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OPINION NO. 331 

FILED Honorable Don E. Burrell 
Prosecuting Attorney 
Gr eene County 
Springfi eld, Missouri 65802 3.!1 
Dear Mr. Burrell : 

Your recent request for an opinion raised two questions 
concerning public administrators. 

Your first question may be restated as follows: 

Does the county eourt have an obligation to 
provide an office for an outgoing public 
administrator during the course of the year 
within which he can wind up matters pending 
after his successor in office has qualified? 

Section 473.767, RSMo, permits a public administrator, 
who was defeated or did not run for re-election, one year after 
his successor has qualified within which to file his final set­
tlement of estates in his charge as public administrator. It 
is to be noted that the one year period is permissive rather 
than mandatory . An outgoing public administrator may settle 
up at. ~any time before the one year period expires. 

There is a general statute concerning the duty of the 
county to provide office space for county officers. It is Sec­
tion 49. 510, RSMo, which provides: 

"It shall be the duty of the county to provide 
offices or space where the officers of the county 
may properly carry on and perform the duties 
and functions of their respective offices. 
Said county shall maintain, furnish and equip 
said offices and provide them with the neces­
sary stationery, supplies, equipment, ap­
pliances and fUrniture, all to be taken care 
of and paid out of the county treasury of said 
county at the time and in the manner that the 
county eourt may direct ." 
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However, with regard to public administrators, the Legis­
lature has enacted a special statute regarding office space, 
Section 473 . 737, RSMo . This statute provides f or such office i f 
there is space available in the courthou s e and only when the 
court is of the opinion that the business is such as to reasonably 
require a separate office as a public convenience. Sect ion 
473.737 provides as follows: 

"Each public administrator elected, as now or as 
hereafter provided for in sections 473.730 to 
473.767, is hereby declared to be an officer 
for the county in which he is elected and for 
the city of St . Louis, if elected therein. The 
county courts of each county in this state shall 
make suitable provision for an office for the 
public administrator in the courthouse of the 
county if suitable space may be had for same, and 
shall be provided as soon as the county court 
shall be of the opinion that the business in 
charge of the publ ic administrator is such as 
to reasonably require a separ ate office for the 
convenience of the public. The public adminis­
trator of the city of St . Louis shall have 
suitable and convenient offices provided for him 
in the civil courts buil ding by said city." 

It is a general rule of statutory construction that special 
statutory provisions prevail over general broad provisions. 
Baker v . Goodman, 364 Mo . 1202, 274 SW2d 293 . Where two statutes 
relate to the same subject, they must be read together, and pro­
visions of one having special application to a particular subj ect 
are to be deemed qualificat i ons of or exceptions to the other act 
in its general terms . Veal v. City of St . Louis, 365 Mo . 836, 
289 SW2d 7. 

Therefore, the special provisions regarding offices for 
public administrators found in Sect ion 473 . 737, RSMo, prevails 
over the general provisions for county officers' offices found 
in Section 49.510, RSMo. The county court has no duty to furnish 
the public administrator an offi ce . The county court need only 
furnish the public administ r ator an office if there is space 
available in the courthouse and if t he court i s of the opin1.on 
that the work load is such that i t would be a public convenience 
to grant him such office . 

It is the opinion of this office that Section 473 . 737, RS~o~ 
applies not only to the incumbent public admi nistrator but also t r 
his predecessor during the one year period he i s allotted to maka 
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his final settlement. Certainly the Legislature did not inten~ 
that the county court have a greater obligation with respect 
to furnishing office space to the outgoing public administrator 
than to the incumbent. Therefore, the cou nty court is not r e ­
quired to fUrnis h the outgoing public administ rator with an 
office during the period he has to settle his estates. However, 
the county court may furnish him an office if space is available 
in the courthouse and if it finds that the public convenience 
s o requires . 

Your s econd question reads as follows: 

"I would also like your opinion as to whether or 
not the County Court has the obligation to pay the 
bond premium required by a Public Administrator 
and whether the County Court would be required to 
pay the bond premium to cover the outgoing Publ i c 
Administrator during the year which he has to wind 
up his affairs if the Court does have this obliga­
tion . " 

We are e nclosi ng a copy of an opinion of this office to 
Honorable James D. Cl emens under date of April 10, 1941, which 
a nswers your question . The opinion concludes that "the County 
Court is not authorized to pay the premium on the bond required 
of a public administrator." This opinion applies to outgoing 
public administrators as well as incumbents . The Legislature did 
not intend that the outgoing public administrator be placed in 
a better posit i on than the incumbent. 

CONCLUSI ON 

Therefore, it is the opinion of this office that: ( 1 ) The 
county cour t is not required to but may furn i sh an outgoing publ ic 
administrator with an office during the cours e of the year that 
he has to wind up matters pending after his successor in office 
has qualified if there is s pace ava i lable in the cour thouse and 
if the public convenience so requires; (2) The county court has no 
obligation to pay the bond premium of incumbent public admini strator 
or of the outgoing public administrator. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, J eremiah D. Finnegan . 

Yours very truly, 

~f~ 
Attorney General 


