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Honorable Daniel V. O'Brien
Prosecuting Attorney

8t. m. cmty
Courthouse

Clayton, Missouri--63105

Dear Mr. O'Brien:

In your letter of April 13, 1964, you ask for our opinion
regarding the validity of an ordinance passed by the Board of
Aldermen of the City of Vinica Park, a city of the fourth class.

In a subsequent letter of June 18, 1964, from Robert R. Schwarz,
Attorney for the City, he adiises us that the city became a city
of the fourth class in 1950, that no chief of police was appointed
and a marshal was elected. The present maxshal has been
continuously returned to office since.

The question you propound is, "Does the ordinance encroach
on the power of the marshal and is the ordinance therefore void?"

The ordinance in question dated April 13, 1964, passed by
the board of aldermen provides:

(1) for the appointment of a "board of police comnmissioners”
who shall "supervise the operation" of the police department; and

(2) the board of police commissioners shall adopt rules and
regulations for the police department.

Section 79.050, RSMo. as amended in 1961 (Cum. Supp. 1963),
provides that if no chief of police is appointed by the board of
aldermen after approval by the electorate, then and in that event
& city marshal will be elected. This was done in Vinita Park.
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In Opinion No. 149, to you under date of April 22, 1964,
a very similar question was discussed and Section 79.050 was
construed.

Nowhere in the statutes governing the police system in a
city of the fourth class is there a direct statement setting
forth exactly who is to supervise the office of marshal or chief
of police. We find no authority for the appointment of a board
of police comnmissioners for a city of the fourth class. In State
v. Smith, 139 S.W. 2d 929, it was held that the board of aldermen
in a fourth class city has only such powers as are conferred on
it by statute.

Section 85.610, RSMo. 1959, provides that the marshal in cities
of the fourth class shall be the chief of police.

Section 85.620, RSMo. 1959, provides that the number and the
tenure of policemen is to be regulated by ordinance. It was the
intention of the Legislature in our opinion to make the marshal
the chief lw enforcement officer of the city.

The indicated function of the board of police commissioners
is to adopt "rules and regulations" and to “supervise the police
department”. It appears that by appointing a board of police
commissioners, the board would take over the functions of the
marshal who is also the chief of police.

This, we believe, to be contrary to the intent of the
Legislature relating to the police system in fourth class cities.

Yours very truly,

THOMAS F. EAGLETON
Attorney General



