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l . )A member of a tea chers• reti r ement system 
of t his St a t e who meets the r equirements for 
r e t i r ement cont a i ned in t he statut es par ticu­
l arly applicable t o that sys tem, i . e . , as 
though Sect ion 169 .570(1), RSMo 1959 , had 
never been enac t ed, is eligible to r eceive 
a ret irement allowance from that system al-

though employed i n a positi on covered by one of the other sys tem~ ; 

2.) Conver sely, a member of a t eacher s 1 retirement system of t h:l :; 
St ate who cannot qualify for retirement without reliance upon th~ 
addi t i onal r ight s gr ant ed by Section 169~570(1) is not eligibl e 
for a r etirement al lowance under the earlier'· sys tem under tvh i c h h 0 
was employed unti l, and. only if, he bce!ome·s ·eligible for .service 
retirement under the s ys t em in t,,rhich he is last employed (except 
those having previous.l y reti red on disability become el igible u!)on 

/ r eachi ng r e ti rement age .) 

Mr. G. L. Donahoe 
Executive Secretary 
Public School Retirement 
System of Mi ssouri 

801 Jefferson Building 
Jefferson City , Mi ssouri 

Dear Mr. Donahoe: 

Oct ober 21 , 1965 

OPINION NO. 292 

-·-----

65102 ~fJ\ 
This opinion is rendered in r eoponsa to your request f or an 

of ficial ruling . 

You i nquir e: 

"Assume t hat a member of t he Public School 
Retirement System of Mi ssour i has creditable 
service necessary to receive a service re­
t i r ement nl lowance; that ther eafter the mem­
ber cea s ec to be employed in a distric t in 
our sys tem and accept3 employment in either 
the Kansas Ci ty or St. Louie teachers retire­
ment system; and "hat befor e or after l eavj.ng 
our system the person a ttains a retirement 
age as prescribed fo r our system . Is t hat 
per son enti tled to a r et i rement a llowance 
from our s ystem while continuing in employ-
ment under one of the other sys t ems? Especially 
do we inquire as to the effect of the prov1-
sions of Section 169.570 RSMo." 



Mr. G. L. Donahoe 

The legislature has established at different times, three 
retirement systems for teachers in this State o Each system· is 
a separate body corporate. Sections 169.010 - 169.130 RSMo, 
apply to the State system. Sections 169.270 - 169.400 apply to 
the Kansas City retirement system. Sections 169.410 - 169 ~540 
apply to the St. Louis retirement system. (Sections 169.140 -
159.260, RSMo 1959, provide for retirement systems in school 
districts having a population or 75,000-150,000. No such retire­
ment systems exist in ract . This op·inion does not consider or 
rule upon legal rights under such a system. ) 

We are not aware or any statute which expressly prohibits 
receiving a retirement allowance from one system while being em­
ployed in a position covered by another or the systems. 

In a prior opinion (Opinion No . 24, Donahoe, 5-29-52) this 
office ruled that a retirement allowance is payable to a member 
or the State system only during actual retirement, i.e., actual 
separation from the teaching service. The circumstance consider­
ed in Opinion 24 was that or a member of the State system being 
eligible £or retirement but continuing in an employment covered 
by the State systemo ; 

Since the State, Kansas City, and St. Louis systems are 
separate and independent, we are or the opinion that the case 
here is disti nguishable from that or Opinion 24 o McBride v. 
Retirement Board or Alleghen{ Co., 199 A. 130, relied upon in 
Opinion 24 supports this dis !notion. The oourt in McBride 
held that an employee retired under the syste~ or one po1!tioal 
subdivision did not waive his r etirement allowance by becoming 
employed by the State. 

You inquire especially as to the effect or Section 169.570 
where a teacher seeks to retire under one system while continuing 
in an employment covered by another system. 

Section 169.570 provides in part: 
111. An employee having rive or more years 
or membership service under one or the 
Missouri retirement Slstems as provided bl 
sections 169.010 to 169.130, 169.270 to 169.400 
or 169. 410 to 169.540, who is subsequently em­
ployed in a position covered by another ot 
said Missouri retirement systems, may leave 
his contributions with the system under whi oh he 
was first employed and be eligible to receive 
a benefit based upon his services under that 
system when he h~nn~·· eJ 1~1b1~ ro~ ~ service 
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retirement benefit f'rom another of said Mtssouri 
retirement systems or upon havjng reached re­
tirement age having previously retired on dis ­
abilityo In event the member does not become 
eligible for a retirement benefit he 
shall be entitled to a refund of' his contri­
butions with interest upon demand , or to 
such other benefi t.s as may be provided by law o" 

