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Several weeks ag6, in your official capacity as Secretary 
of the Board of Pharmacy, you requested and received from this 
office advice concerning an application for a pharmacy ·license 
whic~ was pending before the Board. Since that time, this 
office has received a request for an official opinion on the 
~ame subject matter which will be answered by means of this 
?Pinion directed to you . 

As we understand the facts or the case, they are: The 
applicant for a pharmacy license is a duly registered pharmacist 
who -owns an office building in the City or Columbia. The 
building is occupied, or will be shortly, mainly by physicians; 
and the pharmacist proposes to operate a pharmacy in the building . 
The pharmacy has been furnished and equipped ~n accordance with 
all ~pplicable statutes and regulations and would qualify tor 
licensure in all respects, unless a zoning ordinance or the City 
of Columbia could be regarded as disqualifying the premises from 
be+ng licensed. 

!he zoning ordinance restricts the operation or f.harmacies 
in the area in question to those which are "accessory' to 
hospitals, sanitariums, or clinics where the pharmacy is "incident 
and subordinate to the main use, and is an integral part or the 
main building; is operated only during the hours or the main 
building, and 1n no case before the hour or seven o ' clock in 
the morning, nor after the hour or six o'clock in the evening, 
and further provided that no retail sales are made or completed 
therein other than the sale or drugs and medicines prescribed 
by a physician or surgeon, or that is listed in the latest 
edition of The United States Pharmacoepia (sic)." 
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Mr. Lloyd W. Tracy 

The arguments advanced against the issuance of the license 
under these circumstances are: 

( a ) that the ordinance would so inhibit the function of 
a pharmacy that the pharmacy could not be operated in accordance 
with state law; 

(b ) that the pharmacy may be operated only by the owner 
of t he hospital, sanitarium, or clinic; 

(c) that the ordinance purports to limit any pharmacy 
within the area to the dispensing of drugs that are either 
prescribed by a "physician or surgeon" or those which are listed 
in the United States Pharmacopoeia. With regard to the former 
restriction, it has been noted that, in addition to physicians 
and surgeons, prescriptions may also be written by dentists, 
veterinarians, and chiropodists. With regard to the latter 
restriction, it has been noted that a licensed pharmacy in this 
state must be so equipped that "United States Pharmacopoeia and 
National Formulary preparations (may be) properly compounded 
•• • • u Section 338.250, RSMo 1959 (Emphasis and parenthetical 
matter supplied.) 

We have carefully examined all of the foregoing arguments 
which have been advanced as reasons for the Board ' s refusal to 
issue the license in question . We fail to find merit in these 
arguments whether they are viewed individually or collectively 
and have concluded that the Board has no choice but to issue 
the license, if the applicant meet s all other requirements . 

The City of Columbia operates under a constitutional charter . 
Since t he charter itself must be "consistent with and subject 
to the constitution and laws of the state," Mo . Const. , 1945, 
Art. 6, § 19, it follows that the ordinances enacted by the 
city must also be consistent with the statutes of this state a t 
peril of their invalidity. See Turner v. Kansas City, (Mo. Sup ., 
1945) 191 SW2d 612, 615, and State ex rel. Collins v . Keirnan, 
( Mo . App . , 1947) 207 SW2d 49, 53, where the Kansas Citr, Court of 
Appeals, quoting approvingly from Corpus Juris, said, 'A 
municipal corporation can have no other source than a sovereign 
power, its creation is an attribute of sovereignty. It is a 
political creature, and the creature cannot be greater than its 
creator." 
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Therefore, if there be a conflict between the ordinance 
and the statutes of this state whi ch regulate t he operation of 
pharmacies, then the ordinance, at least to the extent of the 
conflict, is invalid . Undoubtedly, the ordinance places 
stringent restrictions upon the operation of the pharmacy in 
question. However, we do not believe that the resolution of 
this problem by this office or by the Board requires a determina­
tion as to the validity of the ordinance. 

Assuming without deciding that the ordinance is valid, it 
1s clear that a pharmacy operating within the limitations and 
restrictions set out by the ordinance would still require a 
license as contemplated by Sections 338.210 through 338.310, 
RSMo 1959. That is to say, even if all of the arguments against 
the issuance of the license, which are set out above as 
paragraph {c), were conceded, the license would be necessary 
even for the pharmacy to operate within the restrictions . Henceg 
even if the pharmacy, in accordance with the ordinance, dispensed 
only drugs on prescription, it could not operate lawfully 
unless it had a pharmacy license issued by the Board Regardless 
of whether the pharmacy fills prescriptions of dentists and 
veterinarians, it is beyond dispute that a license is necessary 
in order to compound prescriptions of physicians and surgeons. 
The ordinance in no way prevents a pharmacy from being so equipp~d 
as to be capable of compounding National Formulary preparations 
on prescription. The "accessory use" section simply limits the 
sale of drugs other than those listed in the United States 
Pharmacopoeia to those sold upon prescription. 

In that connection, it should be noted that Section 
338. 210, RSMo 1959, defines the term pharmacy as used in the 
pharmacy licensing laws as " ••• any pharmacy, drug, chemical 
store, or apothecary shop, conducted for the purpose of 
compounding, and dispensing or retailing of any drug, medicine, 
chemcial or poison when used in the compounding of a physician ' s 
prescription . " Thus, for purposes of the instant problem, a 
pharmacy is only a store where drugs are sold on pres~rip ti on 
of a physician, and the ordinance in question in no way purport s 
to control or regulate what drugs may be sold on prescr1pt1on 
or how they will be compounded upon such prescription . 

A fair reading of the ordinance fails to reveal any 
necessary conflict with the provisions of Sections 338 . 210 
through 338.310 which relate to public health and safety or 
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the integrity of prescriptions to be compounded in pharmacies 
affected by it . Therefore, any incidental inhibition of the 
operation of the pharmacy, {a), supra, is of no official 
concern t o the Board and works no disqualification of the 
applicant under the state statutes in question . It would be 
equally unreasonable to deny a license to a pharmacy which, 
in accordance with local ordinance, closed its doors at 
midnight in spite of the fact that pharma~y licenses authorize 
the compounding or prescriptions at any time. 

If the ordinance purports to engraft another requirement 
upon the applicant for a pharmacy license, i.e . , that the 
pharmacy be owned by the owner of the clinic, {b), supra, then 
the Board may and should disregard such attempted amendment 
of t he statutes by city ordinance and leave to the individual 
applicant the enforcement or his rights against the city, after 
the pharmacy license is issued. The statutes relating to 
pharmacy licenses make no requirement nor impose any restrictions 
as to the ownership of the premises, only that the pharmacy be 
under the supervision of a registered pharmacist "or an owner 
or employee of the owner, who has at his place or business a 
registered pharmacist • • • " to compound prescriptions. 

In short, the enforcement and implementation of city 
zoning ordinances is not a function of the State Board or 
Pharmacy . Nor is compliance with zoning ordinances by an 
applicant for a pharmacy license a properly cognizable condition 
precedent to the issuance of the license. Where the operation 
or the pharmacy will be in compliance with the statutes or 
this state and the regulations of the Board, the Board shoul d 
leave to local determination the question of whether such 
operation will conform to local zoning ordinances . 

CONCLUSION 

On the basis of the foregoing, it is the opinion of t his 
office that restrictions imposed by a city zoning ordinance 
provide no basis for the Missouri Board of Pharmacy to refuse 
to license a pharmacy where the pharmacy is otherwise qualified 
for a l icense and where such restrictions in no way affect the 
actual filling of prescriptions . 

Yours very truly, 

~E~ THOMAS F. EAGN 
Attorney General 


