
Opinion No . 288 
(Answered by Letter - Randolph) 

September 30, 1964 

Mr. Leon P. Burton 
Secretary-Treasurer 
State Board of Barber Examiners 

for State of Missouri 
131 Capitol Buil ding 
Jefferson City, Missouri 

Dear Mr. Burton' 

This letter is in answer to your request for an 
opinion of this office upon the question Whether an 
applicant is eliGible to take the state barber examina­
tion if he can show proof that he practiced the trade 
of barbertng 1n Missouri prior to 1921 but who never 
secured a license to practice the trade in Missouri . , 

Section 10132, RSMo 1939, proVided' 

''Every person nol'l engaged in the occupa­
tion of barbering in this state shall, 
w1 thin ninety 48¥o after the approval of 
this law, fi~e w1 th the secretary of said 
board a written statement, setting forth 
his name, residence and the length of t~e 
during llhich and the place were he has 
practiced such occupation, and shall pay to 
the treasurer oi' oaid board $2 . oo; and a 
certificate cf registration entitUJ:i& him 
to practice 't.he said occupation f'or the fi..Elcal 
year ending January 31, 1922 ther eupon 
shall be issued to him, and tho hOlders of 
such eertif'icates shall, annually, on or 
before the expiration of their respective 
certificates, make aopl1cat1on for the 
renewal or oame • • *. • • *any barber 
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failing to renew his cert1t1cate ot registra­
tion for a period exceeding two years and de­
s1r1ng to be re-registered as a barber in 
this state will be required to appear before 
said board and pass a satisfactory examination * • • " • 

The quoted statute allowed a period ot ninety days' time 
to anyone wh<> had been a barber 1n Missouri at the time of 
the enactment of the law in 1921 w1 thin Which to secure a 
license to practice the trade without an ~tion, and 
further provided that anyone who tailed to renew his 
certificate of registration" tor a period exceeding two 
years would have to pass the exanrtnation before being issued 
a license. 

Your question does not involve one Who f ·&iled to renew 
his certificate, but one who neve~ obt&Lne4 a certificate 
under the provisions of the above statute, although he was 
legally foll~wing the trade ot barbertng in Missouri prior 
to passage ot the statute. 

Section 328.o80, subparagraph 2(3), RSMo, sets out the 
qualifications of an &P'Plicant f'or the state barber exemjnation: 

"(3) He has studied for at least one 
thousand hours 1n a period of not les a 
thAn six months in a properly •ppointed 
and con4uete4 barber school under the 
direct superv1e1on ot an inStructor 
licensed as such by the board, and spent 
an additional eighteen months as a 
registered apprentice under a qualified 
practicing barber or haS pr&ct1ced the 
trade 1n another state tor at least two 
years;" 

Under this statute an applicant must have studied at 
least one thousand hours in a period or not less than six 
months in a barber school licensed by the Missouri board 
and must also have spent at least eighteen months as an 
apprentice. An exception is made in the case of one who 
baa practiced the trade "in another state tor at leaat two 
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years 11
• Bo proVision is made for an a.ppl.1cant who practiced 

barbertng in the state of Missouri prior to the effective 
date of the licensing statute. 

Under the plain provisions ot the o1 ted ct&tutes, the 
applicant de&eribed in your question WOUld not be eligible 
to take the b.arber examination, bec-.u•e he has not under• 
gone the pr~serioed schooling and apprenticeship and he 
does not cODle Vi thtn the wr;ception provided for those 'Who 
have practiced the trade in anothi'r atate tor at least two 
years. 

While this construction ot the statute may produce some 
unfortunate and perhaps unta1.r reSUlts, yet the leg'ialature 
has seen tit to requ1~ ~ residents of Missouri to have 
certain prescribed sebOoling and tra1n1ns. this, the 
l~gislature had power to do. If unfair results occur, the 
legislature may Change 1 t. Jlowever, changes in the law 
cannot be accomplished by interpretation which is contrary 
to the man1fest meaning of the statute. 

We believe that an applicant 1s ineligible to take the 
examination of the State Board of Barber Examiners of 
M1seour1, even 1f' he can show proof tb&t he was a barber 
in Missouri prior to the time that barbers were requ1red 
to Obtain a license in this state• unless the appl1cant has 
undergone the training and apprent1eeabip required by the 
Mieaourt statutes or .has praeticed the trade of a barber 
in another state tor at least two years. 
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Very truly yours, 

'l'HOJCAB p • JWit&'ROB 
Attorney General 


