
FEES : Money received by the recorder of deeds for 
RECORDER OF DEEDS: making xerox copies of legal documents on 

file in his office must be reported as "fees" 
accountatl e in a second class county as prescribed by Section 
59.230, Mo. Supp. 1963. 

Money received by the recorder of deeds for making credit 
s earch and selling lists of ch_ttel ~ortgages to various banks 
and loan companies does not constitute funds recoverable by the 
county as " f ees" accountable under Section 59.230, Mo. Supp. 1963, 
or as money collected under colhr of office. 

February 4, 1966 

Honorable Don E. Burrell 
Prosecuting Attorney 
Greene County 
Springfie ld, Missouri 

Dear Mr . Burrell: 

OPINION NO. 167 965 ) 
0 L!lOIJ NO. l_. (~966) 

FILED 

/3 
Thi s i s in answer to your request for an opinion of this 

offi ce co ncerning certain funds collected by the recorder of 
deeds in Greene County, a county of the second class. 

I 

Your first question reads as follows: 

"(1) Assume that the Recorder of Deeds 
charges money to attorneys and members of 
the general public, for making and deliv­
ering uncertified photo-copies of legal 
documents on file in that office which 
are produced on the ZEROX copying machine 
which is owned by the county and operated 
by the employees whose wages are paid by 
the county, or out of funds which other­
wise would accrue to the benefit of the 
county . Is this money, which is received 
by the Recorder of Deeds for these copies, 
money which should be reported as fees 
collected by his office and paid over to 
Greene County; or, is the Recorder of 
Deeds entitled to keep this money as com­
pensation in addition to his salary as 
prescribed by law?" 



Honorable Don E. Burrell 

The duties to be performed by recorders of deeds for which 
they shall charge fees are listed in Section 59.310, RSMo 
1959, together with the amount of the fees to be charged . 
I ncluded therein is: 

"For copying any recorded instrument, for 
every one hundred words ... $ .20." 

In counties of the second class these fees may be retained 
by the recorder of deeds in an amount not in excess of $5, 000 
for each year of his official term and all fees received by 
him in excess of this amount must be paid into the county 
treasury. Sect ion 59.230 RSI\1o Supp. 1963. 

In answer to your firs t question, it is our opinion 
that fees received by the recorder of deeds in Greene 
County for making xerox copies of legal documents on file in 
his office must be report ed as fees collected by his office 
and included in the fees which may be retained or paid over 
to the county in accordance with Section 59.230. Such fees 
may not be retained by the recorder as compensation in ad­
dition to that provided by this section. 

In answer to your third question which reads as follows: 

u r, 3) In the situation ( 1) above, would 
your opinion be different if the Recorder 
of Deeds purchased and paid for out of his 
own funds, the copy paper used in prepar-
ing the photo-copies." 

It would make no difference if the recorder of deeds 
purchased and paid f or out of his own funds the copy paper 
used in preparing the photo-copies. He is performing his 
duties required of him by statute and the fees he receives 
still must be reported and disposed of in accordance wi th 
Section 59.230, Mo. Supp. 1965. 

II 

Your second que s tion is as follows: 

"(2) In the second situation, assume that 
the beginning of each week day, the Recorder 
of Deeds has his employees, whose wages are 
paid by the county or out of funds which 
otherwise would accrue to the benefit of 
the county, prepare a credit search of the 
chattel records on individuals requested by 
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lending institutions, which chattel 
mortgages have been filed in the 
office of the Recorder of Deeds on the 
previous day, and supplys a list to 
various banks and loan companies in 
Greene County and in return receives 
a monthly payment from them for these 
lists . Is this money so received money 
which should be reported and paid over 
to the county; or, is the Recorder of 
Deeds entitled to keep this money as 
compensation in addition to his salary 
as prescribed by law." 

In answer to this quest i on we enclose an opinion written 
on August 4, 1953, to the Honorable Raymond H. Vogel, 
Prosecuting Attorney for Cape Girardeau County in which we 
held, among other things, that money received by a county 
recorder for the preparation, sale and distribution of chattel 
mortgage lists and lists of deed s of trust was not received 
for the performance of any statutory duty; was not obtained 
under color of office; and the county was not entitled to 
be reimbursed f or such money on the theory either that these 
were fees which the recorder is required to account under 
Section 59.250, RSMo 1949 (third class counties) or under the 
theory that such money was collected under color of office. 
This conclusion was based in part upon the decision of 
the court in Yuma County v. Wisener, 46 P.2d 115. Later 
o~ses supporting this ruling are Webster Count~v. Nance, 
(Ky. 1962), 362 SW2d 723 and Nueces County v. rrington, 
et al, (Te~. 1941), 151 SW2d 648. See also 99 A.L.R. 642. 
However, we observe that this practice of conducting a 
private enterprise on county property and at county expense 
is questionabl e and should not be condoned. 

CONCLUSION 

Money received by the recorder of deeds for making Xerox 
copies of l e§al documents on file in his office must be 
reported as fees" accountable in a second class county as 
prescribed by Section 59.230, Mo . Supp. 1963. This is true 
even though the recorder personally pays for the copy paper. 

Money received by the recorder of deeds for making a 
credit search and selling lists of chattel mortgages to 
various banks and loan companies does not constitute funds 
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which may be recovered by the county as "fees" accountable 
under Sect i on 59.230 or as money collected under color of 
office . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was 
prepared by my Assistant, John H. Denman. 

truly 

Enclosure : 
Opinion to Vogel, 8-4-53 


