
PROBATE COURTS: Section 202.8o7 RSMo 1959, in respect to judi­
cial proceedings for hospitalization of the 
mentally ill, does not require that the physi­
cian be physically present at the hearing. 
Evidence in affidavit form meets the require­
ments of the statute if all parties to whom 
notice is required to be given expressly agree 
and the Court concurs. Without complete agree­
ment of the parties and the Court, the evidence 
of the physician must be adduced by deposition 
or by his oral testimony at the hearing. 
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This is in response to your request for an opinion of this 
offi ce in reference to Section 202.807 RSMo 1959 rel ating to 
j udi cial procedure for hospitalization of the mentally ill . 

Your question is as follows: 

11 The statute above referred t o states in part: 
'At least one of the witnesses at the hearing 
shall be a licensed and reputable physician. • • 

11 The question is whether this statute means 
that the physician must be in actual presence 
at the hearing or whether an affidavit of the 
physician would suffice. 11 

Section 202.807 states in part: 

"2. Upon receipt of an application the 
court shall give notice thereof, and of 
the time of hearing thereon, to the pro­
posed patient, and to his legal guardian 
or, if he has no legal guardian, to his 
spouse, parent or nearest known relative 
or friend. 

"3. The proposed patient, the applicant, 
and all other persons to whom notice is 
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required to be given shall be afforded 
an opportunity t o appear at the hearing, 
to testify, and to present and cross­
examine witnesses, and the court in its 
discretion may receive the testimony of 
any other person. The proposed patient 
shall not be required to be present. At 
least one of the witnesses at the hearing 
shall be a licensed and reputable phy­
sician who has examined the individual 
within twenty days prior to the hearing. 
If an order of hospitalization is made, 
such medical witness shall make out a 
detailed history of the case, as far as 
practicable, stating the diagnosis or 
nature of the mental illness, its duration, 
former treatment of the patient, and all 
other particulars relating to the patient, 
and his disease on forms acceptable to 
the division of mental diseases. Such 
history shall be attached to the order 
of hospitalization to be delivered to the 
hospital. The court in its discretion may 
order further examination as to the mental 
condition of the proposed patient and may 
continue the hearing until the report of 
such further examination is made to the 
court." 

In phrasing this section it was recognized that historically 
for a judicial determination as to the sanity and appointment of 
a guardian the legislature did not undertake to regulate the 
quantum or the quality of proof. The quality and sufficiency 
of the evidence to make a case has been considered to be a court 
function as long as the alleged incompetent was guaranteed a 
hearing by a court of record and there was felt to be no reason 
why the Legislature should spell out in great detail the evidence 
and procedure necessary for an adjudication and commitment to a 
state hospital. The due process requirements were recognized as 
met by notice and opportunity to defend. 

"The essential elements of due process 
of law are notice and opportunity to de­
fend. In determining whether such rights 
are denied, we are governed by the substance 
of things and not mere form." Simon v. 
Craft, 182 u.s. 427, l.c. 436 (1901). 
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It appears therefore that at least basically, as far as 
due process is concerned, the requirement that one of the wit­
nesses be a physician is not a prerequisite. The question re­
mains, however, whether or not the Legislature in enacting 
Section 202.807 undertook to make the physical presence of the 
physician a substantive evidentiary element without which the 
hearing would lack validity. 

This section, however, does not undertake to define the 
term "witness" which is a generally discriptive term and does 
not necessarily import physical presence in the court. It 
seems reasonable to conclude that the Legislature i ntended 
solely that testimony of or evidence by a physician be required 
in order to reach a proper adjudication. 

Section 202.807, paragraph 2, requires notice to the pro­
posed patient and to other specified persons. Section 202.807, 
paragraph 3, requires that the proposed patient, the applicant, 
and all other persons to whom notice is required to be given 
shall be afforded an opportunity to appear at the hearing, and 
to testify, and to present and cross-examine witnesses, and 
that the court in its discretion may receive the testimony of 
any other person. Likewise, it appears inherently within the 
province of the court to personally cross-examine such witnesses. 

We recognize the application of the Rules of Civil Pro­
cedure relating to the taking of depositions and note that 
Rule 57.29 provides that depositions taken in conformity with 
the Rules under certain circumstances may be read and used as 
evidence in the cause in which they were taken, as if the wit­
nesses were present and examined in open court on the trial 
thereof. Rule 57.29 (b) (5) authorizes reading of the depo­
sition of a physician engaged in the discharge of his official 
or professional duties at the time of the trial . 

Notice and opportunity to defend are basic to due process 
and may not be waived by the alleged mentally ill person or by 
his attorney. Section 202.807, paragraph 4, provides that the 
court shall not be bound by the rules of evidence and that an 
opportunity to be represented by counsel shall be afforded to 
every person alleged to be mentally ill and if neither he nor 
others provide counsel, the court shall appoint counsel. Such 
counsel may follow his professional discretion insofar as the 
conduct of the trial is concerned and as noted in In Re Moynihan, 
62 S.W. 2d 410, 332 Mo. 1022, (1933), this provision is designed 
to allow counsel to enforce the rights of one who is unable to 
do it for himself. 
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It would appear therefore that the forensic discretion of 
counsel for the allegedly ill person would encompass a right of 
determination respecting the acceptance into evidence, of an af­
fidavit by the physician. In this respect we believe the fol­
lowing quotation from 2 C.J.S. Affidavits #28a(2) to be a cor­
rect statement of the law: 

"In the absence of an authorizing statute 
or rule of court, ex parte affidavits may 
not be read in evidence in the determina­
tion of material issues of fact, although 
they are part of the files in the case; 
such matters are to be proved or contro­
verted by the testimony of competent wit­
nesses taken at the trial or by deposition, 
so as to permit cross-examination; but the 
impropriety of such a course may be waived 
expressly or by failure object, and when 
waived, the one who waived it cannot there­
after take advantage of it. * * * " 

Whether or not such affidavit should be admitted into 
evidence would however be dependent upon the concurrence of 
all the required parties and the Court. By such concurrence 
or stipulation therefore the affiant physician may have his 
testimony heard at the hearing and meet the evidentiary re­
quirements of the statute. We are strengthened in this con­
clusion by the reflection that the Legislature could have made 
it patently clear if they intended that nothing less than the 
personal physical presence of the physician would suffice. 

It is obvious however that the Court or any party to whom 
notice is required to be given may require the physician to 
present oral testimony either at the hearing or by deposition. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that Section 202.807 
RSMo 1959, in respect to judicial proceedings for hospitaliza­
tion of the mentally ill, does not require that the physician 
be physically present at the hearing. Evidence in affidavit 
form meets the requirements of the statute if all parties to 
whom notice is required to be given expressly agree and the 
Court concurs. Without complete agreement of the parties and 
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the Court, the evidence of the physician must be adduced by 
deposition or by his oral testimony at the hearing. 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared 
by my assistant, John C. Klaffenbach. 

Very truly yours, 

NOtl~Q 
Attorney General 


