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(1) Public Adw1n1strator-elect must 
give bond before he is qualified to 
hold office. (2) Failure to give bond 
within time prescribed doea not auto­
ll&t1cal.ly vacate the office but u.y 
be ground to declare office vacant by 
legal procedure. (3) Until Public 
A4w1»1strato~-elect or another be-
c .. ea qualified to hold the office, 
the incumbent Public Adw1nistrator 
continues to have the right to the 
office. 

June 1, 1965 

Ho110rable Robert B. Paden 
Proseeuting Attorney 
Del&l.b County 
JlaysTille, Missouri 

Dear llr. Pa4ent 

OPINION BO . • 196 

F f L E 0 

/-CJb 
'1'hia official op1n1on is issued 1n response to your 

request of April 13~ 1965. You inquires 

•tn the eTent that the person elected 
to ot~ice aa public ada1nistrator does 
not proTide a bond approved by the Pro­
bate Court on or before the first day 
ot January following his election does 
the .prior public administrator continue 
in oftice or .ay the elected public ad­
~atrator ~ify at some later date 
tor the otfice?• 

You have also a4Tiae4 that the public administrator­
elect has been g1 Ten the oath but has not yet fi.led a bond 
and that no estate baa yet been Opened to Which aay public 
ad•1niatrator baa been appointed. 

Section 473.7301 RSio 1959, regarding public administra -
tors atateat · 

•Every county in this state, and the 
city of St. Louis, shall elect a public 
adainistrator at the general election 
ill the year 1880, and every tour yea.ra 
thereatter, Who shall be ~ officio 
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public guardian and curator in and for 
his county. Before entering on the 
duties of' his office, he shall take 
the oath required by the constitution, 
and enter into bond to the state of' 
Jlissouri 1n a sum not less than ten 
thousand dollars, w1 th two or more 
securities, approved by the probate 
cou.rt and conditioned that he will 
taithtUlly discharge all the duties 
ot his ottice, which said bond shall 
be given and oath of' office taken on or 
before the first day of' January follow­
ing his election, and it shall be the 
duty of' the judge of' the court to re­
quire the public administrator to make 
a stat•ent annually, under .. oath, ot 
the aaount of' property in his hands or 
under his control as such administrator, 
tor the purpose of' ascertai~ng the 
amount of' bond necessary to secure 
such property; and such court may from 
time to tiae 1 &I occasion shall re­
quire, demand additional security of 
such adainistrator, and in default of' 
giving the same wi~hin twenty days 
after auch demand, may remove the 
adainistrator and appoint another." 

We shall conaider your inquiry under three questions : 
1) Is giving a bond necessary before a public administratvr­
elect is qualified tor his office? 2) What effect is the 
time requirement of' Section 473. 730? . 3) Does the incumber.t 
public administrator have the right .to the office pending 
qualification of' the adm1n1strator-elect? 

I. 

It is our opinion that the provision of Section 473 . 730 
regarding glTing bond is mandatory. Until bond is given a 
public adJiinistrator-elect is not f'ul.ly qualified to ho_d 
office. 

" * * * the filing of an official bond 
is -generally regarded as a necessary 
prerequisite to ~11 title to an office, 
and is a condition precedent to the 
right of' the person elected or appointed 
to be inducted into officei and without 
such bond one is not entit ed to the 
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of'f'ioe and may not legally hold or 
discharge its tunet1ons. ~us a statute 
requiring an of'f'icer to make and tile 
his bond before assuming the duties of' 
his of'f'iee has been held to be mandato~y • .. 
• • • • 
67 C.J.s., Otf'ioers. §39. 

Although there appears to be some authority to the co:;"­
trary, the courts of' most states consider that a statutory 
provision that bond be g1ven is mandatory. 

In Sandrowslti v. Sancb-owski, Mo. App., 93 s.w. 2d 81,· 
the court considered a statute providing that special eom­
aiasionera in partition suits shall tile a bond "before 
entering upon the discharge of' the dutiea of' his ott1ee.• 
!he court held the requirement to be aabsolutely mandatory." 

In re Bank of' Mt. Moriah's Li~dation Mo. App., 
49 s.V. 24 275, a!ao tnvoived a statUte sfi1l&r to Sectio~ · 
473.730. ft.e statute there considered provided that a vil­
lage treasurer shall "before he enters on the duties of' his 
otf'ice. enter into bond.• ~e court said• l.e. 277s 

•It is quite apparent that section 7155 
is merely diree·tory and that Downey (the 
treasurer} was a de jure officer, although 
he gave no bond. In a:ny event he was a 
de f'acto of'f'icer. • • • So far as third 
persons and the public are concerned there 
is no practical difference between the 
acts of' a de jure and a de facto of'f'icer." 
(parenthesis added} 
- -

'rhis case is seem1 ngly contradictory to Sandrowski. How-
ever, we believe that the eases are distinguishab!e. 

In the Mt. Moriah case the court was concerned with t he 
rights of' thfrd parties arising from the acts of' a public 
official Who was tully qualified except f'or giving bond. The 
essential belding of the court was that so far as third parties 
were concerned, the official had at least ~facto author i ty . 

