
LICENSING: 
MOTOR VEHICLE: 

A dolly used to tow disabled auto­
mobiles to and from a salvage yard 
is not a trailer as defined in 
Section 301.010 (27) (28) and ia 
not required to be re·gistered. and 
licensed by the state. 

MOTOR VEHICLE .LIGEN SES: 
TRAILER: 

November 6, 1964 

Honorable William' J. Esely 
Prosecuting Attorney 
Harrison County 
Bethany, Missouri 

Dear Mr. Esely: 
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This is in answer to your request for an opinion of th-is 
office as to whether dollies used to tow disabled cars to and 
frO'm a salvage yard should be registered with and licensed ·by 
tn-e state. 

Section 301.020, RSMo 1959 provides that every owner of 
a motor vehicle or trailer which shall be operated or driven 
upon the highways of this state ·shall file with the office of 
the Director of the Department of Revenue an application for 
registration. A license is then issued upon payment of the 
proper fee. 

The term "trailer" is defined for the purpose 'of regis­
tration requirements in subparagraph 27 of Section 301.010 as 
follows: 

"(27) 'Trailer', any vehicle witho\lt motive 
power designed for carrying property or 
passengers on its own structure and for being 
drawn by self-propelled vehicle, * * * " 

A "vehicle" as defined in subparagraph 28: 

"(28) 'Vehicle', any mechanical device on 
wheels, desi~ned primarily for use on high­
ways, * * * 

.;.~· The question thus presented is whether a d.olly used for 
tffe purpose indicated is a ·"trailer" within the· meanitig of ·the 
definitions given above~ 
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The dollies in question are used for towing disabled auto­
mobiles and only when all four wheels of the disabled automobile 
a re inopera tive. One end of the car is suspended by a tow truck 
and the other is put on a dolly. A typical dolly of this type 
is ca rried una ssembled on the back of the tow tPuck . It consists 
of two sets of two wheels each of which may . be ·attached to two 
iron pipes which serve a s axles. Two iron "buckets " a re cradled 
on the pipes. The two wheels of a ca r b~ing towed are set on 
thes e buckets and the dolly does serve ~s auxi liary wheels. 

It is true that at first glance a dolly appears to be within 
the broa d statutory definition of a trailer. It is a vehicl e as 
defined in Section 301.010 (28) as it is a mechanical devi ce on 
wheels and is des igned primarily for use on the highways. These 
dollies a re without motive power and a re designed for carrying 
property on their own s tructures and for being drawn by a self­
propelled vehicle. 

However, it is the opinion of this office that a dolly is 
not a trailer which must be registered and licensed by the state. 
Statutes should be given a reasona ble interpreta tion to carry 
out the l egisla t i ve in~ent . Even though the definition of a 
tra iler is quite broad it coul d be construed to incl ude a dolly 
only by the broadest construction of ea ch phrase of the defi nition, 
both of a tra iler and a vehicle. Most persons ha ve a fairl y clear 
understanding of what a tra i l er i s. No man l ooking at a tow truck 
dolly would ever consider it to be a trailer. We believe that the 
Legisla ture did not intend tha t such dollies were to be termed 
"trailers" even though the definition a dopted by the Legis lature 
technical.l y might be considered broa d enough to include them. 
It should be noted tha t the Department of Revenue has never taken 
the posi~ion that a dolly is a trailer and must be l icensed as 
such. 

As a practical matter, a doll y is only a tool or mechanical 
aid used by a tow truck (which must be licensed) to enabl e it to 
perform its function when three or four whee ls of a disabled 
automobil e a re .inopera tive. A tow truck dolly functions only as 
an extra set of wheels joi ned by an axle to t ake the place of a 
damaged whee l of an automobile . If the tow truck ca rried two 
extra wheels which coul d be a tta ched sepa r a tely to the wheels of 
a disabled automobi l e to enable it to be towed, these extra wheels 
would not be considered a vehic le or tra i ler. The fact that these 
extra wheels are joined by an axle does not change their essential 
mechanical function. 

It i s our view that the term "tra iler" as used in Section 
301.010 (27) should be gi ven an interpretation which is in 
harmony ~ith the common understanding and experience of man and 
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not a mere technical interpretation solely on the ground tha t 
the definition of a "trailer" could be considered broad enough 
to include tow truck dollies. Certa inly, under common usage, 
the accepted meaning of a trailer would not incl ude a dolly 
used in the manner indica ted . 

CONCLUSION 

It is, therefore, the opinion of this office tha t a dolly 
used to tow disabled automobiles to and from a salva~e yard is 
not a tra i l er a s defined in Section 301 .010 (27} (28) and i s 
not required to be registered with a nd licensed by the state . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant , John H. Denman. 

Very truly yours, 


