
TAXATI ON (MERCHANTS & MANUFACTURERS) : Merchants and manufacturers tax 
valuation cannot be reduced after 

statements mailed out because of mistake in 
valuation. If assessment raised by Equali­
zation Board and no notice given, increase 
void. County court can correct erroneous 
valuation under Section 137.270. Taxes may 
be collected from bankrupt and his bondsman. 
Collector given credit for uncollectible 
taxes by county court. 

MERCHANTS: 
MANUFACTURERS: 
COUNTY COURT: 
ERRONEOUS TAXES: 
BOARD OF EQUALIZATION: 
COUNTY BOARD OF EQUALIZATION: 
BANKRUPTCY: 

August 16, 1966 
OPINIONS NO. 2 and 3 (1966) 

Honorable Don E. Burrell 
Prosecuting Attorney for Greene County 
Springfield, Missouri 

Dear Mr. Burrell: 

Fl LED 

~+3 
This is in response to your two requests for opinions concerning 

certain assessments of Merchants and Manufacturers Taxes which requests 
we have consolidated. 

Your first question is as follows: 

I. 

"1. A new manufacturer in the County reported 
his total investment and inventory . Since he 
was assessed on April, 1963, and tax statements 
were not mailed until October 15, 1963, he has 
had no opportunity to appear before the Board 
to request an adjustment in his tax . This was 
reported on the prescribed assessment list and 
mailed into the Assessor in the regular and ac­
cepted manner." 

Perhaps, some general state~ent of the applicable law is in order 
so as to make our answer to this question more understandable. 

Under Section 150.310, RSMo 1959, manufacturers are required to 
pay a tax on the highest amount of inventory of raw materials and fin­
ished products as well as tools, machinery and applicances possessed 
by them between the first Monday in January and the first Monday in 
April. They are required to make a report of this amount to the asses­
sor on the first Monday in May of each year who enters it in a tax book, 
Section 150 . 320, RSMo 1959. 

Prior to the first Monday in May of each year, the assessor is re­
quired to inspect manufacturers facilities for the purpose of obtaining 
such information as is needed to accurately compare the facts with the 
manufacturers report, Section 150. 325. A report of the assessor's find­
ings i s made to the county Board of Equalization and the tax book turned 
over to it on or before the second Monday of July. 
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If, after comparing the assessor's reports and the manufacturer's 
statement, the county Board of Equalization raises the valuation of 
the statement, it must give notice to the person involved by mail and 
advise that the Board will meet on the second Monday in August to hear 
reasons why the increase should not be allowed, Section 150.330, RSMo 
1959. 

With respect to your questions set out above, you mention that the 
tax statement was not mailed until October 15, but you do not mention if 
the tax was based on the manufacturers own statement (in which case he 
has no cause to complain,) or if it was raised by the Board of Equali­
zation in view of the assessor's report. The latter could only be done 
after giving notice as required by Section 150.330, supra, before the 
second Monday in August so that objections could be made on that date. 
Absent such notice, the increase is void, State v. Wilson, 332 SW 2d 
867, 872. 

Your second question is as follows: 

II. 

"2. The Board erroneously put on the books an 
assessment on a merchant who had been in business 
in the County in prior years, but had removed his 
business from this County the latter part of 1962. 
He operated in another county during 1963 and paid 
his tax in said county. What procedure and under 
what authority do you strike this type of error 
from your tax books?" 

There is no valid basis for the assessment of a merchant or manu­
facturer who was not doing business in Greene County during the year 
for whi ch he was assessed. Section 137.270 RSMo is applicable in this 
situation. Such Section provides as follows: 

"The county court of each county may hear and 
determine allegations of erroneous assessment, 
or mistakes or defects in descriptions of lands, 
at any term of the court before the taxes are 
paid, on application of any person who, by af­
fidavit, shows good cause for not having at­
tended the county board of equalization for the 
purpose of correcting the errors or defects or 
mistakes. If any lot of land or any portion 
thereof has been erroneously assessed twice 
for the same year, the county court shall re­
lease the owner or claimant thereof upon the 
payment of the proper taxes. Valuations placed 
on property by the assessor or the board of 
equalization shall not be deemed to be errone­
ous assessments under this section. " 
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It is our view that Section 137.270, is applicable to all assess­
ments of tangible property and is not applicable only to real estate 
assessments. Such Section provides for correction of erroneous assess­
ments of all tangible property and correction of mistakes or defects in 
descriptions of lands. 

