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Honorable (Gladys B. Stewart
Prosecuting Attorney

Douglas County
Ava, Missourl

Dear Mrs. Stewart:

This letter is in answer to your request for an opinion
of this office in regard to whether a local school board can
terminate a teacher's contract when he reaches the age of

sixty-seven.

Section 169.050, RSMo 1959, governing retirement systems
in districts of less than seventy-five thousand population,
provides in subsection 1 for compulsory retirement at the age
of seventy years. Subsection 2 permits retirement under the
age of seventy years in certain circumstances, at the option
of the teacher.

Section 163,100, RSMo 1959, states that a school board
has no power to dismiss a teacher, It follows that a local
school board has no right to terminate a subsisting teacher's
contract when he reaches the age of sixty-seven for that
reason. However, the board may elect not to re-employ a teacher
for the ensuing year pursuant to Section 163.090, RSMo Cum.
Supp. 1963, for any reason.

Section 163.090, RSMo Cum. Supp. 1961, provides that a
school board shall notify in writing each teacher concerning
his re-employment on or before the 15th of April of the year
in which the contract then in force expires. A tie vote of the
board on re-employment shall constitute employment for the
ensuing school year, as will failure of the board to give the
required notice. This section does not establish tenure for
teachers but contemplates the execution of a new, specific and
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distinect contract for each year. State ex rel. Joslin v.
School Dist. No. 7 of Jasper County, App., 302 SW2d 497. It
follows that if a majority of the whole board votes against
re-employing any teacher use he has attained the age of
sixty-seven and written notice of the decision not to re-employ

:r:l ﬁm such teacher on or before April 15th, such action is

Very truly yours,
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