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riLED I 

11 \ Honorable carl D. Oum 
Prosecuting Attorney 
Cass County Courthouse 
Harrisonvi lle, Missouri 

Dear Mr. Gum: 

This opinion is issued in response t o your request for an 
offi cial ruling. 

Your inquiry relates to the payment of State school aid 
where pupils have been assigned to a school district other than 
that in which they reside under Section 167.121, RSMo. Supp. 
1965 (formerly Section 161.093, RSMO 1959). Your question is: 

"Is it mandatory that the State Board of 
Education pay the required State Aid 
directly to the district in which the 
assigned student lives, or is it discre­
tionary, so that satl money may be paid 
directly to t he di strict t o which t he 
student is assigned and el iminate the 
payment or tuition by the district of 
residence t o the district in which the 
pupil is assigned? 11 

Section 167.121, RSMo. Supp. 1965, provides: 

"If any pupil is so located that a 
school in another district is more 
accessible, the county superintendent 
shall assign the pupil to the ot her 
district." 
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Honorable Carl D. Gum 

An assigned pupil is the concern of two school districts; he 
resides in one school district but attends school in another 
school district. 

You refer to our previous opinion (No. 96, Whitlow, 4-7-54). 
Opinion No. 96 concludes that pu~ils assigned under Section 
151.093 (then numbered Section 165.253) "shall be credited to 
the district in which they live for the purpose of apportionment 
of state funds, even though that district fails to pay tuition 
to the receiving school." 

Section 161.093, RSMo 1959, provided in part, 

"The attendance of such assigned pupil 
shall be credited for the purpose of 
apportionment of state funds to the 
district in which the student lives, 
and the board of directors of the dis­
trict in which said student lives shall 
pay the tuition of such pupil or pupils 
so assigned." 

(The quoted provision is omitted from Section 167.12l~_RSMO. Supp. 
1965, which replaced Section 161.093 as of July 1, 19o,.) 

Opinion No. 96 does not answer your present inquiry because 
that opinion resolved which district should receive credit for 
an assigned pupil in the apportionment of State aid, whereas the 
present inquiry is to which district shalltbe State aid be paid. 
There is a distinction. 

This distinction must be distilled from several statutes 
read together. 

Two types of State aid are calculated on the basis of pupil 
attendance. These are commonly called "flat grant" and "equali­
zation quota." 

"Equalization quota" is provided for by Section 163.031(1), 
RSMo. Supp. 1965. Atter prescribing the method for calculating 
the "equalization quota," the subsection provides: 

"The difference thus obtained shall constitute 
the equalization quota for the district. In 
computing the equalization quota the district 
is entitled to count for resident attendance 
all resident children attending another pub­
lic school and whose tuition the district is 
required to pay." 
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Honorable Carl D. Gum 

Thus "equalization quota" aid is both credited to and paid 
to the district wherein an assigned pupil resides. "Second 
level equalization quota" is also distributed in this manner. 
See Section 163.033, RSMo. Supp. 1965. 

Section 163.031(3), RSMo. Supp. 1965, provides for "flat 
grant aid," to wit: 

"In addition to the amounts allocated 
under subsections 1 and 2, an additional 
amount shall be granted each district which 
shall be computed by adding the average 
daily attendance of pupils residing and at­
tending school in the district to the aver­
age daily attendance of nonresident pupils 
whose tuition the district of residence is 
required to pay. 11 

Thus 11 flat grant 11 aid is paid t o the school district which an 
assigned pupil attends. Assigned pupils are included in the phrase, 
11nonresident pupils whose t uition the district of residence is 
required t o pay. 11 

Although "flat grant" aid is paid to the district which an 
assigned pupil attends, the district in which the assigned pupil 
resides receives credit for "flat grant" aid as provided by Section 
167.131(2), RSMo. Supp. 1965 , which states: 

11 The rate of tuition to be charged by the 
district attended and paid by the sending 
district i s the per pupil cost of maintain­
ing the high school attended, less a deduc­
tion of the additional amount of state aid 
per pupil granted to the district maintaining 
the high school, as provided in subsection 3 
of section 163.031, RSMo." 

Section 167.131, supra, mentions only high school pupils, 
however, it is the general practice, as recommended by the State 
Department of Education, that elementary tuition be calculated 
in the same manner. 

OONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that as to State 
aid based upon pupils assigned to another school district under 
authority of Section 167.121, RSMo. Supp. 1965: 
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General Anderson 

1.) "Equalization quota" and "Second level equalization 
quota" aid shall be paid to the school district wherein the 
assigned pupil resides as provided by Sections 163.031(1), and 
163.033, RSMo. Supp. 1965i 

2.) "Flat grant" aid shall be paid to the school district 
where the assigned pupil attends school as provided by Section 
163.031(3), RSMO. Supp. 1965; 

3.) In calculating tuition rate of an assigned pupil, the 
per pupil cost of maintaining the school attended should be 
reduced by the amount or "flat grant" aid per pupil, as provided 
by Section 167cl31, RSMo. Supp. 1965. 

The f oregoing opinion which I hereby approve was prepared 
by my assistant, Louis c. DeFeo, Jr. 

Yours very truly, 


