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The 1961 amendment to Section 194.115, V.A.M.S., 
does not authorize a coroner of a Class III county 
to order an autopsy performed without the consent 
of the next of kin or without having been so di­
rected by a coroner ' s jury. 

OPINION NO. 217 

June 22, 1965 

Honorable Bill D. Burlison 
Prosecuting Attorney 

FILED 
c:{/7 Cape Girardeau County 

Cape Girardeau, Missouri 

Dear Mr. Burlison: 

This is in answer to your request for an official opinion of 
this office which reads as follows : 

"Does §194.115 V.A.M.S. now give a coroner 
of a Class III county authority to authorize 
an autopsy without the consent of the next of 
kin or without having been so directed by a 
coroner's jury? " 

The duties and authority of the county coroner are set out in 
Chapter 58, RSMo. The primary statutory authority of the coroner 
relating to an inquest and coroner ' s jury is stated in Section 58. 
260. This section has been construed to allow the coroner to order 
an autopsy performed in connection with, and as an incident to, an 
inquest to be held before a jury upon the body of a person supposed 
to have come to his death by violence or casualty. Crenshaw v. 
O' Connell, 235 Mo. App . 1085, 150 S . W.2d 489, 491; Patrick v. Em­
ployers Mutual Liability Insurance Company, 233 Mo. App. 215 , 118 
S.W.2d 116 . These cases also ruled that the coroner may not order 
an autopsy to be performed without the consent of the next of kin 
in the absence of statutory authorization. Except in cities of 
700 , 000 or more population and first class counties (Section 58. 
451, RSMo 1959) no authorization is given a coroner to order an au­
topsy except as a result of an inquest, with one possibleexception . 

The courts , in the· Crenshaw and p·at·rick cases, specifically 
reserved any ruling on the question of whether Section 58.610 au­
thorizes a coroner to order an autopsy to be performed without an 
inquest when some creditable person shall have declared under oath 
that a person came to his death by violence or other criminal act 
of another. This opinion is not intended to make any ruling upon 
this question. 



Honorable Bill D. Burlison 

Section 194.115, does not provide the coroner with any addi­
tional authority to order an autopsy to be performed. This sec­
tion provides in part, as follows : 

~1. Except when directed by a publ ic offi­
cial or agency authorized--by law to order an 
autopsy or post- mortem examination it is un­
lawful for any licensed physician or surgeon 
to perform an autopsy or post- mortem examina­
tion upon the remains of any person without 
the consent of one of the following : * * * " 
(Emphasis added. ) 

The underlined portion of this paragraph was inserted as an 
amendment in 1961 . Prior to that time , there was some question 
as to whether a licensed physician or surgeon could perform an au­
topsy without a proper consent from t he next of kin even if autho­
rized by a coroner ' s jury . This office answered this question in 
the affirmativ e on June 26 , 1953 , in an opinion to Lane Harland , Pro­
secuting Attorney of Cooper County, which we have enclosed. In our 
opinion , this amendment merely places statutory approval upon our 
conclusion and does not in any way enlarge the power of a coroner 
to order an autopsy to be performed . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that, with the possibl e ex­
ception herein noted, a coroner of a county of the third class is 
not authorized to order an autopsy to be performed without the con­
sent of the next of kin except in conjunction with an inquest held 
before a coroner ' s jury. 

The foregoing opinion , which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, John H. Denman . 

Enclosure 

Very truly yours, 

NORMAN H. ANDERSON 
Attorney General 
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