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COUN"l'Y SUPERINTENDEN'rS: 
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OJ'FICERS: 
INCOMPATIBLE OFFICES: 

1. A county superintendent who becomes 
a lawfully qualified public school teacher vacates 
his office regardless of the brevity of service 
as a teacher; 

2. A county superintendent who acted as a 
public school teacher without executing a written 
contract as required by Sections 163.080 and 
432.070, RSMo 1959, did not have a lawful right 
to the position of teacher. Since legally she 

never held the position of teacher, there was no dual capacity and the 
doctrine prohibiting holding of incompatible public positions does not 
operate to vacate the county superintendent's office. 

Honorable John K. Leopard 
Prosecuting Attorney 
Daviess County 
Gallatin, Missouri 64640 

Dear Sir: 

August 19, 1965 
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FILED 
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This official opinion is issued in response to your request. You 

request clarification of our Opinion No. 350 issued December 30, 1964, 
to Marvin Dinger, so far as it may apply to your county superintendent. 

You inform: Your county superintendent taught in the l ocal junior 
high school for a period of 52 d.aye pending a regular teacher becoming 
qualified t o teach. The county superintendent did not enter into a 
signed, written contract to teach. 

In Opinion No. 350 this office ruled that the capacities of county 
superintendent of schools and public school teacher are incompatible 
and a county superintendent who accepts employment as a public school 
teacher automatically vacates his office. 

In your letter you suggest that our opinion should not apply to 
your situation because the teaching here was only on a temporary sub­
stitute basis and also that the common law incompatibility rule only 
applies between two public offices and not merely public employments. 

Whether a public officer holds another incompatible position 
permanently or merely temporarily is generally not a basis for an 
exception to the incompatibility rule. There i s authority holding 
that where an officer is wrongfully expelled or kept from entering hie 
office, accepting a second office during the contest over the first 
does not vacate the first office. Gracey v. St . Louis, Mo., 111 s.w. 
1159. However, this is not the case here. You do not inform ue that 
the county superintendent acted anyway but voluntarily in entering 
her second position. The authorities uniformly hold that if the 
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positions are incompatible, the length of time spent in the second 
position is not material. This question is annotated at 100 A.L.R. 1081. 

As to your suggestion that the doctrine of incompatibility 
only applies to public offices and not to mere public employments: 

We note that public school teachers have been held to be public 
officers in some cases. Other cases have held them to be public 
employees but not officers. 30 A.L.R. 1423; 75 A.L.R. 1352; 110 A.L.R. 
800; 47 Am.Jr., Schools, § lo8. The greater weight of authority holds 
them not to be officers. You will note that Opinion No. 350 is not 
premised on the proposition that a public school teacher is a public 
officer. 

You suggest that the common law rule of incompatibility applies 
only to public offices. There is authority on both sides of this 
question. Cf. 42 Am.Jur., Public Officers, § 61; 67 C.J . S., Officers, 
~ 23, p. 150. 

In Opinion No. 350 we relied upon the case of Knuckles v. Board 
of Education of Belle Oountt' Ky. 1 114 S.W.2d 511, 515 . Knuckles was 
an assistant county superin~endent who accepted employment as a public 
school teacher. The court in Knuckles did not consider a teacher to 
be a public officer. 

" • • • Furthermore, the same opinions, as well 
as the texts, apply the consequences of incom­
patibility (either at common law or under the 
Constitution or statutes) not only as between 
public positions expressly designated as an 
'office,' but such incompatibili ty is also 
applied, with tpe same consequences, as between 
what might be termed public ethlolees when the 
functions to be performed by e ncumbent par­
takes of the nature of the duties and functions 
of an officer, although the incumbent might be 
designated as only an •employee,' or he may be 
so regarded by necessary inference." 

The incompatibility rule is a doctrine of public policy. It is 
designed to prevent the concentration of governmental power in a 
single individual and further to prevent public officers from having 
conflicting interests in performing their duties. We have pointed 
out in Opinion No. 350 examples of conflicts which might arise if a 
county superintendent were simultaneously a teacher, principal or 
superintendent of instruction of a public school within his jurisdic­
tion. 

Therefore, we are of the opinion that a county superintendent 
who lawfully enters into employment as a public school teacher vacates 
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his office regardless of the length of term as a teacher. 

We do not think, however, that your county superintendent has 
vacated her office under the facts you present us. This, for the 
reason that apparently she never lawfully qualified as a public school 
teacher. or course, if an officer does not in fact enter another in­
compatible position, there is no dual capacity and no vacating of the 
office. You inform us that your county superintendent did not enter 
into a written, signed contract to teach. If this be the fact, then 
she never legally became a public school teacher. 

School boards have only such powers as are conferred expressly 
or by necessary implication of statutes. School boards have no 
authority to employ teachers except under the provision of Section 
163.080, RSMo 1959. Thi·s statute clearly contemplates a written, 
signed contract. Also Section 432.070, RSMo 1959, provides: 

"No county, city, town, village, school township, 
school district or other municipal corporation 
shall make any contract, unless the same shall be 
within the scope of its powers or be expressly 
authorized by law, nor unless such contract be 
made upon a consideration wholly to be performed 
or executed subsequent to the making of the con­
tract; and such contract, including the consider­
ation, shall be in writing and dated when made, 
and shall. be subscribed by the parties thereto, 
or their agents authorized by law and duly ap­
pointed and authorized in writing." 

In Massie v. Cottonwood School District No. 36 of NodawaJ Co.,MoApp., 
70 s.w.2d 11o8, a teacher attempt•d to recover on €he basis o an oral 
contract. The court held, citing the above statutes, that the contract 
must be in writing. 

In a comparable case the Supreme Court affirmed a judgment recover­
ing payments made to an individual under a contract with a city which 
was not validly executed •s required by Section 432.070. Fulton v. City 
of Lockwood, Mo., 269 S.W.2d 1. 

The board had no authority to employ a teacher without a written 
contract. No written contract was executed. Thus, the county super­
intendent did not have legal right to the position of public school 
teacher. Since, in legal contemplation, the county superintendent did 
not hold the position of school teacher, there was no dual capacity and 
accordingly the doctrine ·or incompatibility does not come into play. 
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CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion or this office that: 

1. A county superintendent who becomes a lawfully qualified 
public school teacher vacates his office regardless of the brevity 
of service as a teacher; 

2. A county superintendent who acted as a public school teacher 
without executing a written oontrac.t as required by Sections 163.080 
and 432 o070, RSMo 1959, did not have a lawful right to the position 
of teacher. Since legally she never held the position of teacher, 
there was no dual capacity and the doctrine prohibiting holding of 
incompatible public positions does not operate to vacate the county 
superintendent's office. 

The foregoing opinion, which I hereby approve was prepared by 
my assistant, Louis c. DeFeo, Jr. 

Yours very truly, 

~~H.~ 
Attorney General· 


