
ARREST: 
CITIES, TOWNS AND VILLAGES: 

A police officer of ~ th~rd class city can 
make an arrest under authority of a warrant 
issued by such city at any place within the 
l imits of the county within which the city 
is located. 

J une 2, 1966 
Op. fr'o, '15 (/?t.~) 

It! c. 'f l/-55 (1'1~<5) 

Honorable J . R. Fritz Ff LED Prosecuting Attorney of Pettis County 
Courthouse 16 Sedalia, Missouri 

Dear Mr. Fritz: 

This is in answer to your request for an opinion concerning 
the question of whether a police officer of a third class city can 
make an arr est under author ity of a warrant issued by such city out­
aide the territorial limits of the city . Your request suggests some 
conflict between Section 85.561, RSMo 1959, and Supreme Court Rule 
No. 37.12. 

Section 85.561, supra , enacted i n 1955 relating t o third class 
cities reads in part a s follows : 

" * * * Ever y member of the police department 
is a lso empowered to serve and execute all 
warrants , subpoena s , writs or other pr ocess 
issued by t he police judge of t he city a t 
any place within the limit s of the county 
within which the city i s located. " 

Also Sect ion 98.370, RSMo 1959, relating to thir d class cities 
reads as follows: 

"All warrants issued by the police judge 
shall be directed to the city marshal, and 
such warrants may be executed by the mar shal, 
assistant marshal or any policeman, at any 
place within the county in which the city is 
located. In case of the absence of the of­
ficer from the court, the police judge may 
deputize some ~erson to execute any process 
issued by him. • 

The wording of the statutes are clear that police officers of 
a third class city can serve and execute warrants issued by the 
police judge of that city anywhere within the county wher e that city 
is located. 



Honorable J. R. Fritz 

Supreme Court Rule 37.12, which was promulgated in 1960, seems 
to conflict with the statutes. This rule reads in part as follows: 

"Any warrant, other than one issued under 
Rule 37.48 hereof, may be directed to any 
peace officer of the municipality, the 
county or any adjoining county in this state 
and may be executed in any county or munici­
palitv therein by a peace officer thereof. 
* * *T' 

It appears that the rule limits the police officer of a munici­
pality to executing a warrant only 1n his municipality. 

The rule is settled that Supreme Court rules in conflict with 
statutes respecting procedural matters supercede the statutes and this 
would be true in this case but for the decision of the Supreme Court 
in Hacker vs. City of Potosi, 351 SW 2d 760. 

In Hacker vs. City of Potosi, supra, decided in 1961 after the 
promulgation of Supreme Court Rule 37.12 the Supreme Court said this, 
l.c. 762. 

"A policeman of a city of the fourth class 
is empowered by statute to serve a warrant 
issued by the mayor or police judge anywhere 
within the limits of the county. Sections 
98.540 and 85 .620. * * * " 

In regard to the power of policemen to execute warrants, the sta­
tutes on which Hacker vs. City of Potosi, supra, is based are in all 
practical effect the same as Sections 85.561 and 98 .370, supra. There­
fore, in view of Hacker vs. City of Potosi, supra, it is our opinion 
that a police officer of a third class city can make an arrest under 
authority of a warrant issued by such city at any place within the 
limits of the county within which the city is located. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a police officer of a third 
class city can make an arrest under authority of a warrant issued by 
such city at any place within the limits of the county within which 
the city is located. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by 
my assistant, Mr. Walter W. Nowotny, Jr. 