It follows therefore, that the county court can correct an erro­
neous assessment of a merchant or manufacturer under Section 137.270. 

III. 

"3. The assessed has filed bankruptcy and this 
office has filed proper papers to the referee . 
The assessed had proper bond filed with bonds­
men qualified on the application for license. 
Do you hold the bondsmen liable for the tax?" 

The federal bankruptcy act contains two provisions applicable here 
which are too lengthy to set out in view of the position we take upon 
this question. 

Title 11, Section 35, u.s.c., sets out those debts which shall not 
be deemed affected by a discharge in bankruptcy. Among them are taxes 
levied by the United States, or any state, county, district, or munici­
pality. Title 11, Section 34 u.s.c., provides that the liability of a 
surety for a bankrupt shall not be altered by discharge of such bankrupt. 

There has been a large number of cases decided under these two 
sections involving myriad facets of the problem. Since you provide us 
with no information concerning the time the tax debtor filed his peti­
tion in bankruptcy with respect to the time his tax obligation matured 
(which may have something to do with the case,) we can do nothing more 
than to advise you that, in all likelihood, you should be permitted to 
proceed against the surety forthwith, the petition in bankruptcy not­
withstanding. Before proceeding however, we recommend that you famil ­
iarize yourself with the cases set out under the foregoing federal 
statutes in the United States Code Annotated. 

IV • 

"4. The assessed was a small operator and closed 
the business in the early part of the year and is 
not available for collection. •• 

You do not state whether the individual was a merchant or a manu­
facturer. If he was a merchant Section 150.200 RSMo would be appli­
cable. Such Section provides as follows: 
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"The county court, at each regular term thereof, 
shall settle and adjust the accounts of the col­
lector for licenses delivered to him giving him 
credit for all blank licenses returned, and charg­
ing him for all licenses not returned, according 
to the statement required to be filed by the per­
son having license, and the statement of the bonds 
required to be returned; provided, however, that 
when the collector shows that he has exercised 
due diligence to collect outstanding merchants' 
taxes against the merchant and upon his bond or 
bondsmen and that the same is uncollectible, the 
county court, upon a showing of said facts may 
allow the collector credit for the amount thereof. 11 

If the individual inquired about was a manufacturer, Section 
150.200 would be applicable under the provision of Section 150 .310, 
RSMo, which provides that manufacturers are taxed in the same manner 
as provided by law for the taxing and licensing of merchants. 

It follows that if the collector shows that he has exercised 
due diligence to collect outstanding merchants' and manufacturers' 
taxes and they are uncollectible, the court may credit him for the 
amount thereof. 

v. 
"5. Is there any authority after tax statements 
have been mailed out to reduce the valuation re­
turned for merchants' and manufacturers' tax when 
a greater amount than the actual value of the goods, 
wares and merchandise is actually turned in by the 
merchant or manufacturer . 11 

We find no statute that authorizes such a change to be made af­
ter tax statements have been mailed. Such assessment may be incorrect 
because of the excessive valuation but it is not an erroneous assess­
ment within the meaning of Sec tion 137.270 RSMo, supra, which provides 
that valuations placed by the assessor or Board of Equalization are 
not erroneous assessments under such Section. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office: 

1. Any increase in assessment for merchants' and manufacturers' 
taxes by a county board of equalization without notice is void. 
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2. Assessments erroneously made of merchants' and manufac­
turers' taxes may be corrected by the county court under provisions 
of Section 137.270 RSMo. 

3. A discharge in bankruptcy does not exonorate the bankrupt 
or his bondsmen from payment of merchants' and manufacturers' taxes 
already assessed. 

4. If a collector shows that he has exercised due diligence 
to collect outstanding merchants' and manufacturers' taxes and such 
taxes are uncollectible, the county court may credit him for the 
amount thereof. 

5. An excessive valuation by a merchant or manufacturer listed 
in his return for merchants' and manufacturers' tax cannot be cor­
rected after tax statements based on such valuation have been mailed 
out. 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared by my 
Assistant, Mr. c. B. Burns, Jr. 

yours, 

NO • 
Attorney General 


