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There is no prohibition against a 
person who is presently township 
assessor and is also county treasurer 
ex officio collector-elect, from 
continuing his duties as township 
assessor until he assumes the duties 
as county treasurer ex officio col­
lector. The bonds which must be 
given by a county treasurer ex of­
ficio collector in a county under 
township organization are the bonds 
requir·ed by Sections 54.070 and 
52.020, RSMo Cum. Supp. 1963. A 
person who resigns as township 
assessor and then becomes ·county 
treasurer ex officio collector, is 
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no longer a qualified member of the 
county Board of Equalization. 
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January 20, 1965 

Honorable Albert F. Turner 
Wright County Prosecuting Attorney 
Mountain Grove, Missouri 

Dear Mr. Turner: 

Fl LED 

~'f 

This opinion is given in response to your letter dated 
December 7, 1964, requesting advice from this office. Your 
letter reads as follows: 

"In Wright County, we have a man elected 
treasurer ex officio collector who is 
presently the township assessor in Hart 
township. 

"In your opinion, is this man qualified to 
retain the office of assessor until he 
actually assumes the office of treasurer? 
After he resigns as assessor and becomes . 
treasurer, is he still qualified as. a mem­
ber of the Board of Equalization? 
11We would also like to know how much bond 
this officer shouJ.d be required to post." 

We find no statutory provision prohibiting an individual 
from retaining the office of township clerk and ex officio assessor 
until he assumes the office of county treasurer and ex officio 
collector to which he has been elected. 



Honorable Albert F. Turner -2-

Even when the duties of two offices are incompat ible, the 
common law limitation in this regard only prohibits the holding 
of two or more incompatible offices at the same time. State ex 
rel. Gragg v. Barrett, 352 Mo. 1076, 180 s.w. 2d 730; Bruce v. 
City of St. Louis, 217 s.w. 2d 744. It is obvious that one does 
not hold office until one enters upon the discharge of the duties 
of such office. Thus, the common law prohibition would not apply 
1n the ease at point where the person who is presently township 
assessor does not enter the office of county treasurer ex officio 
collector until April 1 pursuant to Section 54.030, RSMo 1959. 

The bonds required for a county treasurer ex officio collector 
in township organization counties are fixed by statute. Such a 
person oecupi~s the status of a dual officer and as such, must 
give bonds covering the duties as county treasurer and as county 
collector; Section 54.070, RSMo 1959~ fixes the county treas'lU"er's 
bond at: 

"* * * not less than twenty thousand dollars 
nGr -more than the highest amount of money 
held by the treasurer at any one time during 
the year prior to his election or appoint­
ment, to be fixed and approved by the count y 
court~ * * * provided, that the count y t r eas ­
urer in-aay -county of the third class or 
fourth class may furnish either a personal 
bond or a surety bond and in ease a suret y 
bond is required by the county court in said 
county said surety bond shall be paid for 
by said county." 

Section 54.330, RSMo 1959, provides that in a county under 
t ownship organization, the county treasurer as ex officio count y 
coll ector is required also to furnish bond as ex officio county 
coll ector under the general revenue l aw. Section 52 . 020, sub­
paragraph 1, RSMo Cum. Supp. 1963, provides: 

•Every collector of the revenue in the 
various counties in this state, * * * before 
entering upon the duties of his QffiGe, shal l 
give bond and security to the statel to the 
satisfact1on of the county courts, * * * i n 
a sum equal to the largest total collections 
made during any one month of the year pre­
ceding his election or appointment, plus ten 
per cent of the amount; but no collector 
shall be required to give bond in excess of 
s~ven hundred and fifty thousand doll ars ***·" 
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Since Wright County is a third class county, sub- paragraph 
2 of this section would allow the county court of Wright County 
to: 

"* * * require the county collector to 
depGsit daily all collections of money in 
the depositaries selected by the county 
court in accordance with the provisions of 
sections 110.130 to 110.150, RSMo~ * * *· 
If daily deposits are required to be made, 
the county courts may also require t hat 
the bond of the county collector shall be 
in the sum equal to one-fourth of t he 
largest amount collected during arcy on~ 
month of the year immedia tely preceding 
his election or appointment , ?lU~ ten per 
cent of the amount***· " 

After the person in question resigns as township assessor 
and assumes the duties of the county treasurer ex officio col­
lector, it is our opinion that he would no longer be a qualified. 
member of the county Board of Equalization. 

Section 138.010, sub-paragraph 1, RSMo 1959, provides: 

"In every county in this state, except as 
otherwise provided by law, there shall be 
a county board of equalization consisting 
of the judges of the county court, the 
county assessor, the county surveyor, and 
the county clerk who $hall be secretary of 
the board without vote, except in any county 
having township organization, t he sheriff 
of the county shall also be a member of the 
board of equalization, and the township 
assessor shall sit as a member of the board 
of equalization when the assessment of his 
township is under consideration or review." 

This section c l early sets out t he persons qualified f or 
membership on the county Board of Equalization, the county 
treasurer ex officio collector not being among those qualified. 

CONCLUSION 

It is, therefore, the opinion of this of fice that there is 
no prohibition against a person who is present ly township assessor 
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and who has been elected county treasurer ex officio collector 
from continuing his duties as township assessor until he assumes 
the duties as county treasurer ex officio collector. 

The bonds which must be g1 ven by a county treasurer ex 
offiaio collector in a county under township organization are 
the bonds required by Sections 54.070 and 52.0201 RSMo Cum. 
Supp. 1963. · 

A person who resigns as township assessor and then becomes 
county treasurer e.x officio collector, is no longer a qual~fied 
member ot. the county Board ot Equalization. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by rq Asa~stant, Gary A. ~atlow. 

Very truly yours, 


