
March 22, 1966 

Mr. James E. Schaffner 
Acting State Purchasing Agent 
P. o. Box 539 
Jefferson City, Missouri 

Dear Mr. Schaffner z 

OPINION NO. 10 (1966) 
NO. 147 (1965) 

Answered by Letter (Siddens) 

We have your letter requesting an opinion on the following 
subject: 

"(1) Can any state department or institution 
request, require, or demand that the specifi­
cations as prepared by the state purchasing 
agent and director of printing indicate that 
a union label must appear on the finished 
printed piece and must the state purchasing 
agent and printing director comply with such 
request? 

"(2) Can any state department or institution 
request, require, or demand that the specifi­
cations as prepared by the state purchasing 
agent and printing director indicate by NAME 
the union label that must appear on the fin­
ished printed piece, and must the state pur­
chasing agent and director of printing comply 
with such request? 

A reading of the statutes relating to the purchase of state 
printing clearly demonstrates that 1t was the intent of the legis­
lature to grant sole discretion for the preparation of state print­
ing specifications to the state purchasing agent; thus, Section 
34.170, R8Mo 1959, requires that the purchasing agent shall purchase 
all public printing and binding and that all state officers shall 
order all printing and binding through the purchasing agent. 
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Mr. James E. Schaffner 

Section 34.180 provides, in part, that: 

" • • * The form, style, size and arrangement of 
type, the spacing of lines, the width of borders 
and margins, the kind of binding, the method and 
material or all public printing, when not other• 
wiae prescribed by law, shall be determined by 
the state purchasing agent • • *"· 

Section 34.200 states in part, that: 

"Tha state purchasing agent shall prepare specifi­
cations ror all printing to be contracted for and 
shall invite all bide and let all contracts upon 
such specifications which shall be a part of each 
contract and shall not be ch~ed or modified after 
the contract is awarded. • • • 

In the light or these statutory pronouncements, the conclusion 
is inescapable that the various agencies or the state may not demand 
or require that their printing be done in any particular manner or 
by any particular printer, but that they may only request these. 
The purchasing agent is then bound to exercise hie discretion in 
determining ho\'t the uork may best be done "having a proper regard 
tor economy and worlcmanship and the purpose for which the work ia 
needed," Section 34 . 180. 

You have also inquired about the limits or your discretion in 
possibly limiting potential bidders on printing. 

The question must be considered 1n the light of Section 34.210 
which states that all public printing must be let by competitive 
bidding and the contract awarded to the lowest responsible bidder. 
Thia section goes on to state that: 

" • • • The purchasing agent shall exercise diligence 
1n soliciting bids from all printing firms in the 
state that might reasonably be expected to be inter­
ested in bidding on any particular item and shall 
at all times endeavor to maximize competition among 
potential biddera. • • • " 

It appears from this provision of Section 34.210 that the pur­
chasing agent should try to solicit bids from all printers who 1night 
be interested 1n bidding and see that the largest possible number of 
bidders compete for the printing. 

On this subject former Attorney General Dalton in a letter dated 
March 15. 1956., to a former Purchasing Agent Edgar c. Nelson said: 
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Mr. James B. Schaffner 

"Sections 34.200 and 34.210 RSMo 1949. provide 
t hat the State Purchasing Agent shall prepare 
specifications for State printing which shall 
be let to competitive bids in the manner spec­
i f ied 1n the latter section. Arter careful 
research we are ·unable to find any applicable 
statutes or court decisions or Missouri to the 
effect that State printing specifications shall 
include or omit the union label from State 
printing. 

"Sections 34.200 and 34.210 prescribe the pro­
cedure that shall be followed in all such in­
stances by the purchasing agent. The latter 
section provides the purchasing agent shall 
exercise due diligence 1n soliciting bids from 
printing firms reasonably believed or expected 
to be interested in bidding on any particular 
item and the purchasing ~t 'shall at all 
times endeavor to maximize competition among 
potential bidders.' 

"Section 34 . 210 does not set out the details or 
d1.rect1ons to be foll oued by the purchasi ng a­
gent in carrying out the quoted portion of the 
section~ and from the context of same it appears 
that a reasonable construction of the legislative 
intent is that the actual method employed 1n such 
instances would be within the discretion of the 
purchasing agent . 

"It further appears that your inquiry involves a 
matter also fa1ling within the discretion of the 
purchasing agent and one which is directly related 
to his efforts in attempting to maximize competi­
tion among bidders. " 

We believe this answers your inquiry. 

Yours very truly1 

NOJU.IAN H. ANDERSON 
Attorney General 


