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Honorable J, R. Fritz F“\,

Prosecuting Attorney for Pettis County
Sedalia, Missouril "
Dear Mr, Fritz: 88 =
This letter is in response to your request for an opinion of
this office concerning the licensing of motor vehicles used by the
police department of a city of the third class when such vehicles
are leased by the city, under the provisions of Section 301.260 (2)
RSMo. You inquire as to whether under these circumstances the city
has sufficient "ownership" to operate such vehicles within the city
limits without a license if such vehicle is properly lettered under
the provisions of the statute; and further, what licensing require-

ments must be satisfiled in the event such wvehicle 1s operated out-
side the limits of such city.

Section 301,020 RSMo states 1n part:

"Every owner of a motor vehicle or trailer, which
shall be operated or driven upon the highways of
this state, except as herein otherwise expressly
provided, shall file, by mail or otherwise, in the
office of the director of revenue, an application
for registration on a blank to be furnished by the
director of revenue for that purpose . . .:"

The motor vehicle registration law applies to owners. Sectlon
301.010 RSMo defines the term "owner" to "include any person, firm,
corporation or association, who holds the legal title of a vehicle
or in the event a vehicle is the subject of an agreement for the
conditional sale or lease thereof with the right of purchase upon
performance of the conditions stated in the agreement and with an
immediate right of possession vested in the conditional vendee or
lessee, or in the event a mortgagor of a vehicle is entitled to
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possession, then such conditional vendee or lessee or mortgagor
shall be deemed the owner for the purpose of this law."

Section 301.260 (2) RSMo exempts certain vehicles from the
operation of the registering and licensing requirements of Sectlon
301, which vehicles are "owned" by a city. The term "owned" used
in said Section 301.260 (2) connotes the same elements of owner-
ship as does the word "owner" in said Section 301.010, by appli-
cation of the presumption in law that identical words used in dif-
ferent parts of the same statute are intended to have the same mean-
ing throughout the act. 82 C.J.S. Statutes Section 316 P. 553.
The case of Morgan v, Jewell Const. Co., Mo. App., 91 S.W, 24 638
quotes with approval the following language from In re Dees, 50
Cal., App. 11, 194 Pac. T717:

"It is fundamental that where one form of ex-
pression is used throughout a statute dealing
with a number of things it will ordinarily be
ad judged to have been used to achieve the same
purpose,”

Vehicles leased by a city are not owned by the city except in
case of a lease with the right of purchase as set out in the above
quoted part of Section 301.010. The persons, firms, corporations
or assoclations holding legal title to such vehicles are required
to apply for registration of the vehicles pursuant to said Section
301,020 unless the vehicles are subject to a lease with the right of
purchase upon performance of the conditions stated in the agreement.

We assume from your opinion request that the lease in question
does not provide for the right of purchase by the lessee upon per-
formance of the conditions in the lease agreement, Since the ve-
hicles described in your inquiry must be licensed, there is no need
to consider the last part of your inqulry concerning the licensing
of such vehicles which may be operated outside of the city limits.

CONCLUSION

It is the opinion of the Attorney General that vehicles leased
by a clty and used by the police department of the city must be reg-
istered and licensed upon application of the person, firm, corporation
or association holding legal title to such vehicles, unless such ve-
hicles are the subject of an agreement of lease with the right of pur-
chase upon performance of conditions stated 1in an agreement for lease.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared b;-
my assistant, Donald L. Randolph,

truly rour ,-

N H. SON
rney General



