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PUBLIC ADMINISTRATOR: 
SCHOOL BOARDS: 
COUNTY SCHOOL BOARDS: 

Person may hold office of public 
administrator and be a member of t he 
county school board at the same time . 

December l l , 1964 

Honorable Charles G. Hyler 
Prosecuting Attorney 
St. Francois Count y 
Farmington, Missouri 

Dear Mr . Hyler : 

OPINION NO. 397 

In your letter of November 24, 1964, you request ~ 
official opinion from this office on the following question: 

"The Public Administrator, Elect , of 
St. Francois County expects to run 
for election, in April, as a member 
of St . Francois County School Board 
from the First County Court District 
of St . Francois County. The question 
that I am presenting to you and the 
opinion I am requesting is : Can a 
person who is holding the office of 
Public Administrator of a County also 
hold an office as a member of a 
County School Board?" 

We are unable to find anything in t he ~onstitution 
or statutes prohibiting dual office holding as to the 
two offices in question . The only question- which a rises 
is , "Are the two office s compatible; might there be any 
conflict of interest between the two?" 

67 C.J.S . , page 133, Section 23 , Officers, states 
the rule as follows: 

"a. In General 

"At common law the hol ding of one 
office does not of i tself disqualify 
the incumbent from holding another 
office at the same t i me if there is no 
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inconsistency in the functions of 
such offices; but a public officer 
is prohibited from holding two . incom­
patible offices at the same time. 
The question of incompatibility 
depends on the circumstances of the 
individual case, and conflict of 
interest is generally the determin­
ing factor." 

42 Am. Jur., Public Officers, page 926, Sections 58 
and 59, states that under the common law, double office 
holding is not restricted except by constitution or 
statute unless the functions of the two offices intrude. 
If the offices are compatible, there is no inhibition 
against the same person holding more than one office. 

Section 70, 42 Am. Jur . , defines in some measure 
what constitutes incompatibility saying that, 11 * * * 
the courts, * * * are prone to avoid the formulatiGn 
of a general -definition and content themselves with the 
discussion of specific cas.es * * *. 11 But generally, 
they are "considered incompatible where such duties and 
functions are inherently inconsistent" and "antagonism 
would result from the attempt of one person to discharge 
faithfully, i~artially, and efficiently the duties of 
both offices." 

The case of State ex rel. Walker v. Bus, 135 Mo. 
325, compares the office of school director and deputy 
sheriff and finds them not to be incompatible. The 
court said, l.c . 338, 339: 

"V. The remaining inquiry is whether 
the duties of the office of deputy 
sheriff and those of school director 
are so inconsistent and incompatible 
as to render it improper that respon­
dent should hold both at the same time. 
At common law the only limit to the 
number of offices one person might hold 
was that they should be compatible and 
consistent. The incompatibility does 
not consi st in a physical inability 
of one person to discharge the duties 
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of the two offices, but there must be 
some inconsi·stency in the functions of 
the two; some conflict in the duties 
required of the officers, as where one 
has some supervision· of the other, is· 
required to deal with, control, or 
assist him. 

* * * * * * 
"She~iffs are given power, and it is 
made their duty, to preserve the peace, 
arrest and commit to jail all felons · 
and traitors , execute all process and 
attend upon courts of record . 

"The board of d i r ectors of the St. Louis 
public schools has charge, control and 
management of the public schools and of 
all the property appropriated to the 
use of the public schools within said 
city. 

"We are unable to discover the least 
incompatibility or inconsistency in the 
public functions of these two offices, 
or where they could by possibility come 
in conflict or antagonism, unless. the 
deputy sheriff should be required' to 
serve process upon a director as such. 
We do not think such a remote contingency 
sufficient to create an incompatibility. 
The functions of the two offices should 
be inherently inconsistent and repugnant. 
State ex rel. v. Goff, 15 R. I. 507. 

"It has been held in this state that the 
office of clerk of the circuit court was 
not incompatible with t hat of clerk of the 
county court . State ex rel. v . Lusk, 48 
Mo. 242. The possibiiity of a conflict 
in t he duties of these two offices seems 
to me to be greater than in those of 
deputy sheriff and school director. 
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"These two offices then being neither 
repugnant to the constitutional or 
statutory prohibitions, ·nor incompatible, 
they may properly be held by one person. 
JudgmeiJ.t of ouster is d-enied. All the ·· 

·· judges concur." 
t:;. 

On this same subjeet .in Bruce v. City of St. Louis, 
217 s.w. 2d 744, the court said, at 748: 

"The limitation at common law upon the 
holding of two or more offices at one 
and the same time extends no farther 
than to prohibit the holding of incom~ 
pa tible offices . Any further inhibition· 
must be constitutional or legislativ"e.n 

Our Supreme Court, en Bane, in State v. Grayston, 163 
s.w. 2d 335, l.c. 339, sets out the rule as follows: 

"* * * The settled rule of the common 
law -prohibiting a public officer from 
holding ' two incompatible offices at the 
same time has. never been questioned. · 
The respective functions and duties of 
the particular offices and their exer­
cise with a view to the public interest 
furnish the basis of determination in 
each case. Cases have turned on the 
question whether such duties are incon­
sist.ent, antagonistic, r epugnant or 
conflicting as where, for example, one 
office is subordinate or accountable 
to the other." 

The office of public administrator conc.ern~ itself with 
the handling of estates and guardianships·and is limited 
practically without exception to probate matters. {Secti:on 
473.730, et seq., RSMo 1959.) · 

As a member of the county board of education, the office­
holder 1 s duties would pertain solely·· to school reorganizations 
(Section 165.657, et seq.). We 9an see no posstble connection 
whatsoever between the two offices nor can we conceive of any 
situation where a conflict might arise. 

/ 
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I n the absence of either constitutional or legisla­
tive sanctions we can see no inconsistency in holding 
the office of public administrator and that of an elec­
tive m~ber of a county board of education at one and 
the same time. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the conclusion of this department 
that under the authorities and for the reasons stated 
herein, one may hold the office of public administrator 
and be a member of the county board of education at t he 
same time. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was 
prepared by my Assistant, o. Hampton Stevens. 

Yours very truly, 

~F~ 
Attorney General 


