
CITY LIBRARIES: 
REAL ESTATE: 
OWNERSHIP: SALE OF: 

City council is unauthorized to convey r0.al 
estate, legal title of which is in board of 
trustees of city library for use and bP.ncfit 
of library . When board of trustees of cjty 
library uses library tax funds to purchase 
real estate to be used for library purpor-es, 
deed of conveyance should be to board of 
trustees. 
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April 8, 1966 

Honorable Charles O'Halloran 
State Librarian 
State Office Building 
Jefferson City, Missouri 

Dear Mr . O'Halloran: 

F t L E 0 

l 

This office is in receipt 
opinion regardin~ o~mership of 
board and asks two questions. 
follows: 

of your request for a legal 
property by a city library 
The first inquiry reads as 

"May the City Council of a city sell a 
building to which a library board has 
clear title on the theory that the li­
brary board is a 'creature of the city?' " 

The above inquiry does not state that the 
purchased by the library board of trustees for 
providing a library building, site, grounds or 
poses necessary or useful to the city ljbrary. 
surne such facts in this opinion. 

real estatP was 
the purpose of 
for other pur-

However, we as-

Sections 182. 140 to 182.301, RSMo 1959, as amended, is the 
statutory law of Missouri pertaining to public libraries in all 
classes of cities, and we shall presently refer to some of thcnP 
sections. 
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Section 182.200, provides for the organization of the board 
of trustees of a city library, which procedure shall be followed 
immediately after the members have been appointed. Paragraph 4 
of said section provides that the board shall have exclusive con­
trol of the expenditure of all moneys collected to the credit of 
the library fund, as well as exclusive control over the construc­
tion, supervision and custody of all library buildings and grounds. 
All money received for the library shall be deposited in the city 
treasury to the credit of the library fund, which fund shall be 
kept separately from other funds of the city, and the library fund 
shall be disbursed only upon the properly authenticated warrants 
of the library board. 

Paragraph 5 of Section 182.200, is of particular significance 
to the above inquiry, and reads as follows: 

"The board, as a body corporate, may sue 
and be sued, complain and defend, and make 
and use a common seal, purchase or lease 
grounds, purchase, lease, occupy or erect 
an appropriate building or buildings for 
the use of the public library and branches 
thereof, sell and convey real estate and 
personal property for and on behalf of the 
public library and branches thereof, re­
ceive gifts of r eal and personal property 
for the use and benefit of the public li­
brary and branch libraries thereof, the 
same when accepted to be held and controlled 
by the board of trustees, according to the 
terms of the deed, gift, devise or bequest 
of such property." 

From the above quoted section the board of trustees has been 
granted certain specific powers, among which, as a body corporate, 
are those of purchasing, leasing, occupying or erecting an appro­
priate building or buildings for the library and branches, selling 
and conveying real and personal property for and on behalf of the 
library; receiving and controlling gifts of real and personal pro­
perty for benefit of the library and branches, according to the 
terms of the deed, gift, devise or bequest of such property. 

It is noted that the above mentioned powers have been 
granted to the library board, and while Section 182.170 provides 
for the appointment of a nine-member library board b~ the mayor, 
with the approval of the city council, and Section 182.190 author-

-2-



Honorable Charles 0 1Ha loran 

i zes the filling of vacancies on the library board in the same 
manner as original appointments are made, these two sections are 
the only Missouri statutes authcrizing any connection or dealings 
between the mayor and city council, and the library board of 
trustees . Legally, the mayor and council have no directory or 
supervisory control over the library board, nor can the council 
perform the offic i al duties of the library board. It neces­
sarily follows that the mayor and council, the mayor, or the 
council are unauthorized by any Missouri statute to sell real 
estate of which the legal title is in the library board of 
trustees. It is also true that the city is legally unauthorized 
to take title of city library property. Clearly, Section 182 . 200 
(5), supra, grants exclusive control over all library funds and 
other property, including the purchasing and selling of real 
estate belonging to the library. 

Therefore , in view of the foregoing, our answer to the first 
inquiry is that a city council is legally unauthorized to sell 
and convey real estate of a city library \'Then the legal title of 
such property is in the board of trustees of euch library. 

The second inquiry of the opinion request reads as follows: 

"If tax funds levied and collected for 
library purposes are used to purchase 
real estate, must the title to that real 
estate be in the city, or may it be in 
the city library board? " 

We have previously noted that Section 182.200(5), supra, 
grants exclusive control over all library funds to the library 
board, and when the proper procedure has been followed, in com­
pliance with the section, such funds or any part of same rna~ be 
used to purchase real estate for a public library (building) or 
grounds. 

When real estate is purchased for library purposes, the deed 
of conveyance should be to the "City Library Board of Trustees," 
as grantee. It is unnecessary and undesirable to name each board 
member as a trustee- grantee, because the Board is a corporate 
body . A deed to the Board as grantees, without naming them is 
sufficient to vest title of the real estat e in such city library. 
Missouri Wesleyan College v. Shulte, 142 S.Wo 2d 644 . 
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CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that a city 
council is unauthorized to sell and convey real estate, the 
legal title to which is in the board of trustees of such city 
library. 

It is the further opinion of this office that when the 
board of trustees of a city library uses library tax funds to 
purchase real estate to be used for library purposes, as pro­
vided by Section 182 . 200{5), RSMo, a deed of conveyance to such 
trustees as grantee is proper . 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared 
by my assistant, Paul N. Chitwood. 


