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Honorable Paul L. Bell 
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Crawford County 
Steelville, Missouri 

Dear Mr. Bell: 

FILED 

? 

This is in reply to your recent request for an opinion 
of this office which reads as follows: 

"I would like to know if the fees 
charged by the circuit court for 
certifying documents such as deeds, 
wills, judgments , etc., should be 
turned over to the county or if they 
would belong to the cir cuit clerk or 
deputy making same . " 

Crawford County is a third class county in which the 
office·s of circuit clerk and recorder of de'eds have been 
combined under authority of Section 59.040, RSMo 1959. 

The primary duties of a circuit clerk together with the 
fees he shall receive for the performance of such duties are 
listed in Section 483 ,540, RSMo 1959 . In~luded in these duties 
and the fee to be collected is: 

"for certificate and seal . • $ • 50 • II 

Section 483.560, RSMo 1959 provides that fees "collected 
by virtue of his office exce?.t fees collected in cases of change 
of venue· from other counties' may not be retained but must be 
paid into the county treasury. The duties listed in Section 
483.540 are required of the circuit clerk and the fees collected 
for performing these required duties are "fees collected by 
virtue of his office 11 as the phrase is used in Section 483 .560. 

The recorder of deeds is also required to certify documents 
under his control and to collect a fee of $.50 for each 
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certification, Section 59.310, RSMo 1959 . These fees also 
must be paid over to the county treasurer, Section 59.260, 
RSMo 1959 . 

CONCLUSION 

It is therefore the opinion of this office that all fees 
received by a cir cuit clerk or a circuit clerk acting as ex officio 
recorder of deeds for certifying documents unde~ his control 
by virtue of his office as circuit clerk or as recorder of 
deeds may not be retained but must be paid into the county treasury . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, John H. Denman. 

Very truly yours, 

~ER~~ 
Attorney General 


