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FAIRS : A county which pres~n~ly lev~~s t he 
COUNTY FM:RS: maximum. propert y t6.~ a:u:::ho~ized by t he 

Constituti on may not le .ry an. additional 
tax to secure funds f'o .r a cou~.'lty f ai r 

CITIES ~ TOWNS~ AND VILI.AGES: 
TAXATION: 
.PARKS: 
CONSTITUTIONAL LAW% 

under authority of Sec~ion 64.755~ RSMo 
Cum. Supp.:~ so long a s a. c~ty within the 
county leyies a tax on property within 
the city for park purpos~sq one of those 
purposes set out in Section 64.755. Nor 
ma.y a county submi t. a pr.:>posed tax to the 
public in anticipat ion of l egislativ6 
action authorizing the pr,·~:oosed tax. 

November 30:~ 1964 

Opinion No . 305 

Honorable John T. Russell 
State Representative 
Laclede County ·. 
Box 93 
Lebanon, Missouri 

Dear Mr. Russell: 

This is in answer to your recent request for an opinion 
of t his office relating to a proposed tax levy t o secu.r~ funds 
to be used for a county fair. 

Your first question reads as follows: 

"Are there any statutes which would allow 
the question of an additional tax levy f or 
th~ purposes of capital improvements to be 
used as agricultural and fair exhibits? :t 
has been suggested pe.rhaps a section pertaini ng 
to recreation could be used for thia purpose~ 
The city of Lebanon located in Laclede C(~nty 
now levies a 2 mil tax for park purposes. · 

Section 262.500, RSMo 1959, provides that in all cr..~un+:~es 
of t h is state in which the constitutional limi~ ~s not ~e~Qed fer 
county purposes, the county court, with the apprc val of t.h€- v ..~ters, 
may levy a two mill tax for the promotion of count y fa1rs a~ 
descr i bed therein. One half of th:f,.s tax must be used f~o r IJ "'cLL.:.ums 
at such fairs and only the other half can be used f er the p~~~ ~~ 
of purchasing grounds and constructing bui ldings f'o.r a eo·mty falr. 
Laclede County has a twenty million dollar assessed valuatl.cn. an~ 
the county therefore may levy a maximum of f ifty cents f e r co"tm"ty 
purposes . You state in your letter that the county levy of' :.a.clede 
Count y is now fifty ~ents, therefore, no fur ther levy ca~ be made 
under Section 262.500. 

The statute pertaining to recreation to whlch you refer is 
Section 64.755, RSMo Cum. Supp. 1963, which reads as f \'Po·wf>: 
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11 1. The governing body of aiJY politica l subdi­
vision may provide~ establish~ equip , develop, 
operate~ maintain and conduct a system of 
public recreation~ including parks and 
other recreational grounds~ playgrounds , re·· 
creational centers~ swimming pools ~ and any and 
all .other recreational areas~ faci lities and 
activities~ and may do so by purchase, gift9 
lease~ condemnation~ exchange or otherwise .9 and may 
employ necessary· personnel. Funds to be spent 
for such purposes may be set up in t heir 
respective budgets 'Qy ·any governj,ng body o 

"2. If sufficient funds carmot be made 
available· from ordinary levies~ additiorml 
funds may be raised by a speeial tax levy, or 
bond issue within constitutional l i mits, but 
no special tax shall q,e levied or any; bonas 
issued by any political subdivision unless the rate 
and purpose of the tax or bond issue is submitted 
to a vote and a two-thirds majority of the qualified 
voters voting thereon vote therefor. T'ne rate 
of such special tax levied by one or more pc·liti(~al 
subdivisions or by cooperating pol itical sub­
di visions shall not total in the aggregate 
more than two mills on each one dolla r assessed 
valuation of all real and tangible personal 
property subject to its or their ta~ing powers . 
In the event that any political subdivision is poYf 
authorized by .statute to levy a tax for th:is pu!J2ose, 
the combined levies authorized by such 
statute and b this section shall not e~c~ed 
the larger eyY autporized. mphasis a&a.ea; 

This section provides for a tax levy f or public re..::reation.? 
including parks and other recreational grounds~ playgrounds, 
recreational centers, swimming pools, and all other recreational 
areas~ far;:ilities and activities. There app ears to be a "close" 
questi on as to whether capital improvements to be used as 
agri cultural and fair exhibits would be included w:i.thin tr.te 
term "recreation" as used in the above statute . However, we 
do not feel it necessary to decide this inasmuch as :U' w·e assurne 
that capital improvements for agricultural and fair exh:i.bits are 
embraced by the term "recreation"~ it is our opinion that at 
this time, Laclede County may not make an additional levy under 
this statute for other reasons. 

