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Thi,s is in answer to your official opinion request 
concerning the counting of write-in ballots in which you ask 
the following question: 

"The specific problem is whether write-in 
ballots for the same person on the Democratic, 
Republican and Independent columns of the 
ballots will be counted as a total for the 
benefit of said person whose name is written in 
or whether said votes will be counted only 
separately under the particular party 
affiliation for which cast." 

At the outset of this opinion, we may simply state that 
this office cannot find statutory or case authority which would 
uphold the segregation of write-in votes as Democratic, Republican 
or Independent in counting the total votes for write-in candidates . 

Section 111.580 (2) dealing with write-in votes provides : 

"(2) If the voter desires to vote for one 
or more candidates whose name or names do not 
appear on the printed ballot he may do so by 
drawing a line through t he printed name of 
candidate for such office, and writing below 
such canceled name the name of person for whom 
he desires to vote, and placing a cross mark 
in the square at the left of such name. The 
squares so marked shall take precedence over the 
cross marked in the circle." 

Section 111 .660 dealing with the procedure per entry of 
votes into the poll book provides: 

/ 
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"The clerk shall enter in separate columns, 
under the names of the persons voted for, as 
provided in the form of the poll books all 
the vot es . read by the counting judges.~ 

Section 111.670 dealing with the counting of votes provides : 

11After the examination of the ballots shall 
be completed, the whole number of votes for 
each person shall be enumer ated under the 
inspection of the judges, and set down as 
directed in the form of the poll books, and be 
publicly proclaimed to the persons present. 11 

Section 111.580 (2), supra, dealing with write-i~ votes, 
authorizes such a vote as a legally cast vote. Section 111.660, 
supra, dealing with entry of votes into the poll book directs 
that the poll clerk shall enter into the poll book, under the 
name of the person voted for , all the votes read by the counting 
judge . No statutory provision is found which would authorize 
segregating write-.in votes for a candidate into Democrati c, 
Republican or Independent columns in a poll book . This section 
specifically provides that "all the votes" are to be entered 
under the name of the candidate. The form of the poll book is 
clearly set out in Section 111.510. No provision is made therein 
for segr egating votes in the poll book in any manner . 

Section 111 .670 dealing with counting of votes directs tha t 
after all ballots are counted, "the whole number of votes for 
each person shall be enumerated***". Enumerated is defined in 
Webster ' s Dictionary simply as "counting". This section in explicit 
and cl ear language provides that the whole number of votes for eacr 
person shall be enumerated [counted]. This can only be interpre tec 
to mean that all votes cast for a candidate must be count ed as t he 
total without regard to political parties. I f the · Legisl a t ure 
had intended totaling write-in votes as Democratic, Republican or 
Independent, it could easily have done so. However, there is no 
stat u t ory authority which would authorize the totaling of write-in 
vot es in such a manner . 

In State ex rel. v. Coburn, 168 SW 956 , the Missouri Supreme 
Cour t held on ·the question of the validity of write-in votes as 
follows, l . c. 959: 

"* * * He [the voter] does not have to vote for 
the nominee of the party ticket he chances to use, 
but can vote for whom he pleases , whether the person 
of his choice has been nominated or not. * * * when 
the voter goes to the quietude of his booth to vote, 
he has the absolute and unqualified right to vote 
for whom he pleases." 
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Thus, a voter is not restricted to the names ·on the 
printed ball ot . The voter has an absolute and unqualified right 
to vote for whom he pleases. If a voter writes - in a candidate's 
name , that vote must be counted and given the same weight as any 
other vote without regard to the party ticket he chances to use. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that write - in votes must 
be counted and totaled without regard to the party ticket the 
voter chances to use . 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared 
by my Assistan;t, Jim DeNeen. 

Very truly yours, 

~~ 
Attorney General 


