , count and 
canvass the absentee ballots? Also , what 
is the duty of the Clerk should all those 
persons on the list submi tted refuse to 
open , count , and canvass the ballots . 11 



Honorable Joe R. Ellis 

Section 112 . 060, states in part as follows: 

11 1 . The official charged v1ith the duty 
of issuing such ballots to absent voters 
for the district, ward or p'ecinct in 
which the absent voter resides shall re ­
ceive the ballot of the absent voter and 
safely keep and preserve the same unopened 
in his office. At least twenty-four hours 
before the ballot is opened and canvassed , 
the official shall make a complete list of 
the names of the absent voters whose ballots 
have been received and shall cause the list 
thereof t o be posted in some conspicuous 
place in his office, which list shall also 
show the precinct in which the absent voter 
claims to be a resident . The list shall be 
open to public insrectlon . 

11 2 . \Vhenever the count~ clerk and his 
assistants , or the boar of election com­
missioners, as the case may be shall meet 
to canvass the votes according to lav1 , the 
county clerk, or the board of election com­
missioners, shall first appoint not less 
than four disinterested persons, from the 
t\·Jo dominant political harties, not more 
than one -hal f of v1hom s all be of the same 
tolitical faith, from a list, furnished 
he county clerk, or the board b;y the 

central committee of each of tte two dominant 
rolitical parties , double the number reruired 
or appointment, not later than six o le ock 

p . m. , of the day next succeedlng the day of 
the electjon. If any political party, 
throu h its committee, fails to present a 
is o names as a oresa , w n e me 

aforesaid , then the county clerk, or the 
board , may select and arpoint the requisite 
number provided by law or the party, for 
the purpose of opening and counting the ab­
sentee vote . In determining the total number 
of persons to be appointed to open , canvass , 
count and certify the votes , the county 
clerk, or board of election commissioners , 
as the case may be , may appoint four addition­
al disinterested persons in the manner above 
prov:ded for each additional three hundred 
ballots , _or major portion thereof , delivered 
to the issuing official or officials after 
the first three hundred ballots so delivered . 
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Honorable Joe R. Elli8 

The person so appointed shall take the 
oath prescribed for the regular judges of 
election . " (Emphasis added.) 

Prior to the Laws of 1945 (Section lllJ-75, RSr-1o 1939 )., 
appointments were made by the county court or the board of 
election commissioners solely from disin t erested persons from 
two dominant political parties and there was no requirement 
that the county court or the board of election commissioners 
select from a list furnished the county court or the board by 
the central committee of each of the t\'.ro dominant political 
parties as required in paragraph two of this section . 

Althou~h we are unable t o find any applicable judicial 
interpretations, we believe that the language used can be resolv­
ed loc;ically. 

Despite the fact that paragraph two does require the political 
party throu~h its central committee to present a list of names 
"as aforesaid" it would not be reasonable to conclude that such 
a list v1as not presented properly or that the list was invalid for 
the reason that some of the parties named therein could not or 
\llould not serve . It is presumed that the committees acted in good 
faith and certified to the best of their ability the names of 
those persons whom they believed t o be w:i lling to serve. In the 
event that some of the parties named are unwilling or unable to 
serve , 1.•1e think that the county clerlc or the board may select 
persons to make up the additional double number required, provided 
by law for the party, and make appointments therefrom. 

The statute indicates that it was the intent of the legis­
latu:c·e that the county clerk or the board select and appoint from 
the lists prov j ded by the central committees. Cons j.dering that 
the central committees could not have complete control over in­
dividuals or Acts of God that may affec t or interfere with the 
named persons services, it would not seem that a resultant insuf ­
ficiency would authorize the clerk or the board to treat the en ­
tire list as though it had not been submitted. 

On the other hand, it is not reasonable to conclude that 
the clerl<: may not supplement the deficiency . Whether the fact 
that the la\•1 requires that a Jist in double the number required 
be submitted is indicative that it was intended that the clerl<: 
or the board has a choice of selection or whether it was based 
upon the reasoning that there should merely be sufficient supplemental 
names to anticipate an ult1mate sho1·tage of persons available , the 
fact sti ll remains that the clerk or the board is given some 
statutory discretion in making the appointments . 
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Honorable Joe R. Ellis 

Primarily the law requires the appointment of persons 
from two dominant political parties by a selection from a list 
of double the number required for appointment. I f the clerk or 
the board were forced to appoint from lists furnished of less 
than double the number wi lling to serve they would be deprived 
of their discretion and such would thwart the intent of the legis ­
lature. I t would therefore be the duty of the county clerk or 
the board to select additional names for the party if such was 
necessary in order t o arrive at double the number required and 
to thereafter appoint from this list the number required to 
serve . Necessarily the persons selected must meet the require­
ments of the section. 

Although at least double the number of names required must 
be submitted by the central commit tee, we feel that thi s quantity 
is intended to be a statutory minimum and that the central com­
mittee may submit a list of names exceeding "double the number, " 
and thereby eliminate any possibility of having an insufficiency 
of persons willing or able to serve . 

Obviously, if all the persons on the list submitted refused 
to serve, the county clerk or the board may make direct selections 
as alternately provided by law. 

CONCLUSION 

I t is therefore the opinion of this office that: 

With respect to the provisions of Section 112.060, RSMo 1959, 
in the event that the central committees of the dominant political 
parties submit lists of persons who are unable or unwilling to 
serve and arP therefore less than double the number required by law 
the county clerk or the board of election commissioners may select 
persons of the proper political faith from outside the lists to 
make up double the number required and may appoint therefrom . I n 
the event that all of the persons on the lists submitted by the 
central committees refuse to serve, the county clerk or the board 
may act as though the committee had fai led to present a list of 
names as required and may, themselves, select and appoint the requi­
site number as required and provided by law for the party for the 
purpose of opening and counting the absentee vote . 

The foregoing opinion, which I hereby approve was prepared 
by my assistant , John c. Klaffenbach . 

Yours very truly, 

Attorney General 