The term "this purpose" as used in the emphas:iz~d po:rti.on of 
Section 64.755, RSMo Cum. Supp. 19,63, means any of those purposes 
set out in subpa._ragraph 1, namely, to "provi de, establish, equip, 
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develop, operate, maintain, and conduct a syat~ of public 
recreation, including parks and other recreational grounds, 
playgrounds, recreational centers, swimming pools, and ar~ and 
all recreational areas, facilities and activities ***· " This 
was our holding in Opinion No. 102 of this office rendered on June 
29, 1962, to the Honorable Chester W. Hughes , Representative, 
J ohnson County, a eopy of which is enclosed. 

Thus, this -last sentence means that if any political sub­
division is now authorized by another statute to levy a tax fo r 
any purpose set out in Section 64.755, the combi~ed levi es 
authorized by such other statute and by Section 64.755 shall not 
exceed the larger levy authorized. Inasmuch as Lebanon, a 
political subdivision, Section 64.750 (3), RSMo 1963 Cum. Supp., 
now levies a tax of two mills for park purposes , one of t he purposes 
set out in Section 64.755, and this is the maximum a l l owed by 
either Sections 90.500 or 94.070 (3) which authorize this levy, it 
follows that the county could- not levy a two mill tax under Section 
64. 755 which could be assessed against property subject to t he 
Lebanon tax. 

Section 3 of Article X, Constitution of Missouri, 1945, provides 
that ·taxes must be uniform upon the same class of subjects within 
the territorial limits of the authority levying the tax. Tl1us, 
s i nce a county levy must apply equally to all property within t he 
county, Laclede County could not constitutionally mske a valid 
levy under Section 64.755 which would operate only upon property 
located outside the City of Lebanon. Since a tax un~er Section 
64.755 may not be levied on property in the town of Lebanon a.:Q.d 
t he rule of uniformity requires that a county prc1perty t ax .must 
apply .t o all property within the county, it is evident that so 
long as Lebanon retains its present park levy, the county may 
not enact a tax levy under Section 64.755. 

The second question raised by your letter is as follows: 

"Is it possible that this matter of the fair 
tax be submitted to the Ee'ople at the Novem'ber 
Election under Section 262 .500, RSMo., in 
_anticipation of legislation which would provide 

··that such tax in excess of the constitutional 
limit, if approved by the people, could be used 
for fair purposes only. It is understood that 
the county levy is now fifty cents , which ~s 
the maximum." 

The power to levy and collect property taxes is purely 
statutory and taxes can be levied only by the tri'bunal to which 
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such power i s granted by the Legislature. Keane v . Strodtman, 
18 SW2d 896; State v . Young, 38 SW2d 1021. I n answer t o 'your 
f irst question, we found no existing statutes authorizing Lac lede · 
County unde.r its present circumstances to levy a t ax "t o rai se 
funds to be used · for county t'air purposes. In absence of such 
a s~atute t he county. is not ' authori zed to sub~t a proposed ~ax 
to a vo~e anticipating legi_slation authorizing the tax . 

I t is ou~ understanding from t his question that you .intend 
t o amend Section 262.500 so as t o provide t hat t ne county may 
levy the t~ authorized ,therein even .though it would be in excess 
of t he const i tutional lillit. Under this section as now wri tten, 
t he a~thority f or such a tax is a permanent on~ . The only 
authorizat i on f or making a permanent tax in excess of t he 
constitutional limit is under the provisions of Article X, Section 
ll(c ) of t he Constitution which provides t hat t he Legisl ature 
may enact l aws authorizing a ta.x in excess of the constitutional 
l imit for "l i brary, hospital, publ ic health, recreation grounds , 
and museum purposes ." The only basis upon which this t ax coul d 
be held to be a pe~e~t one in excess of t he const~tutional 
limit under t his section of the Constitution would be that it 
is ·one for "recreational grounds ". I t i s not our policy to 
give an opinion as to the constitutionalit y of proposed l egislation 
except in exceptional cases. However, we do feel tb.ere is some 
question a s ·to whether any or all of the uses for the tax provided 
in Section 266.500 would be included i n t he term "recreational 
gr ounds". 

I n view of our answer t o your first t wo questions , it is 
not necessary to answer your thi r d question regarding t he form 
in whi ch t he question should be presented to the people . 

COlfCLUSION 

A county may not levy an additional tax to secur e funds for 
const ruction of ·buildings to be used f or a county fa1r under 
aut hority of Seetion· 64.755, RSMo· Cum. Supp. 1963 ~ so long as a 
city within such ·county levies a tax of t wo mills on the dollar 
on proper ty within the city f or pa r k purposes, one of those 
purpos es set out in Section 64.755. 

Nor may a count y submit a proposed tax f or payment of premiums 
at public f a i rs in such county and purchasing _grounds and erect ing 
buildings for fair purposes to the public i n' anticipation of 
l egi slative acti on removing the constit utional limitation upon t he 
tax . autho~ized bX. Section 266. 500, RSMO 1959. 
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The foregoing opinion, which I hereby approve, wa.s prepared 
by my Assistant, John H. Denman. 

Very truly yours , 

~ 
·Attorney General 

tit· 
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