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Use of brush rollers brought into a 
co8metology shop or school by a patron 
to be used solely and exclusively upon 
the head of such patron is not pro­
hibited. 
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February 4, 1965 
F \LED 

Honorable Carroll M. Blackwell 
Prosecuting Attorney 
Callaway County 
Fulton, Missouri 

Dear Mr. Blackwel1: 

/2 

The request for an opinion by your predecessor in office 
poses a question concerning the regulation of the State Board 
of Cosmetology prohibiting the use of brush rollers in shops 
and schools of cosmetology. The question reads as followst 

11I would like to know whether, 1n view 
of this regu~ation, a woman may purchase 
her own brush rollers, take them to a 
beauty shop, have them used upon her 
hair, and take them home, repeating this 
process from time to time, the rollers 
being used by nobody but her or upon her." 

The regulation referred to was filed by the State Board of 
Cosmetology on June 2, 1964, and went into effect on June 12, 
1964. It reads as follows: 

"The use of brush rollers and brush curlers 
is prohibited in shops and schools of cos­
metology." 

This r egulation was adopted shortly after an opinion of 
this office concluded that brush rollers could be prohibited 
if it were impracticable to keep them sanitary. 

The reasoning given in such Opin.ion of the Attorney General, 
No. 58, May 15, 1964 (which is enclosed), at page 5, is as fol­
lows: 

"Under Section 329.210, RSMo, the board 
has the power to issue such reasonable sanitary 
rules as it deems necessary. If it is 
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impracticable to use brush curlers in a 
sanitary manner, then a regulation prohibiting 
their use would be authorized by this sec­
tion as promoting sanitation. On the other 
handt if it were practicable to use such 
brush curlers in a. sanita~ manner, then 
a regulation prohibiting ~eir use woU!a be 
'\Ulreasonab!e since it would be outlaWing • 
the use of an .article not inherently un­
sanitary and woUld be 1ritr1n,1ng on ~rop­
erty rights unnecessarily . f suche the 
case, a regulation requiring brush curlers 
to be kept in a l!a.ni tary condition would be 
reasonable and serve the l!ame end as prohi­
bition. 11 (Emphasis l!Upplied.) 

Since this is a rule relating to health and sanitation, 
it must necessarily be designed to promote sanitation and be 
r easonable. It is obvious that the purpose of the rule i s to 
prevent spreading contagious and infectious diseases through 
t he use of the same brush rollers on more than one customer . 

The use of brush rollers by an operator that were brought 
by the patron to be used solely and exclusively on the head of 
the one who brought them is not within the purview of the rul e . 
Brush rol lers used in such manner would not spread contagious or 
infecti ous diseases since they are used only on the patron who 
brought them into the school or shop. 

Administrative rules~ like statutes are presumed to be 
r easonable. Warning v. i~ompson~ Mo., 249 s.w. 2d 335. To 
interpret the rule to include brush r ollers brought in the shop 
by a patron to be used solely and exclusively on that patron ' 's 
head would be to give the rule an unreasonable interpretation. 
Therefore, the rule should not be interpreted to give such a 
r esult. The use of brush rollers in such manner is not prohi b­
ited . 

CONGLUSION 

Therefore, it i s the opinion of this office, that the use 
of brush rollers brought into a cosmetology shop or school by a 
pa.tron to be used solely and exclusively upon the head of such 
patron is not prohibited. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, Jeremiah D. Finnegan. 

Very truly yours, 


