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A recorder of deeds is not authorized to refuse to 
record a "plat 11 or survey of real estate on the 
grounds that the si.gnature of the registered land 
surveyor who has prepared the document has not been 
acknowledged. 
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October 18o 1965 

Mrs. Olean Barton, Acting Secretary 
State Board of Registration for 

Architects and Professional Engineers 
Box 184 
Jefferson City~ Missouri 65102 

Dear Mrs. Barton: 
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This is in answer to your request for an opinion of this office 
as to whether a recorder of deeds may refuse to accept a plat or sur­
vey of real estate for recording which bears the signature and personal 
seal of the registered land surveyor making the survey on the grounds 
that the signature was not acknowledged . It is our understanding this 
question includes "plats" of cities, t owns and villages governed by 
Chapter 445, RSMo 1959, as well as sur-veys in which land in various 
locations is simply surveyed and a record made thereof. 

The only basis for refusing t o accept such a survey for the rea­
son indicated appears to be Section 59 .330, RSMo Supp 1963, which 
provides in part: 

"It shall be the duty of recc:r>ders to record: 

"(1) All deeds 11 mortgages, ~onveyances, 
deeds of trust 11 bonds, covenants, defea­
sances, or other instrumentsof writing, 
of or concerning any lands and tenements, 
or goods and chattels, which shall be 
proved or acknowledged according to law, 
and authorizedto be recorded in their 
offices: * * *" 

It will not be necessary to det ermine whether 11plats 11 or other 
land surveys are included within the requirements of this statute 
as it is our opinion that a recorder of deeds is not authorized to 
refuse to record a "plat" or survey of real estate on the grounds 
that the signature of the registered land surveyor who has prepared 
the document has not been acknowledged. 

Section 59 . 330 provides that the documents included therein to 
be suitable for recording shall be "proved or acknowledge according 
to law. 11 The only legal requirements relating to the signature of 
a registered land surveyor are found in Sections 344.110 and .120, 
RSMo 1959, wh~eh provide: 
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Section 344 .110: 

"Every registered land surveyor shall procure a 
personal seal, in form approved by the professional 
engineering division of the board, and shall affix 
the seal, and his signature upon all maps, plats, 
surveys or other documents, before the delivery 
thereof to any client, or before offering to file 
or record any such map, plat, survey, or other docu­
ment in the office of the recorder of deeds of any 
county, or in the office of the city clerk of any 
city or town, or with the clerk or other proper of­
ficer of any school, road , drainage, or levee dis­
trict, or other civil subdivision of this state." 

Section 344.120: 

'~t shall be unlawful for the recorder of deeds of 
any county, or the clerk of any city or town, or the 
clerk or other proper officer of any school, road, 
drainage, or levee district, or other civil subdivi­
sion of this state, to file or record any map, plat, 
survey, or other document prepared by any land sur­
veyor, which does not have impressed thereon, and 
affixed thereto, the personal seal and signature of 
the registered land surveyor by whom, or under whose 
authority and direction, the map, plat, survey, or 
other document was prepared o" 

Neither of these sections require that the signature of the registered 
land surveyor must be acknowledged before the particular document may 
be recorded . Therefore, we feel that when such a document is signed 
and sealed by the surveyor who has prepared it, it has been "proved" 
according to law. 

If the document is a more formal plat of a city, town or village 
governed by Chapter 445, additional requirementB must be met before 
such a plat may be recorded. See particularly Section 445.030 . Again, 
however, none of these requirements included the acknowledgement of 
the signautre of the registered land surveyor who prepared it. If 
such a plat is prepared ' accordin~ to the requirements of Chapter 445, 
in our opinior. it also has been proved or acknowledged according to 
law." 

CONCOOSION 

A recorder of deeds is not authorized to refuse to record a 
"plat" or survey of real estate on the grounds that the signature 
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of the registered land surveyor who has prepared the document has not 
been acknowledged. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by 
my Assistant, John H. Denman . 


