
FOR OPINION 299 
(Answered by Letter - Stevens) 

August 31 ~ ~964 

Honora.blo Da.niel V. 0 'Brion 
Prosecuting Attorney 
St. Louio County 
CourthoUDe 
C:layton, M.iscouri 63105 

Dear Hr. O'Brien: 

FILE 0 

).;~7 

In your letter of Aucust 2~, 1964, requestinG an 
opinion of this office you include a letter from 
Richard F. Prova.znilt, Special City Counsel of the 
City of &ulwin, Misaouri. 

In Mr . Provaznik 1 s letter he states that under tho 
authority of Section 79.050, RSMo, the elective office 
of tlal'Ohal baa been abolished and a chief of police 
appointed. 

The questions propounded are o.s follows z 

1 . Ca.n the boa.rd of aldermen in a 
ci ty of the fourth class validly 
pass an ordinance creating o. board 
of police commisa1oners1 Said board 
uould appoj_'l'lt -.nd reo.ove the chief 
of police, set qualif~catLons for 
police officers, oelect and employ 
police officers in numbers set by 
the board of aldermen, adopt rules 
and l 4 egulat1ons for the police 
department and Generally supervise 
and control tho police department. 

2 . I f there 1o no valid basis f or 
a board of police coomissionera, doca 
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the chief of police have the sole 
authority and responsibility to 
ma.1nta1n, regul.&te and supervise 
the police department? 

3. Does tl1o chief o:f police regulate 
and supervise the police department 
under Section 79.050, which section 
proVides that the chief of pol.icc shall 
porfo~ all of tho duties of the marDhal, 
or does the Guperv1s1on 11e with the 
mayor and/or the board of aldermen? 

'l"his office discussed this identical question in a 
letter sent to you on July 22, 1964. The only difference 
~ the set or facts presented then as under discussion 
no\f was that the c1ty in the first instance had retained 
its city I:l&rshal. 

Section 85 .610, RSMo 1959, proVides that the marshal 
in c1tieG of the fourth class shall be the chief of police, 
therefore, the titles are interchangeable. 

We are enclosing a. copy of the letter of J'uly 22, 
1964, wll1ch complete1y answers a.ll of your questions. 
You have onlr, to substitute the title, "Chief' of Police" 
for "Marshal', as used 1n our previous letter. There­
foro, as pointed out in the attached letter: 

1. Tlle ord1na.nc:e providing f or a board 
of police commisoiQnerJ> Wduld bo invalid; 

2. The chief of police wouJ.d supervise 
and regulate the police department; and 

3. Section 85.620 provides that poliee 
officers "mAA¥ be appoJ.nted in sueh 
numbers, tor such times and in such 
manner0 as may be prescribed by ord~ce, 
but there is no dir~ct statement in the 
statutes as to llho may supervise the 
chief of police. 
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As stated in our previous letter o£ July 22, 
1964, 1 t \'ras the a.ppa.rent intention of the Legislature 
to ma.kc the chief of police the cMef law enforcement 
officer or the cit~. 

OHS/fh 

Yours very truly. 

TBOIIAS F . EAGLETON 
Attorney Genera.! 

-
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