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Opinion No . 280 
Answered by Letter 
(Randolph) 

August 14, 1964 

Fl LED 

~ <tO 
Honorable Leon P. ~rton 
Secretary-Treasurer 
State Board ot Barber Exa.1nera 
131 Capitol Building 
Jefferson Cit~, Missouri 

Dear Mr. Burton: 

This letter 1a in anewer to your regueat tor an 
opinion o£ this ott1.ce dated Jul~ 25, 19()4. You inquire 
whether a barber could take the Missouri State Barber 
Examination who has practiced in another state or states 
tor a period ot two ~ears but has not been licensed in 
such state or states. 

The a~p11cable statute is Section 328.o8o, Subpara­
graph 2 (3} RSJio., setting out the qual1t1cat1ons of an 
applicant tor the state barber examination as rollows: 

" ( 3) He has studied tor at least one 
thousan~ hours in a period ot not less 
than a1x months 1n a properly appointed 
and conc!ucted barber school under the 
direct supervision or an instructor 
licensed as such by the board, and spent 
an add1t1.onal e1ghteen months as a reg­
istered apprentice under a qualified 
practicing barber or baa practiced the 
trade 1n another state tor at least two 
yearsJ " 

The statute provides two alternat1.ves. The first 
alternative is that the applicant must have studied at 
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least one thouaand hours in a period of six months in a 
proper barber school under proper supervision, licensed 
by the Missouri board and in addition muat have spent 
eighteen montha as an apprentice. The apprent1oeah1p 
does not bave to be in Missouri, but the study doee have 
to be in a achool licensed 'oy the M1aeour1 Board ot Barber 
Examiners. The second alternative statea, "or has prac­
ticed the trade in another state for at leaat . two years~. 
This tmpl1ea lawfUl practice ot the trade in another state. 
Consequently, it the state wherein the applicant practiced 
required by ita statutes that barbere auat be lloeoaed 
durill6 the time or the applicant. 8 practice there, then 
GUCh appl~cant must have practiced there as a licensed 
barber in order to be eligible to take the M1eao'Uri exam­
ination, or it an apprentice may lawtully ~ract1ce 1n 
such state, h1a t1me ae an apprentice would count as t1me 
practiced in such atate. It such state did not require 
such licensing ot barbers during the tillle of his practice, 
then the applicant must prove that he actually practiced 
the trade or barber1ng there for at least two yean. 

The question remains, what proof would be acceptable 
to the board or barber examiners aa to the fact ot such 
practice by an applicant in another state4 The ev1~enee 
preaented should be credible and substantial. lio aet ot 
rules can be stated Which wou14 cover eve~ instance and 
each caae wo~d have to be considered on ita individual 
merits. An example of sutticlent proof 1n a proper case 
m1ght be att1davits trom aubetantial and reputable members 
or the community where the applicant ola1ms to have prac­
ticed stating that the att1ants have personal knoW1edge 
that the applicant practiced the trade ot barber1ng 1n 
the community tor a stated period of ttme, at least two 
years 1n length, giving the location or the ahop or shops 
where applicant worked and stating to the knowledge o~ the 
att1ant tbat appl1oant was actively engaged in the trade of 
barber1ng during the period. The statements contained 1n 
the att1dav1ta ahould be ver1t1ed by reasonable 1nvest1• 
gat1on by the Board. 

Ver:; truly yours, 

tii)MAS P. IXCLEl'OR 
Attorney General 


