
COUNTY B1JDGET LAW: 
SECOND CLAS$ COUNTY: 
EMERGENCY FUND: 
CONTINGENT FUND : 

·Purchase of real ·estate for addition to 
courthouse by second class county may be 
made out of emergency fund created under 
Section 50.540, RSMo . Purchase price may 
be paid over period of years if obligation 
at time it is incurred does not ex·ceed 
annual revenue plus unencumbered balances 
from previous years. 

OPINION NO . 222 
September 16, 1964 

Honorable Don E. Burrell 
Prosecuting Attorney 
Greene County 
Springfield, Missouri 

Dear Mr. Burrell : 

From the information you have given us the following 
appears to be the fact: The County Court of Greene County, 
a county of the second class, is planning on making an 
extension to the courthouse, and it is advantageous to 
acquire real estate contiguous to the present site by pur­
chase. Under Section 49.305, RSMo 1959, a county is 
authorized to purchase real estate and pay for it out of the 
"contingent fund". Section 50 .540, RSMo, applicable to 
second class counties, provides for an uemergency fund", 
and Greene County has provided for no contingent fund but 
does have ·an emergency fund under the latter statute . You 
ask (1) what is the meaning of the words, "Contingent Fund", 
as found in Section 49 .305, and (2~ is this wording, "Con­
tingent Fund" synonymous with the 'Emergency Fund" found in· 
Section 50 . 540 . We believe the real question to be decided 
is whether a second class county can spend money to expand 
the courthouse out of funds in the "emergency fund" provided 
pursuant to Section 50.540. 

You also ask if the county could contract for the 
purchase of the ~and for a period of time paying Three to 
Four Thousand Dollars a year . 

Section 49.305 is as follows: 

"Sites for courthouse, jail, etc . , 
may acquire--funds from which payment 
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author i zed . --The county court, of 
any county may acquire by purchase, 
for the county, improved or unimproved 
real estate for a site for a court­
house, jail or poorhouse or infirmary; 
or, when the county owns the site may 
acquire by purchase improved or unim­
proved real estate as an addition to 
or enlargement of the s ite . The county 
court may PaY for the real estate 
acquired out of any money in the · 
county treasury belonging tq the con­
tingent fund or out of any surplus 
in any other fund at the close of any 
fiscal year, after the payment o~ all 
warrants drawn duri ng the year aga~st 
t he fund and of all other previously 
issued and outstanding warrant s . 
against the fund . " 

It wi ll be .noted that the county court may pay for 
the real estate acquired out of any money in t he county 
treasury belonging to the contingent fund. Section 
49.310 provides t hat a county may "erect and maintain" 
a courthouse and "may acquire a site, construct, recon­
struct , remodel, repair, maintain and equi p" said cour t ­
house. The county cour t may issue bonds as provided by the 
general l aw cover ing the issuance of bonds for said purposes. 

Section 50 . 540 p r ovides that counties of the second 
class ·shall maintain an "amount equal to not less than thr ee 
percent of the total estimated gener a l fund revenues as an 
' emergency fund ', " and that any time during the year the 
county court in counties of class two may transfer funds 
from the emergency fund to any other appr opriation upon the 
recommendation of the budget officer but that said transfer 
shall be made only for un£oreseen emergencies and only upon 
unanimous vote of the county court. 

Reading these two sections together, the question arises, 
is ·the "contingent fund", referred to in. Section 49 ~ 305, and 
the "emergency fUnd" , referred to in ~ection 50 . 540 , one and 
the same fund. We believe that the answer is ·in the affirma­
tive, and that the money in the "emer gency fund" could be 
used for the purchase of the property i n question for the 
following reasons : 
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The d~signation "contingent fund" and "emergency 
fund" is frequently used interchangeably. For example, 
Section 50 •. 680, a.l though referring to counties of the 
third and fourth classes, provides that the county court 
shall set aside a. fund "for the contingent and emergency 
expense of - the county". These two designations of funds 
are synonymous and interchangeable. 

