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February 16, 1966 

Honorable Gene Thompson 
Prosecuting Attorney 
Nodaway County 
Maryville , Missouri 64468 

Dear Mr. Thompson : 

In your letter of November 29, 1965, you submitted in 
substance two questions to be answered: 

1 . Whether the increase in the amount available 
to county clerks, deputies , assistants, and 
clerical hire under Senate Bill No. 89 73rd 
General Assembly (Section 51.450, VAMS) for 
the year 1965, has to be prorated or whe ther 
the entire amount may be used during 1965. 

2 . Whether the increase in compensation for prose­
cuting attorneys in third class counties is to be 
prorated on the calendar basis beginning October 
13, 1965 . 

In an opinion issued by this office on November 19, 1965, 
it was held that the increase in the amount of money available 

· to county clerks in third class counties for additional compensa­
tion for deputies and assistants under Section 51.450, RSMo Cum. 
Supp . 1965, does not conflict with Article VII, Section 13 of 
the Constitution of Missouri 1945, which prohibits the increase 
of compensation of a county officer during his term of office 
due to the fact that such individuals do not have a definite 
term of office and that the provisions in said Bill became ef­
fective October 13, 1965 . 

You inquire whether the county clerk may use the entire 
amount of money made available under said Bill for deputy and 
clerical hire during the year 1965, or whether the amount made 
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available for 1965, has to be prorated from October 13, 1965 . 

S0ct1on 51.450, RSMo Cum. Supp . 1965, paragraph 1, au­
thorizes county clerics to employ deputies and assistants and 
provides that the amount of money to be allowed for their com­
pensation is to be determined according to the population of the 
county and the salary of the clerk. Paragraph 2 provides that 
the county court may allow an additional sum not to exceed $1,000 
per annum to be used by said clerks solely for clerical hire. 
The need for additional clerical hire and the compensation is 
to be determined by the county court. Apparently the question 
you submitted refers to the increase that may become available 
under paragraph 1 . 

Article III, Section 39(3) , Constitution of Missouri 1945, 
provides that the General Assembly shall not have power: 

"To grant or to authorize any county or muni­
cipal authority to grant any extra compensation, 
fee or allowance to a public officer, agent, 
servant or contractor after service has been 
rendered or a contract has been entered into 
and performed in whole or in part; (Sec. 48, Art. 
IV, Const . of 1875)." 

Under this provision of the Constitution an increase in 
compensation, fee, or allowance of extra compensation, fee, 
or allowance to a public officer, servant, or contractor can 
not be granted after the service is rendered or after the con­
tract is performed in part . Under this provision deputies, 
assistants , and clerks in the office of the county clerk could 
not be paid any additional compensation after the service is 
performed even though the money may be available. 

Section 51 .450, RSMo Cum . Supp . 1965, paragraph 1, the 
county clerks in third class counties are entitled to employ 
deputies and assi~tants and determine the compensation to be 
paid said deputies and assistants within their discretion from 
the amount of money made available according to the population 
of the county and the salary of the clerk. It is a matter of 
discretion under paragraph 1, of Section 51 .450, Cum . Supp . 
1965, with the county clerk as to the number of deputies and 
assistants that he may need at a given time and the compensa­
tion that he may pay them. The only limitation as to the use 
of the money is the limitation as provided for in Article III, 
Section 39(3), Constitution of Missouri 1945, above referred to . 
The money made available for pay to deputies and assistants 
does not have to be prorated over any given period of time. 

In regard to the second question you have submitted, I 
am enclosing herewith an opinion issued by this office on 
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December 2 , 1965, to Honorable Haskell Holman, State Auditor, 
Jefferson City, Missouri, Nhich holds that the compensation 
provided for in Section 56 .291, RSMo Cum. Supp . 1965, became 
effective October 13, 1965, and that the compensation is to be 
prorated on a yearly basis from that date. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the amount of 
money available to county clerks in third class counties under 
Section 51 .450, RSMo Cum. Supp . 1965, for deputies and assis­
tants does not have to be prorated but the entire amount may 
be used during the year 1955, provided that services already 
rendered may not be compensated in violation of Article III, 
Section 39(3) , Constitution of Missouri 1945. 

The foregoing opinion, ~rhich I hereby approve, was 
prepared by my Assistant, Mr. Moody Mansur . 


