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Honorable Peter J. Grewach e ————
Prosecuting Attorney

Troy Building 0

Troy, Missouri / ﬂ.f'

Dear Mr., Grewach:

This letter 1s in response to your request of November
30, 1964, for an official opinion of this office., You in-

quire:

"If a student found technically eligible
for placement in a class for young educable
mentally retarded adolescents and for whom
the school establishes a modified curriculum
in accordance with the curriculum gulde and
suggestions receilved from the State Depart-
ment of Education can compel the School
District to pay tuition for such ¢hild in
another district or be required to furnish
transportation to a Special School District
when such child has not officially enrolled
in the school and the district in which
such child 1s located and the modified cur-
riculum placement has not been tried and
evaluated?"

Section 163.310 R8Mo 1959, imposes a duty upon school
districts, to wit:

"The board of education of any school
district shall provide appropriate in-
struction for all handicapped chlildren
residing in the district between the
ages of six and twenty years, who are
educable and capable of beneflting by
special training., * = * "



Honorable Peter J. Grewach

The school district has three options by which it
may fulfill this obligation. These are set out in sub-
section 2, to wit:

"Sehool distriets shall provide instruc-
tion for handicapped children under the
provisions of this section by establish-
ing specilal classes, by contracting with
nearby districts for the training of one
or more such ¢hildren or when any child
cannot attend classes economically, safely
or oonv.niontl;ihy providing adequate home
instruction, ve hours of home instruction
is considered to equal one week of school
work per child,"

Your letter informs us that your school district has
elected to "establish special classes.” Having thus ful-
filled its duty under Section 163,310 the district cannot
be compelled to send educable handicapped pupils to another
district,

Of course, 1f the district cannot be compelled to send
such puplls to another district, 1t follows that 1t cannot
be compelled to furnish transportation to another distriect.

If the above leaves any particular areas of doubt,
we shall be pleased to answer further specific questions.

Yours very truly,

NORMA -

ttorney General
LCD:4f