An "emergency fund" has been defined as bein~ the 
same as a "reserve fui).d". State v. Vandiver (Mo. ), lll 
s.w. 911, l.c. 919: · "The term is 'reserve or emergency 
fund.' . The words 'reserve' and 'emergency ' are there 
both used as adjectives qualifying the same noun, and, 
as such, are convertible terms ." 

The Supreme Court of Missouri has held that the 
replacement of road machinery could be made from "contin­
gent and emergency .. funds". Everett v . County of Clinton, 
282 S.W. 2d 30 . Here, the county court had set .up a 
~'contingent and emergency" fund. '!'his fund was used for 
replacement of road graders. An injunction suit was · 
brought wherein it was claimed that the use of this fund 
was illegal for the reason that the need for replacement 
could have been foreseen and was not a "contingency or 
emergency matter". The court held at l.c. 42: 

"* * * The possible or probable expense 
fGr -rentals on, or for the purchase 
pri ce of new motor graders to be leased 
or purchased, when the county court 
decided it was necessary to trade i n the 
old ones and get new ones, ·was a con­
tingent expense. * * *" · 

This opinion holds' that any expenditure, the need 
for which arises during the year, even though it could 
have -- been anticipated is a "contingent or emergency" 
expenditure and can be made from the county treasury if 
there is money available . · 

The co~rts of this state have used the words, con­
tingent and emergency funds~ interchangeably. (Everett 
v. County of Clinton, supra), and they have held that 
contingent and emergency expenses are to be included in 
any legitimate expense or lawful expenditure that t~e 
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county is authorized to make if th~re is actually money 
in the county treasury available. 

The case of State ex rel. v. Cribb {Mo. Sup· •. )'*··· 273 
S. W. 2d 246, also holds that funds in other ca tegori1:ffi.· .. 
may be used for "any lawful purpose" provided "there is 
actua.lly on hand in cash funds sufficient to pay all 
claims 11 in all other classes. 

Under the authority of these definitions and ,the 
cited law, with reference to construction of courthouses, 
expenditures made from the contingent fund referr~d to ·in 
Section 49.305 may be made from the emergency fund in 
Section 50.54o. 

In answer to your last question concerning the period 
of time and the method of payment for the acquired property, 
you may purchase the desired property with payments extend­
ing over a period of years provided you do not exceed the 
restrictions imposed by Article VI, Section 26(a) of the 
Constitution of Missouri, 1945. This provision is as 
follows: 

"No county* .** shall become indebted 
in an amount exQeeding in any year the 
income and revenue provided for such 
year plus any unencumbered balances 
from previous years, except as other­
wise provided in this constitution." 

.State ex rel. v. Cribb, supra, states at l.c. 250 : 

"The object of the constitutional 
provision, Sec. 26(a) of Article VI, 
and the 'County Budget Laws,' supra, 
is to compel counties and municipalities 
to operate on a cash basis. In other 
words, the governing body may not obligate 
the county or municipality in a sum in 
excess of the revenue provided for any 
one year. The sum available to be spent 
in any one year is the revenue provided 
for that year 'plus any unencumbered 
balances from previous years.'* * *" 

-4-



Honorable Don .E. Burrell 

CONCWSION 

It is the opinion of this office that the pu~chase 
of real estate for an addition to the courthouse by a 
county of the second class may be made as provided for 
in Section 49.305, RSMo, out of the emergency fund created 
under Section 50.540, RSMo, provided there ~s unanimous 
approval by all of the county judges for such expenditure. 

It is further the opinion of this office that the 
purchase prioe may be extended over a period of time, 
provided the obligation at the ~ime it is incurred does 
not exceed the annual revenue (plus unencumbered balances 
from previous years), as provided in Section 26(a) of 
Article VI of the Constitution of Missouri, ~945. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was 
prepared by my Assistant, o. Hampton Stevens. 

Yours very truly, 

~£L~ 
Attorney Gene~~ -


