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This opinion is issued in response to your request of 
January 18, 1965 . You inquire : 

"Does Section Five of 165 .300 
[R~Mo Supp . 1963] require the State Board 
of Education to giv~ written approval of the 
proposed annexation by the Desloge School 
District to the Bonne Terre School District 
before they can proceed with an election 
concerning this matter." 

Subsection (5) of Section 165.300, RSMo Su~p. 1963, states 
as follows: 

"Any school district may annex to 
any high school district in the county 
in the manner provided by this section 
if, prior to the time the proposition is 
submitted to the voters of the district, 
the annexation is approved in writing by 
the state board of education." 

The words "any school district" seemingly indicate that Sub­
section (5) applies to all school districts and hence one might 
conclude that all annexations must be approved by the State Board 
of Education. However, a reading of the full statute and a know­
ledge of the prior revision of this statute manifests the error 
of such a conclusion . 

Section 165 . 300 as amended in 1963 has five subsections. 
Subsection (1) provides: 
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"Whenever an entire school district, or 
a part of a district , whether in either 
case it be a common scho9l district , or a 
city, town. or consolidated school district, 
which adjoins any city, town, consolidated 
or village school district, including dis­
tricts in cities of seventy-five thousand 
to seven hundred t housand inhabitants, de ­
sires to be attached thereto for school 
purposes , upon the reception of a petition 
setting forth such fact and signed by ten 
qualified voters of such district, the 
board of directors thereof shall order a 
special meeting or special election for 
said purpose by giving notice as required 
by section 165.200; * * * 11 {Emphasis added) 

I 

Subsection {2) provides for the certifying of the election 
results and the approval of the receiving district. 

Subsection (3) provides for the transfer of property. 

Subsection (4) provides for the form of ·ballot. 

These first four subsections existed (with slight variation 
not material here) in Section 165.300 prior to the 1963 amend­
ment. In 1963 S~bsection (5), quoted supra , was added. 

(Note that Section 165 . 300 will be renumbered after July l, 
1965, as Section 162 .441.) 

Subsection (1) authorizes any school district to annex to 
any six-director district which adjoins. Prior to 1963 it was 
held by the courts that the requirement that the districts adjoin 
was mandatory . See: Willard R-2 v. Springfield R-12, 241 MoApp 934, 
248 SW2d 435, 442-443. 

Section 165.300(1), prior to the 1963 amendment, authorized 
all districts to annex to an adjoining six-director district.. The 
receiving distriQt might or might not be one maintaining a high 
school. The annexing districts might be in different counties. 
No approval of tne State Board was required . . The amendment of 1963 
did not change the provisions of Subsection ·(1) so far as material 
here. 

Subsection {5), added in 1963, authorizes districts to annex 
only if: 1) the receiving district maintains a high school; 

-2-



Honorable Charles G. Hyler 

2) both districts are in· the same couhty; 3) the State Board 
approves . No requirement is made that the districts adj oin. 

The word "adjoin" is the key. Where districts adjoin, they 
may annex as •provided by Subs~ctions (1) - (4). Where the dis ­
tricts do not adjoin, they may annex onl¥ if they meet the three 
additional requirements of Subsection (5) . 

As to your particular inquiry, if the school districts adJoin, 
they m~ annex without the~ approval of the State Board of Educa­
tion; if they do not adjoin, Board approval is required. 

The State Boprd of Education informs us that it has con­
strued Section 165.30U, both before and after the 1963 amendment, 
in accord with our conclusion here. 

We are infonned ··that the Desloge and Bonne Terre School 
Districts do adjoin. Thus, these districts may annex under Sec­
tion 165.300 w.ithout approval of the State Board of Education. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that Section 
l65.30Q., RSMo Supp. 1963, (after July 1, 1965, renumbered as 
Section 162.441) does not ~equire approval by the State Board of 
Education of a school district annexation where the districts 
adjoin. 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared by 
my assistant, Louis C. DeFeo, Jr. 

Yours very truly, 

• R 
Attorney General 