The short a.nswer to your question 1s ~ If a member of one of 
the teachers; r etirement systems meets the requirements for retire­
ment contained in the statutes particularly applicable to that 
system (Sections 169o010 - 169o130 as to the State system), as 
though Section 169o5'70 had never been enacted, then he is el'igible 
to receive his retirement allowance althougn-presently employed 
in a position covered by one of the other teacher 0s retirement 
systems of this State o Conversely, if he is not qualified for 
retirement without rely~ng upon the additional rights granted by 
Section 169o570, then he i s not entitled to a retirement allowance 
under any system until he becomea e11g.1 b.le for service retirement 
under the system in which he is l ast employedo 

We interpret Section 169o570 (1 ) as enacted for the purpose 
of permitting t ea.chera to preserve membership in one system upon 
leaving that system for an employment covered by one of the other 
systemfJ., This obviously is to all0\'1 Missouri teachers to seek 
employment anywhere in the HtA.te wi thout jeopardizing their re­
tirement rightso 

Some hypothetica l case 1ll.uatmtiona~ 

lo A member of the State system retires under the St ate 
system. Thereafter, he takes an employment not covered by the 
State system. He 1a entitled to recetve his retirement allowance 
from the State system while continuing the employment. Section 
169.060(2) RSMo . 

2. A rnember of the State syatem has 20 yeara cr editable 
service but before reaching retirement age leaves the State system 
for an employment not covered by the State systeme TJpon reaching 
retirement age he 1s eligible to receive a retirement allowance al­
though cont1nu1ng 1n the employmento Section 169.070(6) gives a. 
member with 20 years cred1 table set"V:i '!e the right to keep his mem·· 
bership although not employed in a ponit1on covered by the ayatem o 

3. A member of the State system has more than five but less 
than 20 years creditable service and leaves the State system before 
retirement age for employment not covered by the State systemo He 
reaches a retirement age w1 thin four years of leaving the State 
systemo Upon reaching a retirement age he is eligible to receive 
a retirement allowance although continuing in the employment o 
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Section 169o050{5) provl~ea: 

''5 . Membersn.ip shal 1 be t e r'ln1naterl by 
failure of a member to be a pnb11c school 
employee under this system for mnre 
than four of any tive consenntlve ye1rs, 
by deat h, w1thdr~wa1 r)f r;nntT1hut1ons, or 
retirement based on elt.her age or dls­
abili ty ., ·• 

The answer 1n the three atrc)Vf! 1J1u;:;tra t1rn., is the same 
whether the subsequent employment 1s covered by the Kansas 
City or St. Louis system or is an employment n0t covered by any 
Mlsaour1 retirement system" 

4o A member of the State syntem hAR more than fi ve but less 
than twenty years creditable service and leaves the sys tem prior 
to retirement age . He does not reacr1 a retirement age untll more 
than four years after leaving. If after leaving the: Stat.e system 
he is subsequently employed In a pos iti on cover· n by the Kansas 
City or St. I..ouis system, he 1s el1g11:';1e to recetve a r etirement 
allowance from the State system o'111: u · '-nd \'then he becomes e11-
g1ble for retirement from thP. later aystem~ Sectlon lo9 o570(1 )o 
If, after leaving the State system he 1n not ~ubAequently employed 
in a posi t1on covered by the K'.RnRJl8 Gl ty nr<;t J ~)U18 syAtem, h ts 
membership 1n the State sy:Jt.a·m t ~rmlnates artn.r a.n absfnce of 
more than four of five consef'ut,ve ye!l.r•n. s~nt 1 on J69.050( '5 ). 

The answers to each of the llbo ve j1lusti,lt1ons are comparably 
applicable to members of the Kdnsas City or ...>t . Loula system who 
subsequently come under the State system ; ~x~rpt o f course, the 
membership service and retirement age figures to the parti cular 
system cons j dered would have t,o be cna.nged in each 1llustrat1on o 

Therefore, 1 t is the oplu1c)n o1' thlo offlce that : 

1.) A member of a teacher.3' r•eti t·eznent .,ystem of th1a State 
who meets the requirements f(Jr" rettrement contaJ n~d in thr sta­
tutes particularly applicable tn th.:t t ays I. em, 1 ,,r. , as though 
Section 169.570(1), RSMo 195~, h~d never been enacted, 1a e ligible 
to receive a retirement allowance f·rom th.:tt system altnougn em­
ployed in a position covered by one or the other sys tems; 

2, ) Conversely, a member or a. teachers ' reti rement system of 
this State who cannot qualify for ret1rement is not eligi ble for 
a retirement allowance under tl e earlier system under which he 
was employed until, and only if, he becomes el i gible f or service 
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retirement under the sys tem in wh1ch he is last employed {except 
those having previously reti red on dtsnbi J i ty become eligible 
upon reaching retirement age)o 

The foregoing opinion ., whil"h l h e1•eby approve , was prepared 
by my assistant, !Jouis C., Defeo, Jro 

~~ 
Attorney General 


