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OPINION NO . 97 (1966) 
Opinion No. 473 (1965) 
Answered by Letter(DeFeo) 

!Pebruary l, 1966 

Honorable John c. Vaughn 
Comptroller and Budget Director 
State Capit ol 
Jeffer son City, Mis souri 

Dear Mr. Vaughn: 

r' L E 0 q 
This l etter is in responoe to your inquiry of 

December 10, 1965 . You refer t o a nreviouo r uling of 
this office (Opinion No . 217, Cohn, - 7-25-62) and ask: 

"Does t he opinion referred to above 
indicate that a teacher, within the 
meaning of Section 169. 010, Paragraph 6, 
would be ineligible to contribute to 
the Public School Retirement System of 
Missouri after age seventy becauoc of 
the provioion in Section 169. 060, RS~~ 
1959'? II 

Opinion No . 217, supra, r ul ed that as t o the State 
Publ ic School Retirement System (Sections 169. 010 - 169.130, 
RSMo ): 

"A. A •teacher is automatically 
retired July first following the attain­
ment of the age of seventy years and may 
not thereafter actively engage in teaching 
in publ ic schools, except under the pro­
visions of Section 169. 560 as a substitute 
teacher; 

"B. A school board may not legally 
pay a teacher ' s salary from the teachers 
fund created by Section 165 .110, RSMo 1959, 
t--..~ ... ud J'uly first next after the teacher 
has attained seventy years of age, except 
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under the provisions for a substitute 
teacher as contained in Section 169 .560; 

"c. A school board may not legally contract 
with and employ a •teacher' who is retired by 
the provisions of Section 169.060, RSMo 1959, 
except under the provisions of Section 169.560 
regarding substitute teachers . .. 

Your present question is answered by another previous rulin~ 
of this office (Opinion No. 24, Donahoe, 5-29-52, copy enclosed.) 
Opinion No . 24, in part, ruled: 

"I f a teacher who has reached the com­
pulsory retirement age thereafter continues 
to teach, the board of trustees of the Pub­
lic School Retirement System should not 
accept contributions withheld from the 
salary of the teacher, t ogether with 
matching contributions of the empl oyer. 
Nor should said teacher be allowed member­
ship service credit because of services 
rendered after automatic retirement." 

Opinions 217 and 24, supra, and Opinion No . 133., Vaughn, 
8-4-65., should be read together. 

Regarding your present inquiry, i t is the opinion of this 
office that a teacher as defined by Section 169.010(16), RSMo. 
Supp . 1965, would not be el igible to contribute to the Public 
School Retirement System of Missouri after compulsory retire­
ment by force of Section 169 .060, RSMo 1959. 

LCD: df 
Enclosure: Opinion No. 24 to 

Donahoe , 5- 29-52. 

Yours very truly, 

NORMAN H. ANDERSON 
Attorney General 