~e Sandrowski ease dealt more directly with the question 
of' the qU&i1t1cat1on for office, which is the question we are 
here cenaidering. 

Whether the •t. Jlor:tah case be contrary or distinguisi:.­
able, we are of' the op1Dion that the Sandrowski rule should 
be app11ed here. ~at is, under Section 473.730 a public 
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admil"..istzoa:~or must give bv:::.d be~~::-e he is f'Ul.!.y qv.alifit:d 
fo:: office. 

-­' ' --· 
You LTlf'orm us that yo..:..r pu:Jlic admi n:i stra-!';or-e!.e c·t 

not give bond uon or be~o~e t~e ~irst day of J~~uary." 
we must consider the e~:fec·:; u~ his fail ure to give bond 
1.n the t~e p:resc:..'":!.'!Je:•.! ":Jy ,C: ·~~~:-. :>::1 473. 730. 

C:.iC. 
Thus, 
wi·ti:-

General ly, where a ra\f..t:".:!"e:nent is made as to t he t imE: 
of filing a..'ll offic!al b.x.~.d, ~::.~ time provision is considc::. .. ~ ~ 
merely dir.ecto::y. 42 ) .JJ! . ;i-:1.~:- ., P".J.b1 ic Officers , Sec~!on 1~4. 

Me:re delay 1::1 q1.!2.l::.::'r ....ng wl'.1-B:-.:"e a time is p:rescr1".)ed C:.o.::s 
not cause a vacancy 1:..,_ ·t~e of':.:'~<:e U!'lless t h e s~at\rt';e exp:.·ess::..y 
provides such &&'"l ef'fect. St~;:;,a v. ~ea·th, Mo. , 132 S . W. 2d 
1001, 1003 . Se(!ti1:>r.. 47'3 . 730 does no~ contain any forfeiture 
provision for failure to give bo~d by January first. 

In State ex rel . At~o~~e a~~e::al v. Churchill 41 Mo . 42, 
the co:xr· co:ts :.t. e::e a s \,a· .. u· ... e p:!'O"' g a county t!"e:a-
surer shall giva bond w1:~:"'1n ten days after his el e,.!ti.o:'l. '?..1e 
court said, l . c. 43: 17':t..''l1.i.s ?::ovision of the statut~ is di­
rectory only. The ma:t;·!;;.=:: of time was not esse::1t1a1 to ·ch.a 
validity of the bond no:. .. a. c.:>:1di t:!.o:1 precedent to t he pa:. .. t:r ' s 
title to t h e offic~ .~ 

In State ex re1. :Sla.nkenshin v . Count! Cou:-t of Texas 
County, 44 MO . 236~ the caurt he1d that i'a1:ure to file a 
suf'f'icient bond by a ce:;:o·~ain da.te did not work a forfeiture , 
but the office r c~uld qualify by a l ater bo~d . 

Therefore , wher e a pu:.l:t ~ adm:L'"l::.st ::atar- el ect does not 
g1 ve bond 0::1 or before Ja."l"l:..a:t'y firs·t, he does not aut<:>!!lB.t:.call:.r 
forfeit his office but may quali~y by giving bo~d t h ereaftezo. 
(However, since the givl!lg o~ a bo:.1.d is manda .. cor-J , the con­
tinued failure to give bo::lti may be ground for declaring t h e 
office va~ant by approp::l~te legal procedure. 42 Am. Ju r . , 
Public Office rs, Se .:t!. _,:=1 135; 6'7 l'! .J.s ., Off'ie:ers , Sec·~io:.'l lJ.-1. ) 

II!. 

You further inquire as to whether the prior public ad­
ministrator will conti:.~ue L~ o:f'fica . 

Section 105 . 010, RSMo 1959, provides: 
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11All officers elected or appointed by 
the authority of the laws of this state 
srdL1l hold their offices until their 
successo~s are elected or a~'ointed, 
c~mmissioned a.nd qualified. 

Since the a&ministrator-elect will not be qualified 
until he fil~s the r equired bond, the incumbent public admin­
istrat~r cont~ues to have the right to the office. 

~ne in~bent•s right will terminate upon qualification 
by the adm1njstrator- elect. Or if the administrator-elect 
should fail to qualify and the office be declared vacant by 
a c~rt of competent jurisdiction, then the incumbent's right 
tennL~ates upon qualifi cation by the person filling the va­
cancy . 

CONCLUSION 

Therefore, it is t he opinion of t his office that: 

1) Under the provisions of Section 473.730, RSMo 1959, 
a public administrator-elect must give bond before he will be 
qualified and entitled to hold office; 

2 ) Failure to give bond within t he time prescribed by 
Section 473.730 does not automatically vacate the office , 
however, continued fa~ure t o give bond may be ground for 
declaring the office vacant by appropriate legal procedures; 

3) Until the public administrator-elect or another be­
comes qualifi ed to hold t he office, the incumbent public 
administrator conti nues to have t he right ~o the office . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my assistant, Louis c. DeFeo, Jr. 

~truly yours, 

~~1 
Attorney General 


