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INSURANCE AGENTS: 

A corporation may not be a licensed insurance 
agent. Therefore, an insurance company cannot 
pay agent's commission to a corporate insurance 
agency. 

CORPORATIONS: 
LICENSES: 

OPINION NO. 145 
September 15, 1966 

Honorable Robert D. Scharz 
Superintendent FILED 
Division of Insurance 
Jefferson Building 
Jefferson City, Missouri 

Dear Mr. Scharz: 

Ill$ 
Reference is made to your letter requesting a formal opinion 

of this office as follows: 

"We hereby request your formal opinion inter­
preting Section 375.014 (2) RSMo. 1959 as 
amended, which was a portion of Senate Bill 
94, as to whether an insurance company can 
legally pay commissions to an 'insurance 
agency' for whom the agent selling the insur­
ance was working rather than paying the com­
mission directly to the selling agent. 

"This question arises due to the fact that 
this Division does not have any jurisdiction 
over 'insurance agencies' as such. Agencies 
are not licensed by this Division. Some 
agencies are individually owned businesses, 
some are partnerships, some are corporations. 
Agents working with these agencies may be on 
a commission basis or may be on a salary or 
both. Actually in this situation the agents 
are empl oyeea of the agency. 11 

The licensing of insurance agents is provided for by Sections 
375.012 through 375.028, RSMo Cum. Supp. 1965. These statutory pro­
visions refer to the licensing of "persona" repeatedly and at no 
time is there any reference in the statutes to the licensing of 
corporations to act as insurance agents. 

Section 375.018 sets forth the specific requirements for the 
licensing of an insurance agent. These requirements include a written 
application by the prospective licensee which includes personal data 
such as date of birth, sex, criminal convictions for crimea involving 
moral turpitude, etc. It is provided that the company for whom the 
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licensee will act as an agent shall file a certificate stating that 
the company has satisfied itself that the applicant is trustworthy 
and competent to act as an insurance agent. It is further provided 
that an applicant shall be required to take and pass to the satis­
faction of the Superintendent a written examination to determine the 
competency of the applicant to act as an insurance agent. All of 
these statutory provisions are personal and can have no application 
to the licensing of a corporation to act as an insurance agent. 

If the Legislature intended for corporations to act in a licensed 
capacity, specific provisions for the licensing of such corporations 
can be made. For example , the statutes provide that a corporation may 
be licensed as a real estate broker . The Missouri Real Estate Commis ­
sion requires an applicant for a real estate broker's license to take 
and pass a written examination designed to determine the applicant's 
competency to act as a licensed real estate broker. Section 339 .030, 
RSf\io 1959, provides that a corporation may be granted a real estate 
broker ' s license when individual licenses have been issued to the 
officers of such corporation and to every person who acts as a sales­
man for such cor) oration. 

In the absence of statutory provisions for the licensing of cor­
porations as insurance agents this office concludes that a corporation 
may not be licensed as an insurance agent . 

Section 375.014 (2) provides in part as follows : 

112. No insurance company doing business in this 
state shall pay any commission or other compensa ­
tion to any person for any services, as agent, in 
obtaining in this state any contract of insurance 
except to a licensed agent of the company; * * * 11 

It has been concluded above that corporations may not be licensed 
insurance agents. Therefore, an insurance company may not pay any com­
mission or compensation to a corporate insurance agency for services as 
an agent. The commission or compensation must be paid to a licensed 
agent. 

CONCLUSION 

A corporation may not be licensed as an insurance agent by the 
Superintendent of Insurance. An insurance company may not pay any com­
mission or compensation to a corporate insurance agency for services 
as an insurance agent . 
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The foregoing opinion, which I hereby approve , was prepared by 
my Assistant , Thomas J . Downey . 


